Το Zika Virus εξαπλώνεται σε περισσότερους προορισμούς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ταξιδιώτες είναι ο ιός Zika. Αυτή η μοναδική και τρομακτική ασθένεια δεν αποτελεί άμεση απειλή για τους μολυνθέντες αλλά αντ 'αυτού μπορεί να προκαλέσει ένα ελάττωμα γέννησης γνωστό ως μικροκεφαλία στα αγέννητα παιδιά. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες που είναι σήμερα έγκυες αποθαρρύνονται έντονα από την επίσκεψη σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ο ιός. Επιπλέον, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η Zika μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμβουλεύονται να λαμβάνουν προφυλάξεις εάν έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στην ασθένεια.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που μεταδίδονται σεξουαλικά το Zika παραμένουν σχετικά χαμηλές σε αυτό το σημείο, με την κύρια μέθοδο έκθεσης στον ιό να προέρχεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Δυστυχώς, αυτό καθιστά πιο δύσκολο να αποφευχθεί η εξάπλωση του Zika, το οποίο τώρα εξαπλώνεται σε περισσότερους προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, η Zika είναι πλέον διαδεδομένη στην Αμερική και βρίσκεται σε 33 χώρες σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Μεξικό, την Κούβα και την Τζαμάικα. Ο ιός βρέθηκε επίσης στον Ειρηνικό σε νησιά που περιλαμβάνουν τα Φίτζι, τη Σαμόα και την Τόνγκα, καθώς και την Αμερικανική Σαμόα και τις Νήσους Μάρσαλ. Στην Αφρική, η Ζίκα βρέθηκε επίσης στην περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Όμως, καθώς περισσότερες περιπτώσεις του Zika συνεχίζουν να εμφανίζονται, φαίνεται τώρα ότι είναι ακόμη πιο διαδεδομένη από την πρώτη σκέψη. Για παράδειγμα, το Βιετνάμ έχει τώρα τις δύο πρώτες αναφερθείσες περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι ο ιός σύντομα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία, όπου είναι κοινά και άλλα ιογενούς ιού.

Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 300 περιπτώσεις Zika σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις τα άτομα που μολύνθηκαν πιθανότατα εκτέθηκαν στη νόσο ενώ ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στις ΗΠΑ. Η Zika είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στο Μεξικό, ωστόσο, που οδηγεί τους περισσότερους ερευνητές να πιστεύουν ότι σύντομα θα εξαπλωθεί στις νότιες ΗΠΑ και ενδεχομένως πέραν αυτών.

Πρόσφατα, το CDC επέκτεινε στην πραγματικότητα το εύρος εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο πιστεύει ότι ο ιός Zika θα μπορούσε τελικά να εξαπλωθεί. Ο ιός μεταφέρεται από ένα είδος κουνουπιών γνωστό ως Aedes aegypti, και αυτά τα έντομα βρίσκονται σε περισσότερες περιοχές της χώρας που προηγουμένως πίστευαν. Ο πιό πρόσφατος προβλεπόμενος χάρτης πιθανών εκδηλώσεων έχει το Zika που εκτείνεται από την ακτή στις ακτές κατά μήκος των νότιων ΗΠΑ από τη Φλώριδα στην Καλιφόρνια. Επιπλέον, η μολυσμένη ζώνη θα μπορούσε να τεντώσει την Ανατολική Ακτή μέχρι το Κοννέκτικατ.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο για το Zika, και δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι γενικά πολύ ήπια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν εάν έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι από τη στιγμή που έχετε προσβληθεί από τη νόσο, το σώμα σας δημιουργεί μια ασυλία έναντι των μελλοντικών εστιών. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν χαρτογραφήσει πρόσφατα τη δομή του ιού, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου ή την αποτροπή της να έχει αντίκτυπο στα αγέννητα παιδιά.

Τι σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες; Κυρίως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο πιθανό είναι να εκτεθείτε στον Zika, τόσο στο σπίτι όσο και στο δρόμο. Οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις, μπορείτε στη συνέχεια να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές με την εγκυμοσύνη.

Για παράδειγμα, συνιστάται οι άνδρες που έχουν επισκεφτεί έναν προορισμό όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει Zika είτε απέχουν από το σεξ με τους συνεργάτες τους είτε χρησιμοποιούν προφυλακτικά, για 8 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Οι γυναίκες που έχουν επισκεφθεί μια από αυτές τις θέσεις θα πρέπει να περιμένουν τις τελευταίες 8 εβδομάδες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Το CDC λέει επίσης ότι τα ζευγάρια πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να μείνουν έγκυες για έξι μήνες για να δώσουν στον εαυτό τους την καλύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί απαλλαγμένο από μικροκεφαλία.

Καθώς αρχίζετε να σχεδιάζετε τα επερχόμενα ταξίδια, να έχετε υπόψη σας αυτές τις οδηγίες. Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να μην συμβεί ποτέ η ασθένεια, και αν το κάνετε, πιθανότατα δεν θα το ξέρετε. Αλλά, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής από το συγγνώμη όταν ασχολείσαι με κάτι που είναι δυνητικά επικίνδυνο.