Ο λαός της Χαβάης - χθες και σήμερα

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έμειναν στη Χαβάη;

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που ζουν στη Χαβάη;

1778 - Ο λαός της Χαβάης

Όταν ο Captain James Cook έφτασε στη Χαβάη το 1778, ήταν σχετικά εύκολη απάντηση. Υπήρχαν, ανάλογα με τις διάφορες διαθέσιμες εκτιμήσεις, μεταξύ 300.000 και 400.000 ιθαγενών της Χαβάης, το kanaka maoli.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα ο ιθαγενής πληθυσμός της Χαβάης μειώθηκε μεταξύ 80-90%. Η μείωση αυτή οφειλόταν, σε μεγάλο βαθμό, στις ασθένειες που προκλήθηκαν από την επαφή με αλλοδαπούς.

Αυτές οι ασθένειες περιελάμβαναν αφροδίσια ασθένεια, μικρή ευλογιά, ιλαρά, κοκκύτη και γρίπη.

1878 - Ένας φθίνων πληθυσμός

Μέχρι το 1878, ο εγγενής πληθυσμός εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 40.000 και 50.000 ανθρώπων. Ενώ ήταν δραστικά μικρότερες από τον πληθυσμό μόλις εκατό χρόνια πριν, οι αυτόχθονες Χαβάης εξακολουθούσαν να αποτελούν το 75% του συνολικού πληθυσμού της Χαβάης.

2016 - Καθαρή Χαβάη μια σπανιότητα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατόν είκοσι χρόνων, οι αριθμοί των καθαρών Χαβάης, εκείνων με μόνο αίμα της Χαβάης, συνέχισαν να μειώνονται.

Η καθαρή Χαβάη είναι μια πεθαμένη φυλή. Σήμερα, υπάρχουν λιγότεροι από 8.000 καθαροί Χαβάοι ζωντανοί.

2016 - Μέρος Χαβάης στην άνοδο

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός εκείνων που είναι τουλάχιστον μέλη της Χαβάης και οι οποίοι θεωρούν ότι είναι Χαβάοι, έχει αυξηθεί σταθερά από τις αρχές του αιώνα. Σήμερα, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 225.000 και 250.000 ανθρώπων που ζουν στη Χαβάη με αίμα της Χαβάης.

Αυτό που μπορεί να λεχθεί για τον σημερινό πληθυσμό της Χαβάης είναι ότι αυξάνεται με ρυθμό περίπου 6.000 ανθρώπων ετησίως και σε υψηλότερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα στη Χαβάη.

Η πλειοψηφία του ιθαγενούς πληθυσμού της Χαβάης, ωστόσο, έχει λιγότερο από 50% καθαρό αίμα της Χαβάης. Η πλειοψηφία ζει στο νησί O'ahu, έχει μεσαίο εισόδημα $ 45.486 και είναι κατά κύριο λόγο άγαμα.

Οι ιθαγενείς της Χαβάης, ωστόσο, είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης στην ερώτηση, "Ποιοι είναι οι άνθρωποι της Χαβάης;". Είτε δεχτείτε τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ ή του Προγράμματος Επιτήρησης της Υγείας του Υπουργείου Υγείας, οι μητέρες της Χαβάης είναι μειονότητα στη δική τους γη.

Ο πληθυσμός της Χαβάης σήμερα

Τότε, ποιοι είναι οι άνθρωποι της Χαβάης; Από την απογραφή των ΗΠΑ το 2010, 1.360.301 άτομα ζούσαν στη Χαβάη.

Από αυτούς τους ανθρώπους, το 24,7% ήταν καυκάσιοι, το 14,5% ήταν καταγωγής Φιλιππίνων, το 13,6% ήταν ιαπωνικής καταγωγής, το 8,9% ήταν καταγωγής ισπανόφωνων ή λατίνων, 5,9% ήταν κάτοικοι της Χαβάης και 4,0% κινέζικοι. Είναι ενδιαφέρον ότι το 23,6% του πληθυσμού προσδιόρισε ότι ανήκει σε δύο ή περισσότερες φυλές, που ανέρχονται στο 2% από την απογραφή του 2000.

Από εκείνους τους ανθρώπους που αναγνωρίζονται ότι ανήκουν απόλυτα σε έναν αγώνα μόνο ή σε συνδυασμό με έναν ή περισσότερους άλλους αγώνες, το 57,4% είναι εν όλω ή εν μέρει ασιατικό, 41,5% ολόκληρο ή μερικώς καυκάσιο και 26,2% ολόκληρη ή μερική εγγενή Χαβάη και Άλλη Pacific Islander.

Η Χαβάη είναι σαφώς η πιο φυλετικά ενοποιημένη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης το μόνο κράτος όπου οι λευκοί δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά μάλλον το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Διαφορετικότητα εισοδήματος από το νησί

Όπως ποικίλλουν και η Χαβάη είναι φυλετικά, έτσι και οι μεγάλες διαφορές στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μεταξύ της επαρχίας Χονολουλού (νησί O'ahu) και των άλλων κομητειών της Χαβάης:

Για λόγους σύγκρισης, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους είναι 44.344 δολάρια.

Η εθνοτική ποικιλομορφία της Χαβάης κάνει για μια πολύ διαφορετική κοινωνία από ό, τι φαίνεται στην υπόλοιπη χώρα. Ενώ η Χαβάη είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο πολιτισμικά, εθνοτικά και φυλετικά αναμεμιγμένη κοινωνία από ό, τι οι υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι, ωστόσο, μια κοινωνία χωρίς τα δικά της φυλετικά και εθνικά προβλήματα.

Συχνά λέγεται ότι υπάρχουν δύο τύποι Χαβάης, αυτοί του Χαβανέζικου αίματος και εκείνοι που είναι Χαβάης στην καρδιά.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που είναι πολίτες της Πολιτείας της Χαβάης και που αποκαλούν και αυτή την υπέροχη γη το σπίτι τους.