Πώς θα επηρεάσει ο Ραμαζάνε τις αφρικανικές διακοπές σας;

Το Ισλάμ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στην Αφρική, με το 40% του πληθυσμού της ηπείρου να αναγνωρίζεται ως μουσουλμάνος. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μουσουλμάνων ζει στην Αφρική και είναι η κυρίαρχη θρησκεία σε 28 χώρες (οι περισσότεροι από αυτούς στη Βόρεια Αφρική , τη Δυτική Αφρική , το Κέρας της Αφρικής και την ακτή Σουαχίλι). Αυτό περιλαμβάνει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς όπως το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τμήματα της Τανζανίας και της Κένυας.

Οι επισκέπτες των ισλαμικών χωρών πρέπει να γνωρίζουν τα τοπικά έθιμα, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας τήρησης του Ραμαζανιού.

Τι είναι το Ραμαζάνι;

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου και ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν μια περίοδο νηστείας για να τιμήσουν την πρώτη αποκάλυψη του Κορανίου στον Μωάμεθ. Για ένα ολόκληρο σεληνιακό μήνα, οι πιστοί πρέπει να απέχουν από το φαγητό ή το ποτό κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναμένεται επίσης να απέχουν από άλλες αμαρτωλές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και το σεξ. Το Ραμαζάνι είναι υποχρεωτικό για όλους τους μουσουλμάνους με λίγες εξαιρέσεις (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και εκείνων που θηλάζουν, εμμηνορροϊκών, διαβητικών, χρόνιων ασθενών ή ταξιδεύουν). Οι ημερομηνίες του Ραμαζανιού αλλάζουν από έτος σε έτος, όπως υπαγορεύεται από το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο.

Τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Οι μη μουσουλμάνοι επισκέπτες στις ισλαμικές χώρες δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη νηστεία του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, η ζωή για την πλειοψηφία του πληθυσμού αλλάζει δραματικά αυτή τη στιγμή και ως αποτέλεσμα θα δείτε μια διαφορά στις στάσεις των ανθρώπων. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ότι οι ντόπιοι που συναντάτε καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των ξεναγών, των οδηγών και του προσωπικού του ξενοδοχείου) μπορεί να είναι πιο κουρασμένοι και ευερεθισμένοι από το συνηθισμένο.

Αυτό πρέπει να αναμένεται, καθώς οι μέρες νηστείας σημαίνουν πείνα από πείνα και μειωμένα επίπεδα ενέργειας, ενώ οι εορτασμοί μετά το σούρουπο και τα γεύματα αργά το βράδυ σημαίνουν ότι όλοι λειτουργούν με λιγότερο ύπνο από το συνηθισμένο. Έχετε αυτό κατά νου και προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ανεκτικοί.

Αν και θα πρέπει να ντυθείτε συντηρητικά ανά πάσα στιγμή όταν επισκέπτεστε μια ισλαμική χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού όταν οι θρησκευτικές ευαισθησίες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Παρόλο που κανείς δεν περιμένει να σας τακτοποιήσει, είναι ευγενικό να σεβόμαστε αυτούς που είναι κρατώντας τη δημόσια κατανάλωση τροφίμων στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα εστιατόρια που ανήκουν σε μουσουλμανικά και αυτά που εξυπηρετούν τους κατοίκους του τοπικού πληθυσμού είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστά από την αυγή μέχρι το σούρουπο, οπότε αν σχεδιάζετε φαγητό, κάντε κράτηση σε ένα τραπέζι σε ένα τουριστικό εστιατόριο. Επειδή ο αριθμός των ανοιχτών προορισμών φαγητού μειώνεται σημαντικά, μια κράτηση είναι πάντα μια καλή ιδέα. Εναλλακτικά, πρέπει να είστε σε θέση να αγοράσετε προμήθειες από τα καταστήματα τροφίμων και τις αγορές τροφίμων, καθώς αυτές παραμένουν ανοιχτές έτσι ώστε οι ντόπιοι να μπορούν να αποθηκεύουν συστατικά για τα βραδινά τους γεύματα.

Οι αυστηροί μουσουλμάνοι απέχουν από το αλκοόλ καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και δεν εξυπηρετούνται συνήθως σε τοπικά εστιατόρια ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι το Ραμαζάνι.

Σε ορισμένες χώρες και πόλεις, τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών καλύπτουν τους μη μουσουλμάνους κατοίκους και τους τουρίστες - αλλά συχνά θα κλείσουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Εάν βρίσκεστε σε απελπιστική ανάγκη για ένα αλκοολούχο ποτό, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να κατευθυνθείτε σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όπου το μπαρ συνήθως θα συνεχίσει να σερβίρει αλκοόλ στους τουρίστες κατά τη διάρκεια του μήνα νηστείας.

Αξιοθέατα, Επιχειρήσεις & Μεταφορές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Τα τουριστικά αξιοθέατα, όπως τα μουσεία, οι γκαλερί και τα ιστορικά αξιοθέατα, παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, μολονότι ενδέχεται να κλείσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, Οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των κυβερνητικών γραφείων) ενδέχεται επίσης να ζήσουν σποραδικά ωράρια λειτουργίας, οπότε η παρακολούθηση της επείγουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρωί είναι συνετή. Καθώς ο Ραμαζάνι πλησιάζει, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν έως και τρεις ημέρες για τον εορτασμό του Eid al-Fitr, του ισλαμικού φεστιβάλ που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου νηστείας.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες (συμπεριλαμβανομένων των τρένων, των λεωφορείων και των εσωτερικών πτήσεων ) διατηρούν ένα κανονικό χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ενώ μερικοί επιχειρηματίες προσθέτουν επιπλέον υπηρεσίες στο τέλος του μήνα για να φιλοξενήσουν το μεγάλο αριθμό ατόμων που ταξιδεύουν για να σπάσουν γρήγορα με τις οικογένειές τους. Τεχνικά, οι μουσουλμάνοι που ταξιδεύουν απαλλάσσονται από τη νηστεία για την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότερες υπηρεσίες μεταφορών δεν θα προσφέρουν εγκαταστάσεις φαγητού και ποτών κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και θα πρέπει να σχεδιάσετε να φέρετε μαζί σας οποιαδήποτε τρόφιμα που μπορεί να θέλετε. Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε γύρω από τον Eid al-Fitr, είναι καλύτερο να κάνετε κράτηση της θέσης σας εκ των προτέρων καθώς τρένα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων γεμίζουν γρήγορα αυτή τη στιγμή.

Οφέλη από το ταξίδι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Παρόλο που το Ραμαζάνι μπορεί να προκαλέσει διακοπές στην αφρικανική περιπέτεια σας, υπάρχουν κάποια σημαντικά οφέλη για τα ταξίδια αυτή τη στιγμή. Διάφοροι φορείς εκμετάλλευσης προσφέρουν εκπτώσεις σε περιηγήσεις και τουριστικά καταλύματα κατά τη διάρκεια του μήνα νηστείας, οπότε αν είστε πρόθυμοι να ψωνίσετε, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας εξοικονομώντας χρήματα . Τα δρομολόγια είναι επίσης λιγότερο φορτωμένα αυτή τη στιγμή, γεγονός που μπορεί να είναι μια μεγάλη ευλογία σε πόλεις όπως το Κάιρο που είναι γνωστές για την κυκλοφορία τους.

Το πιο σημαντικό, το Ramadan προσφέρει μια εκπληκτική ευκαιρία να γνωρίσετε την κουλτούρα του επιλεγμένου προορισμού σας στα πιο αυθεντικά του. Οι πέντε καθημερινοί χρόνοι προσευχής παρατηρούνται αυστηρότερα αυτή τη στιγμή του χρόνου από οποιονδήποτε άλλο και είναι πιθανό να δείτε τους πιστούς να προσεύχονται μαζί στους δρόμους. Η φιλανθρωπία είναι ένα σημαντικό μέρος του Ραμαζανιού και δεν είναι ασυνήθιστο να προσφέρονται γλυκά από ξένους στο δρόμο (μετά το σκοτάδι, φυσικά) ή να προσκληθούν να γίνουν μέλη οικογενειακών γευμάτων. Σε ορισμένες χώρες, οι κοινόχρηστοι σκηνές δημιουργούνται στους δρόμους για να σπάσουν γρήγορα με κοινό φαγητό και διασκέδαση, ενώ οι τουρίστες μερικές φορές καλωσορίζονται επίσης.

Κάθε βράδυ μεταφέρεται ένας εορταστικός αέρας, καθώς τα εστιατόρια και οι πάγκοι του δρόμου γεμίζουν με οικογένειες και φίλους και προσβλέπουν στο να σπάσουν το γρήγορο τους μαζί. Οι προορισμοί φαγητού παραμένουν ανοιχτοί αργά και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αγκαλιάσετε την εσωτερική κουκουβάγια σας. Αν τυχαίνει να βρίσκεστε στη χώρα για τον Eid al-Fitr, πιθανόν να δείτε τυχαία φιλανθρωπικά γεγονότα που συνοδεύονται από κοινόχρηστα γεύματα και δημόσιες παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορού.