Μάθετε περισσότερα για τον Έλληνα Θεό Απόλλωνα

Όταν επισκέπτεστε τους Δελφούς Βοηθά να ξέρετε για τον Απόλλωνα

Ο Απόλλωνας είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο περίπλοκους θεούς του ελληνικού Πάνθεον. Αν έχετε πάρει ακόμη και ένα μικρό ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία, πιθανότατα έχετε ακούσει για τον Απόλλωνα ως Θεό Ήλιο και έχετε δει εικόνες από αυτόν που οδηγούν το άρμα του ηλίου στον ουρανό. Αλλά, ξέρατε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε ή απεικονίζεται να οδηγεί αυτό το άρμα στην κλασική ελληνική λογοτεχνία και τέχνη; Ή ότι η προέλευσή του μπορεί να μην είναι καν ελληνική.

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την περιοχή της Δήλωσης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στους πρόποδες του βουνού. Ο Παρνασσός, ο τόπος του σημαντικότερου ναού του Απόλλωνα στον αρχαίο κόσμο ή ένας από τους πολλούς άλλους ναούς του, ένα μικρό υπόβαθρο θα εμπλουτίσει πραγματικά την εμπειρία σας.

Βασική ιστορία του Apollo

Ο Απόλλωνας, ένας όμορφος νεαρός άνδρας με σγουρά χρυσά μαλλιά, ήταν ο γιος του Δία, ο ισχυρότερος των θεών του Ολύμπου , και ο Λέτο, μια νύμφη. Η σύζυγος (και η αδελφή) του Δία, η Ήρα, η θεά των γυναικών, ο γάμος, η οικογένεια και ο τοκετός, εξοργίστηκαν από την εγκυμοσύνη του Λέτο. Έπεισε τα πνεύματα της γης να αρνούνται να επιτρέψουν στον Λέτο να γεννήσει οπουδήποτε στην επιφάνεια του ή στα νησιά του στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας έριξε κρίμα για τον Λέτο και την οδήγησε στη Δήλο, ένα πλωτό νησί, και όχι τεχνικά στην επιφάνεια της γης. Ο Απόλλωνας και η δίδυμη αδερφή του, η Άρτεμις , η θεά του κυνηγιού και τα άγρια ​​πράγματα, γεννήθηκαν εκεί. Αργότερα, ο Δίας αγκυροβόλησε τη Δήλο στο πάτωμα της θάλασσας και έτσι δεν περιπλανιζόταν πλέον τις θάλασσες.

Έτσι ήταν ο Απόλλωνας ο Θεός του Ήλιου;

Οχι ακριβώς. Αν και μερικές φορές απεικονίζεται με ακτίνες του ήλιου που προέρχονται από το κεφάλι του ή που οδηγούν το άρμα του ήλιου στον ουρανό, τα χαρακτηριστικά αυτά δανείστηκαν από τον Ήλιο , έναν Τιτάνα και μια προγενέστερη μορφή από την προελληνιστική αρχαϊκή περίοδο της Ελλάδας. Με την πάροδο του χρόνου, οι δύο άρχισαν να αναμειγνύονται, αλλά ο Απόλλων, ένας Ολυμπιονίκης, θεωρείται πιο σωστά θεός του φωτός.

Επίσης λατρευόταν ως θεός τόσο της θεραπείας όσο και των ασθενειών, της προφησίας και της αλήθειας, της μουσικής και της τέχνης (φέρει μια λύρα για τον ίδιο τον Ερμή) και της τοξοβολίας (μία από τις ιδιότητές του είναι ένα ασημένιο τρίχας γεμάτο με χρυσά βέλη) .

Για όλη την ηλιοφάνεια της δημιουργικότητάς του και της καλής εμφάνισής του, ο Απόλλωνας έχει επίσης μια σκοτεινή πλευρά, ως φορέα ασθενειών και προβλημάτων, από πανούκλα και από δολοφονικά βέλη. Και έχει μια ζηλιάρη και σύντομη ιδιοσυγκρασία. Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με την προσφορά της τραγωδίας στους εραστές και τους άλλους. Ήταν κάποτε προκληθεί σε μουσικό διαγωνισμό από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Marsyas. Τελικά κέρδισε - εν μέρει με περισπασμούς - αλλά μετά, είχε Marsyas flayed ζωντανός για τολμούν να τον αμφισβητήσει σε ένα διαγωνισμό.

Οικογενειακή ζωή

Όπως ο πατέρας του Δίας , ο Απόλλων άρεσε να το λέει, όπως λένε. Αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε δεκάδες εραστές - ανθρώπους και νύμφες, κορίτσια, γυναίκες και αγόρια. Και ο εραστής του Απόλλωνα δεν τελείωσε συχνά ευτυχώς. Μεταξύ των πολλών πλουσίων του:

Οι περισσότερες από τις συναντήσεις του φαινόταν να τελειώνουν σε μια εγκυμοσύνη και προφανώς απέκτησε περισσότερα από 100 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Ορφέα, με τη μούξη Calliope και Asclepius, έναν ημι-θεϊκό ήρωα και προστάτη θεραπείας και ιατρικής.

Με την Κυρήνα, την κόρη ενός βασιλιά, απέκτησε τον Άριστα, έναν γιο και τον ημίθεο, την προστάτιδα των βοοειδών, των οπωροφόρων δένδρων, του κυνηγιού, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας, που δίδαξε τη γαλακτοπαραγωγή της ανθρωπότητας και την καλλιέργεια ελιών.

Οι μεγάλοι Ναοί του Απόλλωνα

Οι Δελφοί , λίγες ώρες από την Αθήνα, είναι ο σημαντικότερος χώρος του Απόλλωνα στην Ελλάδα. Τα ερείπια ενός από τους ναούς του στέκουν το χώρο με στήλες. Αλλά, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του site πολλαπλών στρεμμάτων - γεμάτο με "θησαυρούς", ιερά, αγάλματα και ένα στάδιο - είναι αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Είναι ο χώρος του "ομφαλό" ή του ομφαλού του κόσμου, όπου ο Μαντείο του Απόλλωνα είχε δικαστήριο για όλους τους εχθρούς και μερικές φορές εξέδωσε αινιγματικές προφητείες. Το μαντείο προφήτευσε στο όνομα της θεάς της Γης Gaia, αλλά ο Απόλλωνας έκλεψε το μαντείο από την όταν πέθανε ένα δράκο γνωστό ως Python. Μια από τις πολλές ετικέτες του Απόλλωνα είναι ο Pythian Apollo, προς τιμήν αυτού του γεγονότος.

Η σημασία των Δελφών στον αρχαίο κόσμο ήταν ως τόπος εγγυημένης ειρήνης, όπου οι ηγέτες από όλο τον γνωστό κόσμο - εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων-κρατών, Κρητών, Μακεδόνων και ακόμη και των Περσών - μπορούσαν να έρθουν μαζί, ακόμα κι αν πολέμησαν αλλού , για να γιορτάσει τους Πυθικούς Αγώνες, να κάνει προσφορές (και επομένως τα θησαυροφυλάκια) και να συμβουλευτεί το Μαντείο.

Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένα μουσείο με αξιοθαύμαστα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί. Και, πριν φύγετε, σταματήστε για αναψυκτικά σε μια βεράντα με θέα στην κοιλάδα του Mt. Παρνασσός και Mt. Giona, για να γκρεμίσουμε στην πεδιάδα Crissaean. Από τις πλαγιές του Παρνασσού, μέχρι την θάλασσα, η κοιλάδα είναι γεμάτη με ελαιόδεντρα. Πολύ περισσότερο από έναν τεράστιο ελαιώνα, αυτό είναι γνωστό ως το ελαιώδες δάσος της πεδιάδας Crissaean. Υπάρχουν εκατομμύρια (ίσως δισεκατομμύρια) ελαιόδεντρων που παράγουν ακόμα ελιές της Άμφισσας. Το κάνουν αυτό για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Είναι το παλαιότερο ελαιόδεντρο στην Ελλάδα και πιθανώς στον κόσμο.

Είδη πρώτης ανάγκης

Άλλοι ιστότοποι

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κόρινθο είναι ένας από τους πρώτους δωρικούς ναούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη.

Αρχαιολογικό ιερό του Απόλλωνα στην Κλωπίδη, Αγία Παρασκευή

Ο Ναός του Απόλλωνα Επίκουρου στη Βάσσα

Ο ναός του Απόλλωνα Πάτρου - Ερείπια ενός μικρού ιωνικού ναού βορειοδυτικά της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.

Και να είστε ο δικός σας Αρχαιολογικός Ντετέκτιβ

Ο Απόλλωνας, σε μερικές θέσεις, αντικατέστησε τον προηγούμενο ηλιακό θεό, τον Ήλιο. Οι ψηλές κορυφές των βουνών ήταν ιεροί για τον Ήλιο και σήμερα στις εκκλησίες του Αγίου Ηλία βρίσκονται συχνά οι ίδιες οι εκκλησίες - μια καλή ιδέα ότι ένας Απόλλωνος ναός ή ιερό θα μπορούσε κάποτε να έχει τις ίδιες απόψεις.