Εισαγωγή της Χαβάης Πολιτισμού

Aloha `aina (αγάπη της γης)

Προκειμένου να εκτιμηθεί πλήρως ο πολιτισμός της Χαβάης, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη βασική του διαφορά από τη δυτική κουλτούρα και τον ανατολικό πολιτισμό.

Ο δυτικός πολιτισμός στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτό που κατέχει ένα άτομο. Ο ανατολικός πολιτισμός βασίζεται περισσότερο στο άτομο και στην επιθυμία του να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του.

Ένας πολιτισμός βασισμένος στη γη

Ο πολιτισμός της Χαβάης, ωστόσο, όπως οι περισσότεροι πολυνησιακοί πολιτισμοί, βασίζεται στη γη.

Οι Κανακα Μαόλι (αυτόχθονες ντόπιοι), είναι ένα με τη γη.

Όπως λέει ο καθυστερημένος φημισμένος ιστορικός της Χαβάης, ο «θείος Τσάρλυ» Maxwell, «Η γη που αποτελεί τη βάση του πολιτισμού, με τα ρέματα, τα βουνά, τις παραλίες και τους ωκεανούς, πρέπει να κρατιέται με σεβασμό και να προστατεύεται όπως ήταν στην αρχαία φορές ... Οι ιστορικοί χώροι, οι ταφές, η γλώσσα, οι τέχνες, οι χοροί, οι μετακινήσεις κανό, κλπ., θα πρέπει να προωθηθούν, να καλλιεργηθούν και να διατηρηθούν ».

Δρ Paul Pearsall

Ο Δρ Paul Pearsall (1942-2007) ήταν ο συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο "Η συνταγή απόλαυσης", στην οποία αναλύει λεπτομερώς τις αρχές και τις πρακτικές των αρχαίων πολυνησιακών / Χαβανέζικων πολιτισμών.

Ο Δρ. Pearsall παραθέτει μια μητρική της Χαβάης: "Είμαστε στο σπίτι, τόσοι πολλοί άνθρωποι που έρχονται εδώ φαίνονται χαμένοι και συναισθηματικά ή πνευματικά άστεγοι, συνεχίζουν να κινούνται, αλλά ποτέ δεν ζουν πουθενά, αγαπάμε να είμαστε στη θέση μας στη θάλασσα. δεν θα φύγει ποτέ γιατί είμαστε αυτός ο τόπος "

Ολότητα με την περιοχή και με τη φύση

Αυτή η έννοια της ολότητας με τη γη και τη φύση είναι απαραίτητη για κάθε κατανόηση του πολιτισμού και των πεποιθήσεων της Χαβάης.

Χωρίς μια εκτίμηση για αυτή την έννοια δεν μπορεί κανείς να αρχίσει να καταλαβαίνει τα θαύματα αυτής της μοναδικής και υπέροχης κουλτούρας.

Η αγάπη της γης βρίσκεται στην καρδιά όλων των χαβανέζικων εθίμων, της γλώσσας, της χούλας, των ψαλτών, των τραγουδιών, της λαϊκής μουσικής, της τέχνης, της ιστορίας, της γεωγραφίας, της αρχαιολογίας, των παραδόσεων, της θρησκείας και ακόμη και της πολιτικής.

Εν ολίγοις, συζητάμε για τα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα αυτής της κοινωνίας.

Μια αίσθηση του Aloha

Όπως εξηγεί ο Δρ. Pearsall, οι ντόπιοι Χαβάηι ζουν με μια αίσθηση aloha .

Η λέξη "aloha" αποτελείται από δύο μέρη. "Alo" σημαίνει να μοιραστείς και "ha" σημαίνει να αναπνεύσεις. Το Aloha σημαίνει να μοιράζεσαι την αναπνοή και πιο συγκεκριμένα να μοιράζεσαι την αναπνοή της ζωής.

Εξωτερική επιρροή

Κατά τη συζήτηση για τον πολιτισμό της Χαβάης δεν μπορεί κανείς να παραμελήσει το γεγονός ότι ο γενικός πολιτισμός στη Χαβάη σήμερα ήταν και εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλους που έχουν έρθει σε αυτά τα νησιά και έχουν εγκατασταθεί τους τελευταίους δύο αιώνες.

Αυτοί οι μετανάστες - από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Μεξικό, τη Σαμόα, τις Φιλιππίνες και αμέτρητα άλλα μέρη - είχαν επίσης σημαντική επίδραση στην κουλτούρα των νησιών και, μαζί με την Kanaka Maoli, συνθέτουν τον λαό της Χαβάης σήμερα .

Οι κάτοικοι της Χαβάης συχνά αναφέρονται στους Δυτικούς ως χόουλ. Η λέξη "haole" αποτελείται επίσης από δύο μέρη. "Χα", όπως έχουμε μάθει, σημαίνει αναπνοή και "ole" σημαίνει χωρίς.

Εν ολίγοις, πολλοί ιθαγενείς της Χαβάης εξακολουθούν να βλέπουν τους Δυτικούς ως ανθρώπους που είναι χωρίς ανάσα. Σπάνια παίρνουμε χρόνο για να σταματήσουμε, να αναπνεύσουμε και να εκτιμήσουμε τα πάντα γύρω μας.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του δυτικού πολιτισμού και της κουλτούρας της Χαβάης.

Πολιτιστικές συγκρούσεις

Αυτή η διαφορά έχει οδηγήσει και εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνων που σήμερα κάνουν τη Χαβάη σπίτι τους. Τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της Χαβάης συζητούνται επί του παρόντος όχι μόνο στα νησιά, αλλά στα υψηλότερα επίπεδα της εθνικής κυβέρνησης.

Σήμερα, ενώ η γλώσσα της Χαβάης διδάσκεται σε όλα τα νησιά σε σχολεία βύθισης και τα ιθαγενή παιδιά της Χαβάης είναι εκτεθειμένα σε πολλές από τις παραδόσεις του λαού τους, τα ίδια αυτά παιδιά ξεπερνούν κατά πολύ τα παιδιά άλλων φυλών και επηρεάζονται από τη σύγχρονη κοινωνία στο σύνολό της. Οι αριθμοί εκείνων με καθαρό αίμα της Χαβάης συνεχίζουν να μειώνονται καθώς η Χαβάη γίνεται πιο δια-φυλετική κοινωνία.

Ευθύνη επισκέπτη

Οι επισκέπτες της Χαβάης πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν για τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα του λαού της Χαβάης.

Ο ενημερωμένος επισκέπτης είναι ο επισκέπτης που πιθανότατα θα επιστρέψει στην πατρίδα του όχι μόνο έχοντας βιώσει υπέροχες διακοπές, αλλά και με την ικανοποίηση ότι έχουν μάθει για τους ανθρώπους που κατοικούν στη γη που επισκέφτηκαν.

Μόνο με αυτή τη γνώση μπορείτε να πείτε αληθινά ότι έχετε δοκιμάσει λίγο τον πολιτισμό της Χαβάης.