Πώς επηρεάζουν οι ηλεκτρονικές συσκευές τους διεθνείς ταξιδιώτες;

Οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν ορισμένους εισερχόμενους ταξιδιώτες, ενώ πολλοί δεν επηρεάζονται.

Τον Μάρτιο του 2017, η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών (TSA) διέθεσε νέο κανονισμό για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες από 10 διαφορετικά αεροδρόμια. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες απαγορεύσεις ταξιδιού που επικεντρώνονταν στους εισερχόμενους επιβάτες, αυτή η απαγόρευση ταξιδιού επικεντρώθηκε στο τι μεταφέρουν οι επιβάτες στις πτήσεις τους.

Η νέα απαγόρευση ταξιδιού, που ανακοινώθηκε από την TSA, θέσπισε επισήμως απαγόρευση στις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης σε ορισμένες πτήσεις που εισέρχονται κατευθείαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη νέα απαγόρευση, οι επιβάτες σε πτήσεις από 10 αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ενδέχεται να μην μεταφέρουν ηλεκτρονικά είδη μεγαλύτερα από ένα smartphone στις πτήσεις τους. Όλα τα άλλα είδη πρέπει να ελέγχονται με άλλες αποσκευές στην περιοχή φορτίου του αεροσκάφους.

Με τους νέους κανονισμούς υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανόνων στις πτήσεις. Θα επηρεαστούν όλες οι πτήσεις από τη νέα απαγόρευση; Πώς πρέπει οι ταξιδιώτες να συσκευάζουν τα αντικείμενά τους πριν επιβιβαστούν σε μια διεθνή πτήση;

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία για την επόμενη πτήση σας στο εξωτερικό, προετοιμαστείτε με γνώση σχετικά με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Ποια αεροδρόμια και πτήσεις επηρεάζονται από το ηλεκτρονικό απαγόρευση;

Σύμφωνα με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών, περίπου 50 πτήσεις ημερησίως επηρεάζονται από 10 αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι αερολιμένες που επηρεάζονται είναι:

Μόνο οι πτήσεις που συνδέονται απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών. Πτήσεις που δεν πηγαίνουν κατευθείαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή δρομολόγια με συνδέσεις σε άλλα αεροδρόμια δεν επηρεάζονται απαραίτητα από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών.

Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού ισχύει εξίσου για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν μεταξύ των δύο χωρών και αδιαφορούν για τις εγκαταστάσεις εκ των προτέρων εκκαθάρισης. Ακόμη και τα αεροδρόμια με τελωνειακά μέσα και εγκαταστάσεις εκ των προτέρων εκκαθάρισης της TSA (όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αμπού Ντάμπι) υπόκεινται στην απαγόρευση ηλεκτρονικών ειδών της TSA.

Ποια αντικείμενα απαγορεύονται σύμφωνα με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών συσκευών;

Σύμφωνα με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών, απαγορεύεται κάθε ηλεκτρονική που είναι μεγαλύτερη από ένα κινητό τηλέφωνο να μεταφέρεται σε αεροσκάφος που μεταφέρει απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα ηλεκτρονικά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Για να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα στις επηρεαζόμενες πτήσεις, οι επιβάτες πρέπει να συσκευάσουν τα εν λόγω αντικείμενα στις ελεγμένες αποσκευές τους. Τα αντικείμενα που είναι τόσο μικρά ή μικρότερα από ένα smartphone, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών τροφοδοτικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα εξακολουθούν να επιτρέπονται στις αποσκευές. Οι ιατρικά απαιτούμενες συσκευές θα εξαιρούνται επίσης από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών.

Γιατί ιδρύθηκε η ηλεκτρονική?

Σύμφωνα με επίσημο δελτίο που δημοσιεύτηκε από την TSA, η απαγόρευση ταξιδιού θεσπίστηκε ως αποτέλεσμα πληροφοριών που υποδηλώνουν τρομοκρατική πλοκή που αφορούσε ηλεκτρονικές συσκευές. Με μεγάλη ασφάλεια, αποφασίστηκε να αφαιρεθούν μεγάλα ηλεκτρονικά είδη από την καμπίνα από πτήσεις που αναχωρούν από τα 10 αεροδρόμια που επηρεάζονται.

"Οι αξιολογημένες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να στοχεύουν την εμπορική αεροπορία και επιδιώκουν επιθετικά καινοτόμες μεθόδους για να αναλάβουν τις επιθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου εκρηκτικών συσκευών σε διάφορα είδη καταναλωτών", ανέφερε το δελτίο. "Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, John Kelly, και ο Διευθυντής Διοίκησης για την Ασφάλεια των Μεταφορών, Huban Gowadia, δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι διαδικασίες ασφαλείας για επιβάτες σε ορισμένα αεροδρόμια τελευταίου σημείου αναχώρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, εναλλακτικές θεωρίες υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει άμεση νοημοσύνη που να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά η απαγόρευση ήταν μια προληπτική κίνηση. Μιλώντας στο NBC News, αρκετοί ανώτεροι υπάλληλοι προτείνουν ότι η κίνηση είναι μια προηγμένη κίνηση για την πρόληψη ενός τρομοκρατικού συμβάντος σε ένα εμπορικό αεροσκάφος που περιλαμβάνει ένα εκρηκτικό που μεταμφιέζεται ως μεγάλη ηλεκτρονική συσκευή.

Ποιες είναι οι επιλογές μου όταν πετούν από τα επηρεαζόμενα αεροδρόμια;

Όταν πετούν από ένα από τα 10 επηρεαζόμενα διεθνή αεροδρόμια απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ταξιδιώτες θα έχουν μία από τις δύο επιλογές όταν συσκευάζουν τις τσάντες τους. Οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να ελέγξουν τα αντικείμενά τους με τις αποσκευές τους είτε μπορούν να "ελέγξουν" τα αντικείμενά τους με ορισμένους μεταφορείς.

Ενδεχομένως, ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί ομαλό ταξίδι μεταξύ των επηρεαζόμενων αεροδρομίων και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ελέγξετε τα επηρεαζόμενα αντικείμενα με αποσκευές που προορίζονται για το διαμέρισμα φορτίου. Τα μεγάλα ηλεκτρονικά συστήματα που ασφαλίζονται με ένα γεμισμένο διαμέρισμα και μια κλειδαριά ταξιδιού μπορούν να σταλούν κατευθείαν στον τελικό προορισμό ενός ταξιδιώτη, παρακάμπτοντας τυχόν προβλήματα στην επιβίβαση με αυτά τα αντικείμενα. Ωστόσο, οι ελεγμένες σακούλες που συσκευάζονται με προσωπικά ηλεκτρονικά εξαρτώνται από πρόσθετους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας σε μεταβατικό στάδιο ή την επίτευξη στόχων για κλέφτες αποσκευών .

Η δεύτερη επιλογή που πρέπει να εξεταστεί είναι η «πύλη ελέγχου» μεγάλων ηλεκτρονικών αντικειμένων λίγο πριν την επιβίβαση στο αεροσκάφος. Οι φορείς επιλογής, συμπεριλαμβανομένης της Etihad Airways, θα επιτρέψουν στους ταξιδιώτες να παραδώσουν τον έλεγχο των μεγάλων ηλεκτρονικών ειδών στους αεροσυνοδούς ή στα πληρώματα εδάφους πριν από την αναχώρηση. Αυτά τα πληρώματα θα συσκευάσουν τα στοιχεία σε παραγεμισμένους φακέλους και θα τα μεταφέρουν στην υποδοχή φορτίου. Κατά την ολοκλήρωση της πτήσης, αυτά τα ηλεκτρονικά είδη θα είναι διαθέσιμα είτε στη γέφυρα του αεροσκάφους είτε στο καρουζέλ των αποσκευών. Και πάλι, χρησιμοποιώντας την επιλογή ελέγχου πύλης, ανοίγετε τη δυνατότητα να χάσετε αυτά τα αντικείμενα στο αεροδρόμιο, μη ξεκινώντας από την είσοδό σας στο καλάθι.

Για όσους πρέπει να ζουν με ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές σε δύο αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής. Η Etihad Airways ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την προσφορά iPads σε ταξιδιώτες πρώτης τάξης και επαγγελματικής κατηγορίας, ενώ η Qatar Airways θα προσφέρει φορητούς υπολογιστές σε premium επιβάτες.

Όπως συμβαίνει με κάθε κατάσταση ταξιδιού, διαφορετικοί μεταφορείς θα έχουν διαφορετικές επιλογές για τους επιβάτες. Πριν κάνετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, φροντίστε να συμβουλευτείτε την πολιτική αερογραμμών σας για να καθορίσετε όλες τις επιλογές σας.

Θα αλλάξει η ασφάλεια για τις πτήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ενώ οι επιλογές ασφαλείας αλλάζουν για τις εισερχόμενες πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα 10 αεροδρόμια που επηρεάζονται από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών, οι πτήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αλλάζουν. Οι επιβάτες στις πτήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή εκείνοι που ταξιδεύουν διεθνώς με αναχώρηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μεγάλα ηλεκτρονικά τους αντικείμενα στο αεροσκάφος.

Ακόμη και εκείνοι που αναχωρούν απευθείας στα 10 θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και να χρησιμοποιούν τα μεγάλα ηλεκτρονικά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο, όλα αυτά τα ηλεκτρονικά εξαρτώνται από τους απαιτούμενους ομοσπονδιακούς και διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης μεγάλων ηλεκτρονικών κατά τη διάρκεια της φάσης ταξί, απογείωσης ή προσγείωσης.

Ποια στοιχεία απαγορεύονται πάντοτε στις αμερικανικές πτήσεις;

Ενώ τα ηλεκτρονικά είδη εξακολουθούν να επιτρέπονται στις εμπορικές πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κατάλογος των στοιχείων που δεν επιτρέπονται δεν έχει αλλάξει. Οι επιβάτες που επιβιβάζονται σε πτήση εντός των αμερικανικών συνόρων εξακολουθούν να υπόκεινται σε όλους τους κανονισμούς της TSA , συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όλων των ηλεκτρικών τσιγάρων και των ανταλλακτικών μπαταριών λιθίου με μπαταρία, ενώ δεν μεταφέρουν απειλητικά αντικείμενα στα αεροσκάφη.

Οι επιβάτες που επιχειρούν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος με απαγορευμένο αντικείμενο θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές κυρώσεις για τις λανθασμένες προσπάθειές τους. Εκτός από το να σταματήσουν από την επιβίβαση σε πτήση, όσοι προσπαθούν να φέρουν όπλο ή άλλο απαγορευμένο αντικείμενο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σύλληψη και δίωξη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα και σε φυλάκιση.

Υπάρχουν άλλοι κανονισμοί που πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες;

Εκτός από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων για εισερχόμενες πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντικατοπτρίζει επίσης τους ίδιους κανονισμούς για τους επιβάτες που πετούν στη χώρα τους. Η απαγόρευση των ηλεκτρονικών συσκευών θα ισχύει και για εκείνους που ταξιδεύουν με αεροσκάφη που αναχωρούν από έξι έθνη της Μέσης Ανατολής απευθείας για τα βρετανικά αεροδρόμια. Οι πληγείσες χώρες περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Τουρκία. Πριν από την αναχώρηση, συμβουλευτείτε την αεροπορική εταιρεία σας για να δείτε εάν επηρεάζεται η πτήση σας.

Ενώ οι νέες απαγορεύσεις και οι κανονισμοί μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, κάθε ταξιδιώτης μπορεί ακόμα να δει τον κόσμο με ευκολία προετοιμάζοντας την κατάσταση. Με την κατανόηση και μετά από τις απαγορεύσεις ηλεκτρονικών, οι ταξιδιώτες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι πτήσεις τους αναχωρούν εύκολα και χωρίς προβλήματα όταν είναι καιρός να δούμε τον κόσμο.