Αντιμετώπιση της Διεθνούς απαγωγής γονέων

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας μπορεί να είναι θύμα διεθνούς απαγωγής

Είναι ο εφιάλτης οποιασδήποτε οικογένειας. Μετά από μια διαμάχη, ένας από τους γονείς παίρνει το παιδί τους και τρέχει σε άλλη χώρα. Θα μπορούσε να είναι η χώρα καταγωγής ενός από τους γονείς ή μιας χώρας όπου έχουν την υπηκοότητα ή τις συνδέσεις. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο νόμιμος κηδεμόνας αφήνεται αμήχανος και αβέβαιος για τις δυνατότητες προσφυγής που έχουν στη διάθεσή τους.

Το πρόβλημα δεν απομονώνεται σε κανένα μέρος του κόσμου, ούτε στους γονείς μιας ιδιαίτερης ευημερίας.

Σύμφωνα με την Κεντρική Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότερα από 600 παιδιά το 2014 υπήρξαν θύματα διεθνών απαγωγών γονέων.

Ενώ ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, η προετοιμασία είναι καλύτερη απάντηση από την αντίδραση. Εδώ είναι μερικοί από τους πόρους που διατίθενται στους γονείς των απαχθέντων παιδιών μέσω τοπικών, ομοσπονδιακών και διεθνών αρχών.

Αναφέρετε αμέσως την απαγωγή στις αρχές επιβολής του νόμου

Όπως συμβαίνει με τις απαγωγές των γονέων, το πρώτο βήμα είναι η αναφορά του περιστατικού στις αρχές επιβολής του νόμου. Η τοπική επιβολή του νόμου (όπως η Αστυνομία ή το Τμήμα του Σερίφη) είναι συχνά το πρώτο επίπεδο αντίδρασης και μπορεί να βοηθήσει αν το παιδί και ο απαγωγός γονέας δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα την περιοχή. Μέσα από ειδοποιήσεις Amber και άλλα μέσα, η επιβολή του νόμου μπορεί να κρατήσει τις οικογένειες μαζί.

Ωστόσο, εάν υπάρχει φόβος ότι ο απαγωγός γονέας και το παιδί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, τότε ίσως είναι καιρός να κλιμακώσουμε την κατάσταση στο FBI.

Εάν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι η απαγωγή έχει διασχίσει διεθνή σύνορα, τότε ίσως είναι καιρός να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερη βοήθεια.

Επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Παιδικών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών

Αν ο απαγωγός γονέας και το παιδί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, τότε το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Παιδικών Ζητημάτων, μέρος του Γραφείου Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ως διεθνές γραφείο, το Γραφείο Παιδικών Θεμάτων μπορεί να συνεργαστεί με την διεθνή επιβολή του νόμου και την INTERPOL για τη διανομή των πληροφοριών του παιδιού και την αποστολή ειδοποιήσεων.

Επιπλέον, όταν το Γραφείο Παιδικών Ζητημάτων εμπλέκεται, το γραφείο μπορεί να διανείμει πληροφορίες σχετικά με το απαχθέν παιδί στις Πρεσβείες των ΗΠΑ όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι βρίσκεται το παιδί και ο απαγωγός γονέας. Οι πρεσβείες, με τη σειρά τους, μπορούν να συνεργαστούν στενά με την τοπική επιβολή του νόμου για τη διανομή πληροφοριών, και ελπίζουμε να βρούμε το απαχθέν παιδί ασφαλές και υγιές.

Εκείνοι που θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Παιδικών Θεμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιδί τους. Αυτό περιλαμβάνει πρόσφατη φωτογραφία, ονόματα που μπορεί να είναι γνωστά στο παιδί, την τελευταία γνωστή τοποθεσία του παιδιού και τυχόν συνδέσεις που μπορεί να έχει ο απαγωγός γονέας. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν την προετοιμασία των διεθνών αρχών για τον εντοπισμό του παιδιού και τελικά για το σπίτι τους.

Παρέχεται βοήθεια για τους γονείς και τα παιδιά

Ενώ ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι περιορισμένος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου , υπάρχουν ακόμη δυνατότητες προσφυγής σε γονείς που έχουν απαγάγει παιδιά στο εξωτερικό. Μέσω της Σύμβασης Απαγωγής της Χάγης, ένα παιδί μπορεί να είναι σε θέση να επανενωθεί με τον γονέα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ο γονέας που υποβάλλει την αίτηση πρέπει να αποδείξει ότι το παιδί είχε απαχθεί, δεν ήταν δικαίωμα του απαγωγέα να απομακρύνει το παιδί και ότι η απαγωγή συνέβη κατά το παρελθόν έτος.

Για εκείνους τους γονείς που έχουν βρει τα παιδιά τους στο εξωτερικό, μπορεί να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες βοήθειας. Το Εθνικό Κέντρο για τα αγνοούμενα και τα εκτοπισμένα παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει οικονομική βοήθεια για την επανένωση των γονέων με τα παιδιά τους. Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο διατηρεί επίσης κατάλογο συμβούλων επανένωση, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν μια επιτυχή μετάβαση μετά την απαγωγή.

Αν και ένα σενάριο εφιάλτη, υπάρχουν δρόμοι για τους γονείς και τα παιδιά να επανασυνδεθούν μετά από μια απαγωγή. Γνωρίζοντας τα δικαιώματά σας, οι γονείς μπορούν να εργάζονται μέσα στο σύστημα για να φέρουν τα απαχθέντα παιδιά τους στο σπίτι ασφαλείς.