Πώς να επιλέξετε ένα πραγματικά "πράσινο" Καραϊβική ξενοδοχείο

Συμμετέχετε στον πλανήτη και επιλέγετε ένα θέρετρο διακοπών που φροντίζει το περιβάλλον

Δεν έχουμε δει ακόμη την ημέρα όπου οι μέσες διακοπές στην Καραϊβική είναι τόσο περιβαλλοντικά βιώσιμες όσο και επιεικείς όπως θα ήθελαν οι περισσότεροι ταξιδιώτες. Ο τουρισμός έχει επιπτώσεις στους προορισμούς και τα νησιά - με τους περιορισμένους φυσικούς τους πόρους - είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πολύ, για παράδειγμα, για να βρείτε τις ζημιές που έχουν προκαλέσει ρύπανση, υπεραλίευση και θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων στους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.

Τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα γνωρίζουν ότι πολλοί ταξιδιώτες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι περιορίζουν το αποτύπωμα τους στους τόπους που ταξιδεύουν και έχει γίνει αρκετά συνηθισμένο να βλέπεις σημάδια στα δωμάτια και τους λόμπι τα βήματα που έχει πάρει η διοίκηση για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν. Μπορεί όμως να είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τις σοβαρές προσπάθειες διατήρησης από το "greenwashing" - προγράμματα που επικεντρώνονται περισσότερο στο μάρκετινγκ παρά σε έναν καλύτερο πλανήτη.

Αρκεί να πείτε: τα σημάδια που σας παροτρύνουν να βοηθήσετε στην εξοικονόμηση νερού με την ανάρτηση των χρησιμοποιημένων πετσετών σας, αν δεν τα θέλετε να πλένονται, δεν κάνουν μόνοι τους ένα πρόγραμμα αειφορίας. Παρά τον άφθονο άνεμο και την πιθανή ηλιακή ενέργεια, τα περισσότερα θέρετρα της Καραϊβικής εξακολουθούν να κινούνται με ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα. Η Breezy Aruba βρίσκεται μπροστά από αυτή την καμπύλη: το νησί παράγει ήδη περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής του ενέργειας από την αιολική ενέργεια και αναμένει να είναι απόλυτα ουδέτερο προς το 2020.

Ο Ewald Biemans, ιδιοκτήτης των θέρετρων Bucuti & Tara Beach στην Αρούμπα, είναι ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής για την αειφόρο ανάπτυξη στην Καραϊβική (ονομάστηκε "Green Hotelier of the Year" στα Caribbean Journal 2014's Caribbean Travel Awards) και το ξενοδοχείο του είναι ένα από τα πραγματικά "πράσινα" στην περιοχή.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που η Biemans συνιστά να ψάχνετε όταν επιλέγετε ένα ξενοδοχείο ή ένα θέρετρο με μια πραγματική δέσμευση για το περιβάλλον: