Κάιρο, Αίγυπτος: Εισαγωγικός ταξιδιωτικός οδηγός

Ρωμαϊκά γνωστή ως πόλη των χιλιάδων μιναρέδων, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι ένας τόπος ακραίων γεμάτων με αρχαία ορόσημα, τρεμούλιασμα κυκλοφορίας, περίτεχνα τεμένη και λαμπερούς σύγχρονους ουρανοξύστες. Η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Κάιρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αφρική , προσφέροντας ένα σπίτι για περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους - μια θάλασσα της ανθρωπότητας που συμβάλλει στο χάος της πόλης ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τον καρδιακό ρυθμό της.

Γεμάτοι με αντικρουόμενα αξιοθέατα, ήχους και μυρωδιές, πολλοί επισκέπτες βρίσκουν συντριπτική τη φρενήρη ενέργεια του Κάιρο. αλλά για εκείνους που έχουν μια αίσθηση του χιούμορ και μια ορισμένη υπομονή, φιλοξενεί ένα θησαυρό από εμπειρίες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν οπουδήποτε αλλού.

Μια σύντομη ιστορία

Παρόλο που το Κάιρο είναι ένα σχετικά σύγχρονο κεφάλαιο (τουλάχιστον με αιγυπτιακά πρότυπα), η ιστορία της πόλης συνδέεται με την ιστορία του Μέμφις, της αρχαίας πρωτεύουσας του παλαιού βασιλείου της Αιγύπτου. Τώρα που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης του Καΐρου, η προέλευση του Μέμφιδα χρονολογείται από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Το ίδιο το Κάιρο ιδρύθηκε το 969 μ.Χ. για να χρησιμεύσει ως νέα πρωτεύουσα της δυναστείας των Φατιμιδών, ενσωματώνοντας τελικά τις παλαιότερες πρωτεύουσες των Φουστάτ, αλ-Ασκαρ και αλ-Κατάι. Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, η δυναστεία των Φατιμιδών έπεσε στον Σαλαντίν, τον πρώτο σουλτάνο της Αιγύπτου.

Κατά τους επόμενους αιώνες, η κυριαρχία του Καΐρου πέρασε από τους σουλτάνους στους Μαυλούκους, ακολουθούμενη από τους Οθωμανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς.

Μετά από μια περίοδο μαζικής επέκτασης το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι του Καΐρου εξεγέρθηκαν εναντίον των Βρετανών το 1952 και απέκτησαν με επιτυχία την ανεξαρτησία της πόλης. Το 2011, το Κάιρο ήταν το επίκεντρο διαμαρτυριών που απαιτούσαν την ανατροπή του δικτατορικού προέδρου Hosni Mubarak, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο σημερινός πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi ανακοίνωσε σχέδια για την αποκάλυψη ενός νέου διοικητικού κεφαλαίου ανατολικά του Καΐρου το 2019.

Κάιρο Γειτονιές

Το Κάιρο είναι μια τεράστια πόλη των οποίων τα όρια είναι δύσκολο να καθοριστούν. Πολλές από τις γειτονιές της (συμπεριλαμβανομένης της δορυφορικής πόλης Nasr με τα γυαλιστερά εμπορικά της εμπορικά κέντρα και της πρεσβείας Enclave Maadi) είναι τεχνικά έξω από τα όρια της πόλης. Ομοίως, τα πάντα δυτικά του ποταμού Νείλου είναι τμήμα της πόλης της Γκίζας, αν και τα δυτικά προάστια όπως ο Mohandiseen, το Dokki και η Agouza εξακολουθούν να θεωρούνται από πολλούς ως μέρος του Καΐρου. Οι κύριες τουριστικές γειτονιές περιλαμβάνουν το Downtown, το Ισλαμικό Κάιρο και το Κοπτικό Κάιρο, ενώ η εύπορη περιοχή Heliopolis και το νησί Zamalek είναι γνωστά για τα εστιατόρια, τη νυχτερινή ζωή και τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Σχεδιασμένο στα μέσα του 19ου αιώνα από μια ομάδα ευρωπαίων αρχιτεκτόνων, το χαοτικό Downtown είναι το σπίτι του Αιγυπτιακού Μουσείου και των σύγχρονων πολιτικών ορόσημων, όπως η πλατεία Tahrir. Το Ισλαμικό Κάιρο αντιπροσωπεύει το τμήμα της πόλης που χτίστηκε από τους ιδρυτές του Φατιμιδίου. Είναι ένα λαβύρινθο λαβύρινθο από τζαμιά, σουκς και εκπληκτικά όμορφα ισλαμικά μνημεία, τα οποία όλα αντηχούν στον ήχο αμέτρητων muezzins που καλούν τους πιστούς στην προσευχή. Η παλαιότερη γειτονιά είναι το κοπτικό Κάιρο, ο τόπος του ρωμαϊκού οικισμού της Βαβυλώνας.

Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., φημίζεται για τα ιστορικά χριστιανικά μνημεία της.

Κορυφαία αξιοθέατα

Αιγυπτιακό Μουσείο

Ακριβώς δίπλα στην πλατεία Tahrir, το Αιγυπτιακό Μουσείο φιλοξενεί μια απίστευτη συλλογή έργων τέχνης που σχετίζονται με την ιστορία της Αιγύπτου, από την προϊστορική εποχή έως την κυριαρχία των Ρωμαίων. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αντικειμένων χρονολογείται από την εποχή των Φαραώ, και ως εκ τούτου το μουσείο κάνει μια μεγάλη πρώτη στάση για όποιον σχεδιάζει να επισκεφθεί τα εικονικά αρχαία αξιοθέατα της Αιγύπτου. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη συλλογή των μουσουλμανικών βασιλικών μούμιων του New Kingdom και θησαυρών που ανακτώνται από τον τάφο του βασιλιά αγόρι Τουταγχαμών.

Το παζάρι Χαν Αλ-Χαλίλι

Το Κάιρο είναι ο παράδεισος του αγοραστή και υπάρχουν εκατό διαφορετικά παζάκια και παζάρια για να εξερευνήσετε. Το πιο διάσημο από αυτά είναι ο Khan Al-Khalili, μια πλατιά αγορά στην καρδιά του Ισλαμικού Κάιρου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Εδώ, τα εμπορεύματα κυμαίνονται από τουριστικά αναμνηστικά μέχρι ασημένια κοσμήματα και εξωτικά μπαχαρικά, όλα πωλούνται μέσα από την κακοφωνία των πωλητών που διαφημίζουν τα προϊόντα τους ή παζαρεύουν τις τιμές με τους πελάτες τους. Όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, σταματήστε για έναν σωλήνα shisha ή ένα φλιτζάνι παραδοσιακό τσάι σε ένα από τα πολλά καφέ της αγοράς.

Τζαμί Al-Azhar

Το 970 μ.Χ., το τζαμί Al-Azhar ήταν το πρώτο από τα πολλά τζαμιά του Καΐρου. Σήμερα είναι γνωστός ως τόπος μουσουλμανικής λατρείας και εκμάθησης και στεγάζει επίσης το διάσημο πανεπιστήμιο Al-Azhar. Ανοιχτή στους μουσουλμάνους και τους μη μουσουλμάνους, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική της λευκής μαρμάρινης αυλής του τζαμιού και της περίτεχνης αίθουσας προσευχής. Πολλές πτυχές της τρέχουσας δομής προστέθηκαν υπερωρίες, δίνοντας μια οπτική επισκόπηση της ισλαμικής αρχιτεκτονικής μέσα από τις ηλικίες.

Η Εκκλησία που κρέμεται

Στην καρδιά του Κοπτικού Κάιρου βρίσκεται η Εκκλησία που κρέμεται. Το σημερινό κτίριο χρονολογείται στον 7ο αιώνα και είναι μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο. Παίρνει το όνομά του από τη θέση του στην κορυφή του φρουρίου της Ρωμαϊκής Βαβυλώνας, που του δίνει την εμφάνιση της αναστολής στο μέσο του αέρα. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, με αναμνηστικά στοιχεία όπως το οροφή με ξύλινα δοκάρια (που έχει σχεδιαστεί για να μοιάσει με την κιβωτό του Νώε), τον άμβωνα μαρμάρου και τη συλλογή των θρησκευτικών εικόνων.

Ταξίδια ημέρας στο Κάιρο

Καμία επίσκεψη στο Κάιρο δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια ημερήσια εκδρομή στις Πυραμίδες της Γκίζας, ίσως το πιο διάσημο αρχαίο θέαμα σε όλη την Αίγυπτο. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πόλης, το πυραμιδικό συγκρότημα της Γκίζας περιλαμβάνει την Πυραμίδα του Χαφρέ, την Πυραμίδα του Μενκάουρε και τη Μεγάλη Πυραμίδα του Κούφου. Το τελευταίο είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου - και το μόνο που μένει σήμερα. Και οι τρεις πυραμίδες φυλάσσονται από τη Σφίγγα και χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια.

Ένας άλλος αξιέπαινος προορισμός ημέρας είναι η Σακκάρα, η νεκρόπολη της αρχαίας Μέμφιδας. Το Saqqara φιλοξενεί επίσης αρκετές πυραμίδες, μεταξύ των οποίων η παγκοσμίως γνωστή πυραμίδα του Djoser. Χτισμένο κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δυναστείας (πριν από περίπου 4700 χρόνια), η δομή της πυραμίδας θεωρείται ότι ήταν το πρωτότυπο για τα πιό πρόσφατα στυλ πυραμίδων που παρατηρήθηκαν στη Γκίζα. Μετά από να επισκεφθείτε τα αρχαία αξιοθέατα στη Γκίζα και τη Σακκάρα, σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τον γρήγορο ρυθμό της ζωής του Καΐρου με μια κρουαζιέρα στο Νείλο σε μια παραδοσιακή φελούκα.

Πότε να πάτε

Το Κάιρο είναι ένας προορισμός όλο το χρόνο. Ωστόσο, ο καιρός της Αιγύπτου κάνει κάποιες εποχές πιο άνετες από άλλες. Γενικά, το κλίμα στο Κάιρο είναι ζεστό και υγρό, ενώ οι θερμοκρασίες στο καλοκαίρι (Ιούνιο έως Αύγουστο) συχνά υπερβαίνουν τους 95ºF / 35ºC. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν να ταξιδεύουν από τα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο γύρω από το σημείο 86ºF / 20ºC. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες με συνείδηση ​​του προϋπολογισμού πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δεκέμβριος είναι η κορυφαία τουριστική περίοδος στην Αίγυπτο και οι τιμές για διαμονή και περιηγήσεις μπορεί να αυξηθούν δραματικά.

Να πάρει εκεί και γύρω

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Αφρική, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου (CAI) είναι το κύριο σημείο εισόδου για τους επισκέπτες της πόλης. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της πόλης, ενώ οι επιλογές μεταφοράς στην πόλη περιλαμβάνουν ταξί, δημόσια λεωφορεία, ιδιωτικά Λονδίνο Cabs και Uber. Οι περισσότερες εθνικότητες απαιτούν θεώρηση για να επισκεφτούν την Αίγυπτο. Ορισμένοι (συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, της ΕΕ, της Αυστραλίας, του Καναδά και των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών) μπορούν να αγοράσουν ένα κατά την άφιξή τους σε οποιοδήποτε λιμένα εισόδου.

Μόλις φτάσετε στο κέντρο του Καΐρου, υπάρχουν πολλές επιλογές δημόσιων συγκοινωνιών για να διαλέξετε, όπως ταξί, μικρο-λεωφορεία, ποτάμια ταξί και δημόσια λεωφορεία. Ίσως η πιο γρήγορη και πιο προσιτή επιλογή είναι το μετρό του Καΐρου, το οποίο, αν και συχνά γεμάτο, προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα να ξεφύγει από το περίφημο οδικό δίκτυο της πόλης. Οι ιδιωτικές υπηρεσίες ταξί όπως το Uber και Careem προσφέρουν μια άξια εναλλακτική λύση στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Που να μείνω

Όπως κάθε μεγάλη πόλη, το Κάιρο διαθέτει πληθώρα επιλογών διαμονής για να ταιριάζει σε κάθε φανταστικό προϋπολογισμό και γεύση. Οι κορυφαίες συμβουλές κατά την επιλογή του ξενοδοχείου σας περιλαμβάνουν τον έλεγχο των σχολίων προηγούμενων επισκεπτών σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο όπως το TripAdvisor. και να περιορίσετε την αναζήτησή σας ανάλογα με τη γειτονιά. Εάν είστε κοντά στο αεροδρόμιο είναι μια προτεραιότητα, σκεφτείτε ένα από τα έξυπνα ξενοδοχεία στην Ηλιούπολη. Αν το αξιοθέατο είναι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής σας, μια επιλογή δυτικής τράπεζας με εύκολη πρόσβαση από το συγκρότημα πυραμίδων της Γκίζας θα ήταν μια καλύτερη επιλογή. Σε αυτό το άρθρο , εξετάζουμε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Κάιρο.