Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο Μεξικό

Οι παραδόσεις Semana Santa

Το Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα στα Αγγλικά) είναι η εβδομάδα που οδηγεί στο Πάσχα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική θρησκευτική εορτή στο Μεξικό. Οι θρησκευτικοί εορτασμοί βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά από τότε που οι σχολές του Μεξικού έχουν δύο εβδομάδες διακοπών στη συγκεκριμένη εποχή (την εβδομάδα του Semana Santa και την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναφέρεται ως Semana de Pascua, δηλαδή την εβδομάδα του Πάσχα) επίσης μια εποχή που μεξικάνικες οικογένειες κατευθύνονται προς τις παραλίες και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Ημερομηνίες του Semana Santa:

Το Semana Santa τρέχει από την Κυριακή της Κυριακής ( Domingo de Ramos ) μέχρι την Κυριακή του Πάσχα ( Domingo de Pascua ), αλλά επειδή φοιτητές (και μερικοί εργαζόμενοι) απολαμβάνουν διάλειμμα δύο εβδομάδων αυτή τη στιγμή, όλη η εβδομάδα πριν από το Πάσχα καθώς και την επόμενη εβδομάδα τις διακοπές του Semana Santa. Η ημερομηνία του Πάσχα μεταβάλλεται από έτος σε έτος. Η ημερομηνία υπολογίζεται βάσει του κύκλου της σελήνης και της εαρινής ισημερινού, με το Πάσχα να πέφτει την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που συμβαίνει στην ή μετά την ισημερία. Για να γίνει ευκολότερη, εδώ είναι οι ημερομηνίες για το Πάσχα για τα επόμενα χρόνια:

Ταξίδι κατά την Μεγάλη Εβδομάδα:

Δεδομένου ότι τα σχολεία στο Μεξικό έχουν μια περίοδο διακοπών δύο εβδομάδων αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ουσιαστικά άνοιξη για τους Μεξικανούς. Αυτό τείνει να είναι η πιο ζεστή και ξηρότερη εποχή του χρόνου μέσα από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθιστώντας την παραλία μαγνήτη για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους θερμούς δρόμους της πόλης.

Αν λοιπόν προγραμματίζετε να ταξιδέψετε στο Μεξικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να είστε προετοιμασμένοι για πλήθη σε παραλίες και σε τουριστικά αξιοθέατα και να κάνετε κρατήσεις ξενοδοχείων και ταξιδιών πολύ νωρίτερα.

Θρησκευτικές γιορτές:

Οι θρησκευτικές παραδόσεις του Semana Santa δεν παίρνουν πίσω το κάθισμα στην παραλία, ωστόσο. Οι πομπές και τα πάθος παίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, αν και διαφορετικές περιοχές γιορτάζουν με διαφορετικούς τρόπους και ορισμένες κοινότητες έχουν πιο δραστήριους εορτασμούς.

Ανάμεσα στα μέρη εκείνα όπου γιορτάζεται η Μεγάλη Εβδομάδα είναι τα Taxco , Pátzcuaro, Oaxaca και San Cristobal de las Casas.

Οι τελευταίες μέρες του Ιησού προκαλούνται από τις τελετουργίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Κυριακή των Παλατιών - Domingo de Ramos
Την Κυριακή πριν από το Πάσχα, γνωστή ως Κυριακή των Παλατιών, η άφιξη του Ιησού στην Ιερουσαλήμ τιμάται. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο Ιησούς οδήγησε στην Ιερουσαλήμ σε ένα γαϊδούρι και ο λαός στους δρόμους έβαλε στα δικά του μονοπάτια παλάμες. Σε πολλές πόλεις και χωριά του Μεξικού αυτήν την ημέρα υπάρχουν πομπές που ξαναρχίζουν την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού και οι φορεμένες φοίνικες πωλούνται έξω από τις εκκλησίες.

Μεγάλη Πέμπτη - Jueves Santo
Η Πέμπτη της Μεγάλης Εβδομάδας είναι γνωστή ως Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Πέμπτη. Αυτή η μέρα θυμίζει το πλύσιμο των ποδιών των αποστόλων, το Μυστικό Δείπνο και τη σύλληψη του Ιησού στη Γεθσημανή. Ορισμένες μεξικανικές παραδόσεις για την Μεγάλη Πέμπτη περιλαμβάνουν επίσκεψη σε επτά εκκλησίες για να θυμηθούμε την επαγρύπνηση που είχαν οι απόστολοι στον κήπο, ενώ ο Ιησούς προσευχόταν πριν από τη σύλληψή του, τις τελετές πλύσης ποδιών και φυσικά τη μάζα με τη Θεία Κοινωνία.

Μεγάλη Παρασκευή - Viernes Santo
Η Μεγάλη Παρασκευή θυμάται τη σταύρωση του Χριστού. Την ημέρα αυτή γίνονται σοβαρές θρησκευτικές πομπές στις οποίες μεταφέρονται αγάλματα του Χριστού και της Παναγίας μέσω της πόλης.

Συχνά οι συμμετέχοντες σε αυτές τις πομπές ντυμένοι με κοστούμια για να προκαλούν την ώρα του Ιησού. Τα παίγνια, τα δραματικά αναψυκτικά της σταύρωσης του Χριστού, παρουσιάζονται σε πολλές κοινότητες. Η μεγαλύτερη πραγματοποιείται στην Iztapalapa, νότια της πόλης του Μεξικού , όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνουν κάθε χρόνο για τη Via Crucis .

Μεγάλο Σάββατο - Sabado de Gloria
Σε μερικά μέρη υπάρχει ένα έθιμο να καίνε τον Ιούδα σε μορφή για λόγους προδοσίας του Ιησού, τώρα αυτό έχει γίνει μια εορταστική περίσταση. Τα χαρτοκιβώτια ή τα χαρτονομιστικά χαρτονομίσματα κατασκευάζονται, μερικές φορές με πλαστικοποιητές και στη συνέχεια καίγονται. Συχνά οι μορφές του Ιούδα γίνονται σαν Σατανά, αλλά μερικές φορές γίνονται για να μοιάζουν με πολιτικά πρόσωπα.

Κυριακή του Πάσχα - Domingo de Pascua
Δεν θα συναντήσετε οποιαδήποτε αναφορά στο Πάσχα Μπάνι ή τα αυγά σοκολάτας την Κυριακή του Πάσχα στο Μεξικό.

Αυτό είναι γενικά μια μέρα όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στη μάζα και γιορτάζουν ήσυχα με τις οικογένειές τους, αν και σε κάποια μέρη υπάρχουν εορτασμοί με πυροτεχνήματα και λατρεμένες πομπές με μουσική και χορό.

Καλύτερα μέρη για να γιορτάσουν το Πάσχα στο Μεξικό:

Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, αλλά αν θέλετε να δείτε μερικούς ενδιαφέροντες και μοναδικούς μεξικάνικους εορτασμούς, εδώ είναι μερικοί καλοί προορισμοί για να επισκεφθείτε για να δείτε μάρτυρες τοπικών παραδόσεων: