Ο πυρετός του δάγκου στο Μεξικό

Αποφύγετε να πάρετε

Αν και η κύρια ανησυχία για την υγεία των περισσότερων ταξιδιωτών στο Μεξικό είναι η αποφυγή της εκδίκησης του Montezuma , υπάρχουν μερικές άλλες ασθένειες που ενδέχεται να εκτεθούν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μεταδίδονται από τα ενοχλητικά έντομα, τα κουνούπια. Δυστυχώς, εκτός από το να παραμείνουν φαγούρα, αυτά τα σφάλματα μπορούν επίσης να περάσουν από κάποιες αρκετά δυσάρεστες ασθένειες που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως η ελονοσία, η ζίκα, η chikungunya και ο δάγκειος πυρετός.

Αυτές οι ασθένειες είναι πιο διαδεδομένες σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωσταίνετε όταν ταξιδεύετε είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους και πώς να τους αποτρέψετε.

Παρόμοια με το zika και το chikungunya, ο δάγκειος πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από αυτή την ασθένεια μπορεί να έχουν πυρετό, πόνο και άλγη και άλλες επιπλοκές. Οι περιπτώσεις πυρετού του δάγκειου πυρετού αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, καθώς και σε πολλές περιοχές της Ασίας. Το Μεξικό έχει επίσης διαπιστώσει άνοδο στις περιπτώσεις δάγκειου πυρετού και η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, αλλά οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να λάβουν τις δικές τους προφυλάξεις. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για το δάγκειο και πώς να αποφύγετε αυτήν την ασθένεια εάν ταξιδεύετε στο Μεξικό.

Τι είναι ο πυρετός του Dengue;

Ο πυρετός του δάγκου είναι μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη η οποία προκαλείται από το να δαγκωθεί από ένα μολυσμένο κουνουπιέρα. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί αλλά σχετικοί ιοί δάγκειου πυρετού και συνηθέστερα διαδίδονται από το δάγκωμα του κουνουπιδιού Aedes aegypti (και λιγότερο συχνά το κουνουπιού του Aedes albopictus ), που βρίσκονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Συμπτώματα του Dengue:

Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού μπορεί να κυμαίνονται από έναν ήπιο πυρετό έως την ανικανότητα για υψηλό πυρετό που συνοδεύεται συνήθως από τις ακόλουθες ασθένειες:

Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού μπορεί να εμφανιστούν από οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ τριών ημερών και δύο εβδομάδων από το να δαγκωθούν από το μολυσμένο κουνουπιέρα.

Εάν νιώθετε άρρωστος μετά την επιστροφή σας από ένα ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας όπου ταξιδεύετε, ώστε να μπορείτε να έχετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διάγνωσης και θεραπείας.

Θεραπεία πυρετού του δάγκου

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του δάγκειου πυρετού. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια θα πρέπει να ξεκουραστούν και να πάρουν ακεταμινοφαίνη για να μειώσουν τον πυρετό και να βοηθήσουν στον πόνο. Συνιστάται επίσης να λαμβάνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού συνήθως εκκαθαρίζονται σε περίπου δύο εβδομάδες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που αναρρώνουν από το δάγκειο δάγκειο μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι και υποτονικοί για αρκετές εβδομάδες. Το δάγκειο είναι πολύ σπάνια απειλητικό για τη ζωή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικό πυρετό του δάγγειου πυρετού ο οποίος είναι πολύ πιο σοβαρός.

Άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές

Ο δάγκειος πυρετός φέρει κάποιες άλλες ομοιότητες με το Zika και το Chikungunya εκτός από τη μέθοδο μετάδοσης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ παρόμοια και τα τρία μεταδίδονται από τα κουνούπια. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του δάγκειου πυρετού είναι ότι οι πάσχοντες της τείνουν να βιώνουν υψηλότερο πυρετό από εκείνο που προκαλείται από τις άλλες δύο ασθένειες. Και τα τρία αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με ανάπαυση στο κρεβάτι και φάρμακα για να μειώσουν τον πυρετό και να ελαφρύνουν τον πόνο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα φάρμακα που να τους στοχεύουν, επομένως δεν απαιτείται αυστηρά ειδική διάγνωση.

Πώς να αποφύγετε τον πυρετό του δάγκου

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του πυρετού του δάγκειου πυρετού. Η ασθένεια αποφεύγεται με τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή δαγκωμάτων από έντομα. Τα πλέγματα κουνουπιών και οι οθόνες στα παράθυρα είναι ζωτικής σημασίας για αυτό, και αν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους σε μια περιοχή με κουνούπια, πρέπει να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας και απλώστε το έντομο απωθητικό. Οι ενώσεις που περιέχουν DEET (τουλάχιστον 20%) είναι καλύτερες και είναι σημαντικό να εφαρμόζετε εκ νέου το απωθητικό περιοδικά αν αισθάνεστε εφίδρωση. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από τους εσωτερικούς χώρους με δίχτυα, αλλά ένα δίχτυ γύρω από το κρεβάτι είναι μια καλή ιδέα για να αποφύγετε τσιμπήματα σφάλματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κουνούπια τείνουν να βάζουν τα αυγά τους σε χώρους όπου υπάρχει στάσιμο νερό και επομένως είναι πολύ πιο πολυάριθμες σε περιόδους βροχών. Οι προσπάθειες για την εξάλειψη των ασθενειών που προκαλούνται από τα κουνουπίδια περιλαμβάνουν την ενημέρωση των ντόπιων σχετικά με την εξάλειψη των περιοχών του μόνιμου νερού για τη μείωση των τόπων αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ο αιμορραγικός πυρετός του δάγκειου πυρετού

Ο αιμορραγικός πυρετός του δάγκειου πυρετού (DHF) είναι μια πιο σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από μία ή περισσότερες μορφές ιού του δάγκειου πυρετού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτή την πιο σοβαρή μορφή της νόσου.