Είναι η Αμερική η πιο επικίνδυνη χώρα στους ταξιδιώτες για βία με όπλα;

Στατιστικά δείχνουν ότι η βία είναι πιο διαδεδομένη, αλλά λιγότερο θανατηφόρα.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 12 Ιουνίου, ένας μοναδικός σκοπευτής μπήκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο της Φλόριντα και ξεκίνησε αυτό που θα γινόταν η μοναδική πιο θανατηφόρος πράξη βίας από πυροβόλα όπλα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Όταν έληξε η κατάσταση, σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι, με πολλούς περισσότερους τραυματίες.

Αν και η βία μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στον κόσμο , οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι μια μοναδική κατάσταση που φαίνεται να επηρεάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι επιθέσεις αυτές συχνά έρχονται με μικρή προειδοποίηση και μπορεί να φαίνεται ότι δεν προκαλούνται εντελώς. Με περισσότερους ταξιδιώτες που αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος, τα εγχώρια ταξίδια παρουσιάζουν μεγαλύτερη απειλή από τα διεθνή ταξίδια;

Ανεξάρτητα από το πού πηγαίνουν οι σύγχρονοι τυχοδιώκτες, τα καλύτερα στοιχεία που μπορούν να συσκευάσουν είναι πληροφορίες και γνώσεις. Οι ακόλουθες προσπάθειες απάντησης σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τη βία των πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πόσα άτομα σκοτώνονται από πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο;

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών του 2013, 11.208 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώθηκαν χρησιμοποιώντας πυροβόλο όπλο. Υπό το πρίσμα όλων των ανθρωποκτονιών, το 69,5% ολοκληρώθηκε με τη χρήση όπλου.

Συνολικά, το CDC διαπίστωσε ότι 33.636 άνθρωποι σκοτώθηκαν με πυροβόλο όπλο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την ίδια χρονική περίοδο. Από την άποψη του συνολικού αμερικανικού πληθυσμού, 10,6 άτομα ανά 100.000 σκοτώθηκαν με πυροβόλο όπλο στο σύνολο του έτους.

Μεταξύ όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς, τα πυροβόλα όπλα αποδόθηκαν στο 17,4% των θανάτων που αναφέρθηκαν.

Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυροβόλο όπλο το 2013 ήταν χαμηλότερος από άλλες μορφές θανάτου που σχετίζεται με τραυματισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα (33.804 θανάτους) και λόγω δηλητηρίασης (48.545 θανάτους).

Πόσες μαζικές εξορμήσεις λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει οριστική απάντηση ως προς τον αριθμό των μαζικών πυροβολισμών και των καταστάσεων "ενεργού σκοπευτή" στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, οι διαφορετικές οργανώσεις έχουν αντικρουόμενους ορισμούς για το τι είναι κατάλληλο για κάθε εκδήλωση.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Διερεύνησης των Περιστατικών Ενεργού Σκοπευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2000 και 2013 , ένας ενεργός σκοπευτής ορίζεται ως: "ένα άτομο που ασχολείται ενεργά με τη δολοφονία ή την απόπειρα θανάτωσης ανθρώπων σε μια περιορισμένη και κατοικημένη περιοχή". η έκθεση για το 2014, 160 περιπτώσεις "ενεργού σκοπευτή" πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2013, κατά μέσο όρο περίπου 11 το χρόνο. Σε γεγονότα "ενεργού σκοπευτή", σκοτώθηκαν συνολικά 486 άνθρωποι, κατά μέσο όρο σε περίπου τρία άτομα ανά περιστατικό.

Ωστόσο, το ευρέως αναφερόμενο Αρχείο βίας κατά των πυροβόλων όπλων, το οποίο διατηρείται από μη κερδοσκοπική εταιρεία, ισχυρίζεται ότι υπήρχαν πάνω από 350 "μαζικές πυροβολές" στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015. Η ομάδα ορίζει ως " τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώνονται ή τραυματίζονται, συμπεριλαμβανομένου του δράστη. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, 368 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των "μαζικών" εκδηλώσεων του 2015, ενώ 1.321 τραυματίστηκαν.

Πού πραγματοποιούνται μαζικές εξορμήσεις στην Αμερική;

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλα περιστατικά πυροβολισμού πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές με πολύ μεγάλη ορατότητα, που κάποτε δεν θεωρούνταν στόχοι. Τα κινηματογραφικά κέντρα, τα εμπορικά κέντρα και τα σχολεία έχουν αποτελέσει το στόχο των επιτιθέμενων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Εθνική Κοινοπραξία για την Μελέτη της Τρομοκρατίας και την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας (START) της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για την Τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο του Maryland, τα περισσότερα πυροβολιστικά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούσαν ιδιωτικούς πολίτες και περιουσίες. Πάνω από 90 συμβάντα μεταξύ του 1970 και του 2014 που αφορούσαν πυροβόλο όπλα με στοχοθετημένα άτομα, καλύπτοντας τα περισσότερα γυρίσματα. Επιχειρήσεις (όπως εμπορικά κέντρα και κινηματογραφικές αίθουσες) ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος, με 84 περιστατικά κατά τη διάρκεια της 44χρονης έρευνας. Στρογγυλοποιώντας τους πέντε κορυφαίους στόχους περιλαμβάνονται η αστυνομία (63 περιστατικά), κυβερνητικοί στόχοι (24 συμβάντα) και διπλωματικά περιστατικά (21 συμβάντα).

Ενώ τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν στη λίστα, μόνο εννέα ήταν οι στόχοι των επιθέσεων μεταξύ του 1970 και του 2014. Ωστόσο, εκείνοι που τοποθετούνται στα σχολεία ήταν από τα πιο θανατηφόρα, όπως START απαριθμεί το Columbine High School γυρίσματα ως το πιο θανατηφόρο επίθεση στο σύνολο δεδομένων τους. Δεν περιλαμβάνεται η γυμναστική του Δημοτικού Σχολείου του 2012 Sandy Hook, καθώς το START δεν το πληροί για τη βάση δεδομένων του.

Επιπλέον, η βάση δεδομένων σημείωσε ότι 18 συμβάντα σκοποβολής στοχεύουν στις κλινικές αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που το 2015 καθόρισε ένα ρεκόρ για τα όπλα που βρέθηκαν στα σημεία ελέγχου της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών , πραγματοποιήθηκαν μόνο έξι πυροβολισμοί στα αεροδρόμια. Οι τουρίστες είχαν ως στόχο τέσσερα περιστατικά πυροβολισμού.

Πώς συγκρίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον κόσμο για τα περιστατικά πυροβολισμού;

Για άλλη μια φορά, είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλες χώρες για μαζικά γεγονότα λόγω της ασυνεπούς ποσότητας των διαθέσιμων δεδομένων. Ωστόσο, πολλές μελέτες συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ιδέας για το πώς και πού πραγματοποιούνται μαζικοί πυροβολισμοί στον κόσμο.

Αναφερόμενος στην έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Oswego και στο κρατικό πανεπιστήμιο του Τέξας, η Wall Street Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν 133 αγωνιστικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2000 και 2014, λιγότερα από τον αριθμό των ενεργών εκδηλώσεων το FBI κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας χρονικής περιόδου.

Το πιο σημαντικό, ο αριθμός των μαζικών πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανακάλυψαν οι ερευνητές ξεπέρασε όλους τους άλλους προορισμούς στον κόσμο. Η Γερμανία ήταν το πλησιέστερο έθνος στην Αμερική για μαζικούς πυροβολισμούς, με έξι γεγονότα κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου. Ο υπόλοιπος κόσμος βίωσε μόνο 33 μαζικούς πυροβολισμούς, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνούν τον αριθμό των πυροβολισμών στον κόσμο με αναλογία τεσσάρων προς ένα.

Ωστόσο, οι πυροβολισμοί με τους περισσότερους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμούς δεν συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες δείχνουν ότι η Νορβηγία έζησε το πιο θανατηφόρο μαζικό σκοποβολή, με 1.3 άτομα σκοτώθηκαν ανά 100.000 κατοίκους στη μόνη επίθεση τους. Η Φινλανδία και η Ελβετία αντιμετώπισαν επίσης νεκρούς πυροβολισμούς ανά 100.000 κατοίκους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι είχαν δύο και ένα περιστατικά, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν από το Κέντρο Πόρων Πρόληψης του Εγκλήματος, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, DC, βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα: οι μαζικές πυροβολές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν οι πιο μοιραίοι σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό. Σε μια σύγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αμερική κατέλαβε τη δέκατη θέση στα πιο θανατηφόρα πυροβολισμούς, με 0,89 ανθρώπους που σκοτώθηκαν ανά εκατομμύριο σε μαζικούς δημόσιους πυροβολισμούς.

Κατά τη σύγκριση της συχνότητας των μαζικών εκδηλώσεων κατά του πληθυσμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τον 12ο στον κόσμο με .078 μαζικούς πυροβολισμούς ανά εκατομμύριο ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η Μακεδονία, η Αλβανία και η Σερβία βίωσαν τις πιο μαζικές εκτοξεύσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους, κάθε μία από τις οποίες συγκέντρωσε πάνω από .28 περιστατικά ανά 100.000.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν ταξιδεύω;

Πριν φύγετε για το επόμενο ταξίδι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο. Πρώτον, όσοι πηγαίνουν στο εξωτερικό πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για ταξίδια, το οποίο θα συσκευάζονται μαζί στις αποσκευές τους. Ένα ισχυρό κιτ έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει αντίγραφα ζωτικών εγγράφων ( συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων ), αριθμούς επιβεβαίωσης πτήσης, πληροφορίες δρομολογίου και αριθμούς επαφών έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, όσοι εγκαταλείπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγγραφούν για το πρόγραμμα εγγραφής Smart Traveler (STEP). Παρόλο που υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να βοηθήσει τους ταξιδιώτες , το πρόγραμμα STEP μπορεί να προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντάς τους να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν την ασφάλειά τους.

Τέλος, οι ταξιδιώτες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας σχεδίου ασφάλειας πριν και κατά την άφιξη στον προορισμό τους. Οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου συνιστούν όσους αλιεύονται σε μια επίθεση θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων: να τρέξουν, να κρύψουν ή να παλεψουν, Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, όσοι βρίσκονται μέσα στη κατάσταση μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Παρόλο που κανείς δεν πρέπει ποτέ να πιαστεί σε μια κατάσταση ζωής ή θανάτου, η προετοιμασία μπροστά από το χρόνο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και να γίνει θύμα. Με την κατανόηση του τόπου και του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται οι μαζικοί πυροβολισμοί, οι ταξιδιώτες μπορούν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να διατηρούν ένα προσωπικό σχέδιο ασφαλείας ανεξάρτητα από το πού πηγαίνουν.