Διανυκτέρευση στο Μεξικό

Μετά το γλέντι του Καρναβαλιού , έρχεται ο νηφάλιος χρόνος της Σαρακοστής. Η Σαρακοστή είναι η περίοδος των σαράντα ημερών μεταξύ της Τετάρτης και του Πάσχα . Η λέξη για την Lent στα Ισπανικά είναι Cuaresma , η οποία προέρχεται από τη λέξη cuarenta , που σημαίνει σαράντα, επειδή η Σάββατο διαρκεί σαράντα ημέρες (συν έξι Κυριακές που δεν υπολογίζονται). Για τους χριστιανούς, αυτή είναι παραδοσιακά μια εποχή της νηφαλιότητας και της αποχής που προορίζεται να αντιστοιχεί στον χρόνο που ο Ιησούς πέρασε στην έρημο.

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν κάτι που απολαμβάνουν για τη Σαρακοστή. Στο Μεξικό είναι συνηθισμένο να αποφεύγετε να τρώτε κρέας τις Παρασκευές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Μεξικάνικο φαγητό για τη Σαρακοστή:

Ορισμένα τρόφιμα συνδέονται παραδοσιακά με τη Σαρακοστή στο Μεξικό. Είναι πολύ κοινό να τρώνε θαλασσινά τις Παρασκευές. τα ψάρια και οι γαρίδες είναι και οι δύο πολύ δημοφιλείς. Ένα άλλο φαγητό που τρώγεται συνήθως κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι το empanadas de vigilia . Αυτά τα empanadas γίνονται με κέλυφος αλεύρι αλεύρι και γεμιστά με λαχανικά ή θαλασσινά. Ένα επιδόρπιο που σερβίρεται συχνά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς είναι το capirotada, το οποίο είναι ένα είδος μεξικάνικης πουτίγκας με σταφίδες και τυρί. Τα συστατικά του capirotada πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν το βάσανο του Χριστού στο σταυρό (το ψωμί συμβολίζει το σώμα του, το σιρόπι είναι το αίμα του, τα σκελίδες είναι τα καρφιά στο σταυρό και το λιωμένο τυρί αντιπροσωπεύει το σάβανο).

Διαβάστε περισσότερα για το μεξικάνικο φαγητό για τη Σαρακοστή από το blog Mexico Cooks!

Ημερομηνίες καθυστέρησης:

Οι ημερομηνίες της Σαρακοστής ποικίλλουν από έτος σε έτος όπως και οι ημερομηνίες του Αποκριάτικου και του Πάσχα. Στη δυτική εκκλησία (σε αντίθεση με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία που γιορτάζει σε διαφορετική ημερομηνία) το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που συμβαίνει στην ή μετά την εαρινή ισημερία.

Οι ημερομηνίες της Σαρακοστής για τα επόμενα χρόνια είναι:

Τέλη Τετάρτη:

Η πρώτη μέρα της Σαρακοστής είναι η Τέταρτη Τέταρτη. Την ημέρα αυτή, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για μάζα και στη συνέχεια οι άνθρωποι ευθυγραμμίζονται ώστε ο ιερέας να τραβήξει το σημάδι του σταυρού σε τέφρα στο μέτωπό τους. Αυτό είναι ένα σημάδι της μετάνοιας και έχει σκοπό να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη θνησιμότητα τους. Στο Μεξικό, πολλοί Καθολικοί αφήνουν την τέφρα στα μέτωπά τους όλη την ημέρα ως ένδειξη ταπεινότητας.

Οι έξι Παρασκευές της Σαρακοστής:

Σε μερικές περιοχές του Μεξικού υπάρχουν ειδικοί εορτασμοί σε κάθε Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Για παράδειγμα, στην τέταρτη Παρασκευή της Σάββατο της Οαχάκα είναι η Día de la Samaritana , η πέμπτη Παρασκευή της Σαρακοστής γιορτάζεται στην κοντινή Etla στην εκκλησία Señor de las Peñas. Το έθιμο είναι παρόμοιο με το Taxco , όπου υπάρχει μια γιορτή σε κάθε μία από τις Παρασκευές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής σε ένα διαφορετικό κοντινό χωριό.

Η έκτη και τελική Παρασκευή της Σαρακοστής είναι γνωστή ως Viernes de Dolores , "Παρασκευή των θλίψεων". Αυτή είναι μια ημέρα αφοσίωσης στην Παναγία, με ιδιαίτερη προσοχή στον πόνο και το πόνο της στην απώλεια του γιου της. Οι βωμοί δημιουργούνται σε εκκλησίες, επιχειρήσεις και ιδιωτικές κατοικίες προς τιμήν της Παναγίας των Θλίψεων.

Αυτοί οι βωμοί θα περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τα ποτήρια νερού που αντιπροσωπεύουν τα δάκρυα της Παρθένου, τα εσπεριδοειδή που αντιπροσωπεύουν την πίκρα του πόνου της, και τα κεραμικά ζώα που καλύπτονται με τα τριαντάφυλλα chia, επειδή τα λάχανα αντιπροσωπεύουν νέα ζωή και ανάσταση.

Κυριακή των βαϊων:

Η Κυριακή των Παλατιών, γνωστή στο Μεξικό ως Domingo de Ramos, είναι μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και είναι η επίσημη έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Την ημέρα αυτή η είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ τιμάται. Οι τεχνίτες έκαναν πάγκους έξω από τις εκκλησίες για να πουλήσουν περίπλοκες φοίνικες σε σχήμα σταυρών και άλλων σχεδίων. Σε μερικά μέρη υπάρχουν πομπές που αναδημιουργούν την άφιξη του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε για τις παραδόσεις που περιβάλλουν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο Μεξικό .