Γιατί πρέπει (ή όχι) να αναβάλλετε την εκδρομή σας στην Καραϊβική λόγω του Zika

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής της μετάβασης στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική "από μια αφθονία προσοχής" σε σχέση με την πιθανή συστολή του ιού Zika (ZIKV) που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από το είδος κουνουπιδιού Aedes aegypti (το ίδιο που εξαπλώνεται με τον κίτρινο πυρετό, το δάγκειο και το chikunganya), αν και το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) είναι επίσης γνωστό ότι μεταδίδει την ασθένεια.

Η οικογένεια κουνουπιών Aedes δαγκώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα πρέπει να αναβάλλετε τις διακοπές σας στην Καραϊβική για τους φόβους του Zika; Εάν είστε έγκυος, η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Εάν δεν είστε, ίσως όχι: τα συμπτώματα της νόσου είναι σχετικά ήπια, ειδικά σε σύγκριση με άλλες τροπικές ασθένειες, και η Zika παραμένει σχετικά σπάνια στην Καραϊβική, παρά τη διαδεδομένη επιδημία που συμβαίνει στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή.

Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα κουνουπιών στην Καραϊβική

Το Zika, το οποίο δεν έχει γνωστή θεραπεία, έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο μερικές φορές θανατηφόρου μικροκεφαλίας (οίδημα εγκεφάλου) και άλλων ανεπαρκών αποτελεσμάτων για βρέφη γυναικών που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν δεν είστε έγκυος, τα συμπτώματα της λοίμωξης Zika τείνουν να είναι ήπια: περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους που συμβάλλουν στον πυρετό Zika, στο εξάνθημα, στον πόνο στις αρθρώσεις ή / και στα κόκκινα μάτια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες μετά τη μόλυνση και τα τελευταία 2-7 ημέρες μετά την εμφάνισή τους.

Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια δεν μπορεί κανονικά να μεταδοθεί απρόβλεπτα από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μέσω του αέρα, των τροφίμων ή του ύδατος, σύμφωνα με την CARPHA της Καραϊβικής, αν και υπάρχουν υποψίες για σεξουαλική μετάδοση.

Το CDC συνιστά:

Οι χώρες της Καραϊβικής με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης Zika περιλαμβάνουν:

(Ανατρέξτε στον ιστότοπο του CDC για ενημερώσεις σχετικά με τις πληγείσες χώρες της Καραϊβικής.)

Άλλες χώρες με περιπτώσεις Zika περιλαμβάνουν:

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις του CDC και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και γραμμές κρουαζιέρας προσφέρουν επιστροφές ή δωρεάν επαναδιαπραγμάτευση σε ταξιδιώτες που έχουν εισιτήρια σε χώρες που έχουν πληγεί από τη Zika. Αυτές περιλαμβάνουν τις United Airlines, JetBlue, Delta, American Airlines (με ιατρική σημείωση) και το Southwest (το οποίο πάντα επέτρεπε αυτές τις αλλαγές σε όλα τα εισιτήρια). Νορβηγικά, Καρναβάλι και Royal Caribbean έχουν επίσης ανακοινώσει πολιτικές για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να αποφύγουν να επισκεφθούν τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη Ζίκα, αν το επιθυμούν.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Καραϊβικής (CTO) και η Ένωση Τουριστικών Ξενοδοχείων και Τουρισμού της Καραϊβικής (CHTA) συνεργάζονται με τοπικές και περιφερειακές υγειονομικές αρχές (συμπεριλαμβανομένης της CARPHA) για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ιού Zika, δήλωσαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ετήσια Caribbean Travel Marketplace στα τέλη Ιανουαρίου στο Nassau, Μπαχάμες.

Ο Hugh Riley, Γενικός Γραμματέας του ΚΟΤ, σημείωσε ότι με περισσότερα από 700 νησιά της Καραϊβικής, οι συνθήκες θα διαφέρουν από έθνος σε έθνος.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους και τηρούμε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ιογενών νόσων που μεταδίδονται από τα κουνουπίδια που βρίσκονται σε τροπικές χώρες καθώς και στις θερμότερες περιοχές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Riley.

"Ένα επιθετικό πρόγραμμα ελέγχου διανυσματικών ασθενειών από ξενοδοχεία και κυβερνήσεις είναι ουσιαστικής σημασίας, όπως η ευαισθητοποίηση του κοινού και η κατάρτιση που απευθύνεται σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις", πρόσθεσε ο Frank Comito, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της CHTA. Όπως συμβαίνει και με άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές, τα συνιστώμενα προγράμματα ελέγχου Zika για τα ξενοδοχεία περιλαμβάνουν:

Εάν κατευθυνθείτε προς την Καραϊβική, βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας ακολουθεί αυτά τα πρωτόκολλα, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο να συμβάλλετε στο Zika και σε άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές.