Πώς να αποτρέψετε τα τσιμπήματα κουνουπιών και να αποφύγετε τις ασθένειες στο ταξίδι σας στην Καραϊβική

Πρόληψη των νόσων του Dengue, της ελονοσίας, του Chikungunya και άλλων ασθενειών των κουνουπιών

Η ελονοσία είναι η πιο γνωστή ασθένεια που φέρει τα κουνούπια, αλλά δεν είναι η μόνη. Στην πραγματικότητα, για τους ταξιδιώτες της Καραϊβικής η μεγαλύτερη απειλή προκαλείται από τον πυρετό του δάγγειου πυρετού , μια ασθένεια που προκαλείται από κουνουπιές, η οποία διεκδίκησε εκατομμύρια θύματα στην Καραϊβική και την Αμερική τα τελευταία χρόνια. Η Chikungunya, μια οδυνηρή νέα ασθένεια που έχει επηρεάσει κάποια νησιά της Καραϊβικής, επίσης εξαπλώνεται μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Και φυσικά, ο μεγαλύτερος νέος ένοχος είναι ο ιός Zika , μια ταχέως εξαντλητική ασθένεια που προκαλείται από κουνουπιές, η οποία είναι ύποπτη ότι προκαλεί πρήξιμο του εγκεφάλου στα μωρά των εγκύων γυναικών που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.

Δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο αυτών των ασθενειών να σας κάνει να επανεξετάσετε τις διακοπές της Καραϊβικής, περισσότερο από ό, τι θα αφήνατε το tick-borne Lyme Disease να σας εμποδίσει να επισκεφθείτε τη Νέα Αγγλία. Αλλά μην υποτιμάτε την απειλή: μερικά απλά, λογικά προληπτικά βήματα από τα Αμερικάνικα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε να πάρετε στο σπίτι ένα ανεπιθύμητο τροπικό σουβενίρ από την επίσκεψή σας.

Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα κουνουπιών

  1. Όπου είναι δυνατόν, παραμείνετε σε ξενοδοχεία ή θέρετρα που ελέγχονται καλά ή κλιματίζονται και λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών. Εάν το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι καλά ελεγμένο, κοιμάστε κάτω από τα δίχτυα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
  2. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους ή σε ένα κτίριο που δεν έχει καλυφθεί καλά, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό σε ακάλυπτο δέρμα. Αν χρειάζεται αντηλιακό, εφαρμόστε πριν απενεργοποιήσετε τα έντομα.
  3. Αναζητήστε ένα απωθητικό που περιέχει ένα από τα ακόλουθα δραστικά συστατικά: DEET, πικαρδίνη (KBR 3023), έλαιο από ευκάλυπτο λεμονιού / PMD, ή IR3535. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα όταν χρησιμοποιείτε το απωθητικό. Σε γενικές γραμμές, τα απωθητικά προστατεύουν περισσότερο από τα τσιμπήματα των κουνουπιών όταν έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση (ποσοστό) οποιουδήποτε από αυτά τα δραστικά συστατικά. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις άνω του 50% δεν προσφέρουν σημαντική αύξηση του χρόνου προστασίας. Τα προϊόντα με λιγότερο από 10 τοις εκατό ενός δραστικού συστατικού μπορεί να προσφέρουν περιορισμένη προστασία, συχνά όχι περισσότερο από 1-2 ώρες.
  1. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εγκρίνει τη χρήση απωθητικών με 30% DEET σε παιδιά ηλικίας άνω των δύο μηνών. Προστατεύστε τα μωρά ηλικίας μικρότερης των δύο μηνών χρησιμοποιώντας ένα φορέα που έχει κολλήσει με κουνουπιέρες με ελαστική άκρη για στενή εφαρμογή.
  2. Φορέστε χαλαρά πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Για μεγαλύτερη προστασία, τα ρούχα μπορούν επίσης να ψεκαστούν με απωθητικό που περιέχει permethrin ή άλλο απωθητικό καταχωρημένο με EPA. (Να θυμάστε: μην χρησιμοποιείτε permethrin στο δέρμα.)

Τα συμπτώματα των ασθενειών των κουνουπιών

  1. Το δάγκειο προκαλεί υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, ναυτία και μπορεί να είναι μοιραίο σε μερικές περιπτώσεις. Είναι το πλέον κυρίαρχο στην εποχή των βροχών της Καραϊβικής (Μάιος-Δεκέμβριος). Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε τόσο μεγάλους προορισμούς όπως το Πουέρτο Ρίκο , η Δομινικανή Δημοκρατία , το Τρινιντάντ και Τομπάγκο , η Μαρτινίκα και το Μεξικό; - ακόμη και σε πιο αδύναμα περιβάλλοντα όπως στο Κουρασάο . Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας ή λίγο μετά την επιστροφή του από την Καραϊβική, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα πληροφοριών του Dengue του CDC.
  2. Τα συμπτώματα ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη. Μπορεί να είναι θανατηφόρο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η ασθένεια είναι σχετικά κοινή στη Δομινικανή Δημοκρατία , την Αϊτή και τον Παναμά, και συμβαίνει επίσης σε άλλα μέρη της Καραϊβικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής . Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα της ελονοσίας του CDC στο διαδίκτυο.
  3. Ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του Chikungunya. δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για την ασθένεια, αλλά ο ιός συνήθως εκκαθαρίζεται εντός μιας εβδομάδας.
  4. Τα συμπτώματα Zika είναι σχετικά ήπια σε ενήλικες που δαγκώνουν. η μεγαλύτερη απειλή είναι για τα αγέννητα παιδιά, επομένως οι γυναίκες πρέπει να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουν τα κουνούπια που μεταφέρουν το Zika, τα οποία συνήθως δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  1. Βρείτε τις τρέχουσες προειδοποιήσεις για την υγεία των ταξιδιών σας για τον προορισμό σας στην Καραϊβική εδώ:

    Πληροφορίες για την υγεία στην Καραϊβική

  2. Για περισσότερες συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς κατά τις διακοπές ή τις διακοπές σας στην Καραϊβική, διαβάστε:

    Συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή της ασθένειας στις διακοπές σας στην Καραϊβική