Δημόσιες μεταφορές στην Ιρλανδία

Ταξιδεύοντας στο Σμαραγδένιο Νησί χωρίς αυτοκίνητο

Μπορείτε να διαχειριστείτε διακοπές στην Ιρλανδία χρησιμοποιώντας ακριβώς τις δημόσιες συγκοινωνίες; Μπορείτε, αλλά προσέξτε: ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία είναι με αυτοκίνητο - χωρίς διαγωνισμό. Αλλά τι εάν ένας επισκέπτης δεν θέλει ή απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αυτοκίνητο; Υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, καμία από τις οποίες δεν είναι τέλεια, ωστόσο ένας συνδυασμός οδικών και σιδηροδρομικών μετακινήσεων είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Λεωφορεία

Μέχρι στιγμής ο πιο λογικός, φιλικός προς τον προϋπολογισμό και βολικός τρόπος για να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία χωρίς ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ...

χρησιμοποιώντας το λεωφορείο, στο Δουβλίνο και σε εθνικό επίπεδο. Οι υπηρεσίες διασταυρούμενων χωρών είναι πολυάριθμες και μια ποικιλία επιλογών εισιτηρίων, αν και μερικές φορές σύγχυση, μπορεί να κάνει τα ταξίδια λεωφορείων πολύ οικονομικά. Οι συνδέσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων είναι γενικά γρήγορες, συχνές και αξιόπιστες.

Οι τοπικές υπηρεσίες τείνουν να είναι ακόμα πιο παχουλό και απαιτούν κάποιο προγραμματισμό εάν χρησιμοποιούνται για περιοδεία. Ακόμη και τα σημαντικά αξιοθέατα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερες από μία φορές ή δύο φορές την ημέρα - αυτή είναι η κατάρα στην τουριστική βιομηχανία που προσανατολίζεται προς ανεξάρτητους χρήστες αυτοκινήτων. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε πολλά αξιοθέατα σε οποιαδήποτε περιοχή, ρωτήστε για οργανωμένες εκδρομές στο ξενοδοχείο ή στο τοπικό τουριστικό γραφείο. Στις περισσότερες τουριστικές περιοχές αυτές παρέχονται από το Bus Éireann ή από τοπικές εταιρείες.

Σιδηρόδρομοι

Παρόλο που δεν είναι αδύνατο να μετακινηθεί η Ιρλανδία με σιδηρόδρομο, η επιλογή των θέσεων για επίσκεψη θα είναι περιορισμένη. Γενικά, ο σιδηρόδρομος θα σας φέρει σε κεντρικό προορισμό και από εκεί θα πρέπει να βασιστείτε σε άλλους τρόπους μεταφοράς.

Περισσότερο από πιθανά λεωφορεία. Προσθέστε το γεγονός ότι οι ιρλανδοί σιδηρόδρομοι δεν είναι γνωστοί ούτε για φθηνούς ναύλους ούτε για πολυτελή ταξίδια με λεωφορεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μια λογική επιλογή.

Αλλά σε μεγαλύτερες διαδρομές το τρένο μπορεί να είναι καλύτερη σχέση τιμής απόδοσης - οι χρόνοι ταξιδιού είναι συνήθως μικρότεροι από ό, τι σε ένα λεωφορείο, υπάρχουν τουαλέτες στο σκάφος και μπορείτε να τεντώσετε τα πόδια σας περπατώντας λίγο.

Οι κύριες διαδρομές από το Δουβλίνο είναι:

Οι κύριες διαδρομές από το Μπέλφαστ είναι:

Οι κύριες οδικές διαδρομές είναι:

Σημειώστε ότι υπάρχουν επίσης οργανωμένες σιδηροδρομικές εκδρομές από το Δουβλίνο μέχρι τα κυριότερα αξιοθέατα της Ιρλανδίας που είναι διαθέσιμα, μερικές φορές περιλαμβάνουν καταλύματα και μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για μια ξενάγηση με αυτοπεποίθηση.

Ποδήλατο

Ταξιδεύοντας στην Ιρλανδία σε ένα ποδήλατο είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση και υπήρξε ένας προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς για τους περιηγητές φοιτητές στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Στη συνέχεια ρίχτηκε η " Κελτική Τίγρη ", οι "μη-αεροπορικές αεροπορικές εταιρείες" έφεραν μαζική εισροή επισκεπτών και ξαφνικά εξερράγη οδική κυκλοφορία, καθιστώντας ένα ποδήλατο σε πολλούς δρόμους σίγουρα ένα άθλημα περιπέτειας.

Αν παραμείνετε στους κύριους δρόμους, θα πρέπει να τα μοιραστείτε με τους ενθουσιώδεις (αλλά όχι απαραίτητα ικανούς) άλλους οδηγούς και (ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές) 18-τροχούς. Εάν φεύγετε από τους κύριους δρόμους, θα βρείτε λωρίδες περιέλιξης με ψηλούς φράχτες και στις δύο πλευρές και μεγάλες λακκούβες για να περιηγηθείτε. Και όπου κι αν οδηγείτε, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ισχυρούς ανέμους, συχνές βροχές και μερικές μεγάλες και απότομες κλίσεις. Εάν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για την εξερεύνηση της Ιρλανδίας με ποδήλατο, μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Τσιγγάνικα τροχόσπιτα

Τα τσιγγάνικα τροχόσπιτα παραμονεύονταν από πολύ καιρό ως "τυπικές ιρλανδικές διακοπές" (αν και οι περισσότεροι Ιρλανδοί δεν θα συμφωνούσαν) και απέκτησαν αέρα εθνοτικού οικολογικού τουρισμού. Γενικά, ένας μοναδικός τρόπος να δείτε ένα μικρό μέρος του νησιού. Οι προσωρινοί "τσιγγάνοι" θα πρέπει να κολλήσουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε μια επιλογή δρόμων. Σκεφτείτε αυτό τον τρόπο μεταφοράς μόνο εάν θέλετε να περάσετε πολύ χρόνο ποιότητας με τους συνοδούς σας!

Το περπάτημα

Προφανώς το περπάτημα σε όλη την Ιρλανδία απαιτεί μεγάλο χρόνο και αντοχή. Δεν είναι πραγματικά μια επιλογή εκτός αν προγραμματίζετε για μια πραγματικά μεγάλη παραμονή.

Το περπάτημα στα μονοπάτια της Ιρλανδίας είναι όμως μια επιλογή - έχουν διατεθεί αρκετές διαδρομές και έχουν καταστεί προσβάσιμες στον καθορισμένο αναβατήρα. Μια καλή ιδέα αν είστε συνηθισμένοι στο λόφο και έχετε το χρόνο να πάτε σε μια σημαντική απόσταση.

Πεζοπορία

Ενώ η πεζοπορία δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ιρλανδία, πρέπει να λαμβάνονται οι συνήθεις προφυλάξεις. Αλλά ακόμη και ο πιο αισιόδοξος αναβάτης θα διαπιστώσει σύντομα ότι η απροθυμία να πάρει τους ξένους έχει αυξηθεί στους ιρλανδούς οδηγούς.