Τζαμί Al-Azhar, Κάιρο: Ο πλήρης οδηγός

Αρχικά αφιερωμένο στην πρακτική του Shi'a Islam, το τέμενος al-Azhar είναι σχεδόν το ίδιο παλιό με το ίδιο το Κάιρο . Ανατέθηκε το 970 από τον Fatimid Caliph al-Mu'izz και ήταν το πρώτο από τα πολλά τζαμιά της πόλης. Ως το παλαιότερο φανταμιδικό μνημείο της Αιγύπτου, η ιστορική της σημασία είναι ανυπολόγιστη. Είναι επίσης παγκοσμίως γνωστός ως τόπος ισλαμικής μάθησης και είναι συνώνυμος με το εξαιρετικά επιρροή πανεπιστήμιο al-Azhar.

Η ιστορία του τζαμιού

Το 969, η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τον στρατηγό Jawhar as-Siqili, ενεργώντας με τις εντολές του Fatimid Caliph al-Mu'izz. Ο Al-Mu'izz γιόρτασε τα νέα εδάφη του, ιδρύοντας μια πόλη με το όνομα που μεταφράστηκε ως «Νίκη του Al-Mu'izz». Αυτή η πόλη θα γίνει μια ημέρα γνωστή ως Κάιρο. Ένα χρόνο αργότερα, ο al-Mu'izz διέταξε την κατασκευή του πρώτου τζαμιού της πόλης - al-Azhar. Ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο χρόνια και το τζαμί άνοιξε για πρώτη φορά προσευχές το 972.

Στα αραβικά, το όνομα Al-Azhar σημαίνει "το τζαμί του πιο λαμπρού". Ο θρύλος λέει ότι αυτό το ποιητικό μνημείο δεν είναι μια παραπομπή στην ομορφιά του ίδιου του τζαμιού, αλλά στη Φατιμά, την κόρη του Προφήτη Μωάμεθ. Η Fatimah ήταν γνωστή με το επίθετο "az-Zahra", που σημαίνει "το λαμπερό ή λαμπρό". Αν και αυτή η θεωρία είναι ανεπιβεβαίωτη, είναι εύλογο - τελικά, ο Χαλίφ αλ-Μου'ιζζ ισχυρίστηκε ότι ο Φατιμά είναι ένας από τους προγόνους του.

Το 989, το τζαμί διοριζόταν από 35 μελετητές, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κοντά στο νέο τόπο εργασίας τους.

Σκοπός τους ήταν να διαδώσουν τις διδασκαλίες των Σια και με την πάροδο του χρόνου, το τζαμί έγινε ένα πλήρες πανεπιστήμιο. Διάσημοι σε όλη την Ισλαμική Αυτοκρατορία, οι σπουδαστές ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να σπουδάσουν στο Al-Azhar. Σήμερα είναι το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο που λειτουργεί συνεχώς στον κόσμο και παραμένει ένα από τα κύρια κέντρα της ισλαμικής υποτροφίας.

Το Τζαμί Σήμερα

Το τζαμί κέρδισε το καθεστώς του ανεξάρτητου πανεπιστημίου το 1961 και τώρα διδάσκει σύγχρονους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και της επιστήμης, παράλληλα με τις θρησκευτικές σπουδές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ το αρχικό Fatimid Caliphate δημιούργησε το Al-Azhar ως κέντρο λατρείας Shi'a, έχει γίνει η σημαντικότερη αρχή στον κόσμο για τη σουνιτική θεολογία και το νόμο. Οι τάξεις διδάσκονται τώρα σε κτίρια που κατασκευάζονται γύρω από το τζαμί, αφήνοντας τον Al-Azhar τον εαυτό του σε συνεχή προσευχή.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας, ο Al-Azhar έχει δει πολλές επεκτάσεις, ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ένα πλούσιο μωσαϊκό από διαφορετικά στυλ που μαζί απεικονίζουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Αίγυπτο. Πολλοί από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου έχουν αφήσει το σημάδι τους στο τζαμί. Οι πέντε υπάρχοντες μιναρέδες, για παράδειγμα, είναι λείψανα διαφορετικών δυναστειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Σουλτανάτου Mamluk και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο αρχικός μιναρές έχει φύγει, μια μοίρα που μοιράζεται η πλειοψηφία της αρχικής αρχιτεκτονικής του τζαμιού, εκτός από τις στοές και μερικά από τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία από γυψομάρμαρο. Σήμερα, το τζαμί δεν έχει λιγότερες από έξι εισόδους. Οι επισκέπτες εισέρχονται μέσω της πύλης Barber's, μια προσθήκη του 18ου αιώνα που ονομάζεται επειδή οι φοιτητές κάποτε ξυρίστηκαν κάτω από την πύλη της.

Η πύλη ανοίγει σε μια λευκή μαρμάρινη αυλή, η οποία είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη του τζαμιού.

Από την αυλή, τρεις από τους μιναρέδες του τζαμιού είναι ορατοί. Αυτά χτίστηκαν τον 14ο, 15ο και 16ο αιώνα αντίστοιχα. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στην παρακείμενη αίθουσα προσευχής, η οποία φιλοξενεί ένα πολύ ωραίο mihrab , την ημικυκλική κόγχη που έχει χαραχθεί στον τοίχο κάθε τζαμιού, για να υποδείξει την κατεύθυνση της Μέκκας. Μεγάλο μέρος του τζαμιού είναι κλειστό για τους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένης της υπέροχης βιβλιοθήκης του, η οποία στεγάζει τόμους που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα.

Πρακτικές πληροφορίες

Το Τζαμί Al-Azhar βρίσκεται στην καρδιά του Ισλαμικού Κάιρο, στην περιοχή El-Darb El-Ahmar. Η είσοδος είναι δωρεάν και το τζαμί παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα. Είναι σημαντικό να έχετε σεβασμό ανά πάσα στιγμή στο τζαμί.

Οι γυναίκες πρέπει να φορούν ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια τους και πρέπει να φορούν κασκόλ ή πέπλο πάνω από τα μαλλιά τους. Οι επισκέπτες και των δύο φύλων θα πρέπει να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους πριν από την είσοδό τους. Αναμείνετε να ανατρέψετε τους άνδρες που φροντίζουν τα παπούτσια σας κατά την επιστροφή σας.

Σημείωση: Παρακαλείσθε να γνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο ήταν σωστές τη στιγμή της γραφής, αλλά υπόκεινται σε αλλαγές ανά πάσα στιγμή.