Αίγυπτος: Χάρτης Χωρών και Βασικές Πληροφορίες

Συχνά θεωρούμενο ως το κόσμημα στο στέμμα της Βόρειας Αφρικής, η Αίγυπτος είναι ένας δημοφιλής προορισμός για λάτρεις της ιστορίας, λάτρεις της φύσης και αναζητούν περιπέτεια. Στεγάζεται σε μερικά από τα πιο εικονικά αξιοθέατα του κόσμου, όπως η Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα, το μοναδικό επιζών μέλος των Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για να προγραμματίσετε ένα ταξίδι σε αυτή την εξαιρετική χώρα.

Κεφάλαιο:

Κάιρο

Νόμισμα:

Αιγυπτιακή Λίρα (EGP)

Κυβέρνηση:

Η Αίγυπτος είναι μια προεδρική δημοκρατία. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Abdel Fattah el-Sisi.

Τοποθεσία:

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της Βόρειας Αφρικής . Συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, με τη Λιβύη προς τα δυτικά και με το Σουδάν προς τα νότια. Στα ανατολικά, η χώρα συνορεύει με το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ερυθρά Θάλασσα.

Χερσαία όρια:

Η Αίγυπτος έχει τέσσερα χερσαία σύνορα, συνολικού ύψους 1.624 μίλια / 2.612 χιλιόμετρα:

Λωρίδα της Γάζας: 8 μίλια / 13 χιλιόμετρα

Ισραήλ: 130 μίλια / 208 χιλιόμετρα

Λιβύη: 693 μίλια / 1.115 χιλιόμετρα

Σουδάν: 793 μίλια / 1.276 χιλιόμετρα

Γεωγραφία:

Η Αίγυπτος έχει συνολική έκταση 618,544 μίλια / 995,450 χιλιόμετρα, καθιστώντας το περισσότερο από οκτώ φορές το μέγεθος του Οχάιου και περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος του Νέου Μεξικού. Πρόκειται για μια ζεστή, ξηρή χώρα, με ένα ξηρό κλίμα ερήμου που έχει ως αποτέλεσμα καυτά καλοκαίρια και μέτριους χειμώνες. Το χαμηλότερο σημείο της Αιγύπτου είναι η κατάθλιψη Qattara, μια δεξαμενή με βάθος -436 πόδια / -133 μέτρα, ενώ το υψηλότερο υψόμετρο είναι 8.625 πόδια / 2.629 μέτρα στην κορυφή του όρους Αικατερίνη.

Στα βορειοανατολικά της χώρας βρίσκεται η χερσόνησος του Σινά, μια τριγωνική περιοχή ερήμου που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Νοτιοδυτικής Ασίας. Η Αίγυπτος ελέγχει επίσης τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία αποτελεί θαλάσσια σύνδεση μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, επιτρέποντας έτσι τη μετάβαση στον Ινδικό Ωκεανό.

Το μέγεθος, η στρατηγική θέση και η εγγύτητα του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο έθεσαν το έθνος στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής.

Πληθυσμός:

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CIA World Factbook τον Ιούλιο του 2015, ο πληθυσμός της Αιγύπτου είναι 86.487.396, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 1,79%. Το προσδόκιμο ζωής για το συνολικό πληθυσμό είναι περίπου 73 χρόνια, ενώ οι Αιγύπτιοι γεννιότησαν κατά μέσο όρο 2,95 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο πληθυσμός είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένος μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ το 25-54 ετών είναι η πιο πυκνοκατοικημένη ηλικιακή ομάδα, που αποτελεί το 38,45% του συνολικού πληθυσμού.

Γλώσσες:

Η επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου είναι το μοντέρνο αραβικό πρότυπο. Διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιγυπτιακών αραβικών, της Βεδουίνων αραβικών και Saidi Arabic μιλιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ευρέως ομιλημένα και κατανοητά από τις μορφωμένες τάξεις.

Εθνικές ομάδες:

Σύμφωνα με μια απογραφή του 2006, οι Αιγύπτιοι αποτελούν το 99,6% του πληθυσμού της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 0,4% περιλαμβάνει τους ομογενείς Ευρωπαίους και τους αιτούντες άσυλο από την Παλαιστίνη και το Σουδάν.

Θρησκεία:

Το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην Αίγυπτο, όπου οι μουσουλμάνοι (κυρίως οι σουνίτες) αντιπροσωπεύουν το 90% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο 10% περιλαμβάνει μια ποικιλία χριστιανικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Κοπτών Ορθόδοξων, Αρμενίων Αποστολικών, Καθολικών, Μαρωνιτών, Ορθοδόξων και Αγγλικανών.

Επισκόπηση της Αιγυπτιακής Ιστορίας:

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την ανθρώπινη κατοίκηση στην Αίγυπτο χρονολογούνται από τη δέκατη χιλιετία π.Χ. Η αρχαία Αίγυπτος έγινε ένα ενωμένο βασίλειο σε περίπου 3.150 π.Χ. και κυβερνήθηκε από μια σειρά διαδοχικών δυναστειών για σχεδόν 3.000 χρόνια. Αυτή η περίοδος των πυραμίδων και των φαραωνορίστηκε από την αξιοσημείωτη κουλτούρα της, με σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της θρησκείας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της γλώσσας. Ο πολιτιστικός πλούτος της Αιγύπτου υποστηρίχθηκε από έναν απίστευτο πλούτο, βασισμένο στη γεωργία και το εμπόριο που διευκόλυνε η γονιμότητα της κοιλάδας του Νείλου.

Από το 669 π.Χ., οι δυναστείες των Παλαιών και Νέων Βασιλείων έπεσαν κάτω από μια επίθεση ξένων εισβολών. Η Αίγυπτος κατακτήθηκε με τη σειρά της από τους Μεσοποταμιούς, τους Πέρσες, και το 332 π.Χ., από τον Μεγάλο Αλέξανδρο της Μακεδονίας. Η χώρα παρέμεινε μέρος της μακεδονικής αυτοκρατορίας μέχρι το 31 π.Χ., όταν τέθηκε υπό Ρωμαϊκή κυριαρχία.

Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., η εξάπλωση του χριστιανισμού σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε οδηγήσει στην αντικατάσταση της παραδοσιακής αιγυπτιακής θρησκείας - μέχρι που οι μουσουλμάνοι Άραβες κατέκτησαν τη χώρα το 642 μ.Χ.

Οι Άραβες ηγέτες συνέχισαν να κυβερνούν την Αίγυπτο μέχρι να απορροφηθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517. Ακολούθησε μια εποχή αποδυνάμωσης της οικονομίας, της πανώλης και της πείνας, η οποία με τη σειρά της άνοιξε το δρόμο για τρεις αιώνες συγκρούσεων για τον έλεγχο της χώρας - εισβολή από τη ναπολεόντια Γαλλία. Ο Ναπολέων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο από τους Βρετανούς και τους Οθωμανούς Τούρκους, δημιουργώντας ένα κενό που επέτρεψε στον οθωμανικό Αλβανό διοικητή Μουχάμαντ Αλί Πασά να δημιουργήσει μια δυναστεία στην Αίγυπτο που κράτησε μέχρι το 1952.

Το 1869, το κανάλι του Σουέζ ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια κατασκευής. Το έργο σχεδόν έσπασε την Αίγυπτο και η έκταση των χρεών που οφειλόταν σε ευρωπαϊκές χώρες άνοιξε την πόρτα για μια βρετανική εξαγορά το 1882. Το 1914 η Αίγυπτος ιδρύθηκε ως βρετανικό προτεκτοράτο. Οκτώ χρόνια αργότερα, η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία υπό τον βασιλιά Φουάντ Ι. Ωστόσο, οι πολιτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1952 και η επακόλουθη ίδρυση της αιγυπτιακής δημοκρατίας.

Από την επανάσταση, η Αίγυπτος γνώρισε μια εποχή οικονομικής, θρησκευτικής και πολιτικής αναταραχής. Αυτό το ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα δίνει μια λεπτομερή εικόνα της χαοτικής σύγχρονης ιστορίας της Αιγύπτου, ενώ ο ιστότοπος αυτός παρέχει μια γενική εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τη στιγμή της γραφής, τμήματα της Αιγύπτου θεωρούνται πολιτικά ασταθή. Συνιστάται ιδιαίτερα να ελέγχετε τις ενημερωμένες προειδοποιήσεις ταξιδιού πριν σχεδιάσετε την περιπέτεια της Αιγύπτου σας.