Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Αίγυπτο;

Η Αίγυπτος είναι μια όμορφη χώρα και αυτή που έχει προσελκύσει τουρίστες για χιλιάδες χρόνια. Είναι διάσημο για τα αρχαία αξιοθέατα , για τον ποταμό Νείλο και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας . Δυστυχώς, έχει γίνει συνώνυμο τα τελευταία χρόνια με πολιτικές αναταραχές και αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα και ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο στις διακοπές έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Το 2015, εμφανίστηκαν φωτογραφίες από εικονικά αξιοθέατα όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας και τα Μεγάλα Σφίγγα-αξιοθέατα που κάποτε ήταν γεμάτα με τουρίστες, αλλά τώρα βρίσκονται ερημωμένα.

Σημειώστε ότι το άρθρο αυτό ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2017 και ότι η πολιτική κατάσταση μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις τελευταίες ειδήσεις και τις προειδοποιήσεις κυβερνητικών ταξιδιών προτού προγραμματίσετε το ταξίδι σας.

Πολιτικό υπόβαθρο

Οι πρόσφατες αναταραχές στη χώρα ξεκίνησαν το 2011, όταν μια σειρά βίαιων διαδηλώσεων και απεργιών εργασίας οδήγησε τελικά στην απομάκρυνση του προέδρου Hosni Mubarak. Αντικαταστάθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι τον Μωάμεθ Μορσί (μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2012. Τον Νοέμβριο του 2012, οι συγκρούσεις που αφορούσαν την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κλιμακώνονται σε βίαιες σκηνές στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Τον Ιούλιο του 2013, ο στρατός ενέκρινε και διέλυσε τον πρόεδρο Mursi, αντικαθιστώντας τον με τον προσωρινό πρόεδρο Adly Mansour. Στις αρχές του 2014, εγκρίθηκε ένα νέο σύνταγμα, και αργότερα τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε ο σημερινός πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi.

Τρέχουσα κατάσταση των υποθέσεων

Σήμερα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου αυξάνεται. Οι προειδοποιήσεις ταξιδιού από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ επικεντρώνονται περισσότερο στην απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας, η οποία επίσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολλές τρομοκρατικές ομάδες έχουν ενεργό παρουσία στην Αίγυπτο - συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λίβανος (ISIL).

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν διάφορα τρομοκρατικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον κυβερνήσεων και δυνάμεων ασφαλείας, τρόπων δημόσιας συγκοινωνίας, τουριστικών χώρων και πολιτικής αεροπορίας. Ιδιαίτερα, οι επιθέσεις φαίνεται να στοχεύουν στον κοπτικό χριστιανικό πληθυσμό της Αιγύπτου.

Στις 26 Μαΐου 2017, η ISIL αναλαμβάνει την ευθύνη για μια επίθεση κατά την οποία οι ένοπλοι πυροδότησαν πυρά σε ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους Κοπτικούς Χριστιανούς, σκοτώνοντας 30 άτομα. Την Κυριακή των Παύλων, εκρήξεις σε εκκλησίες στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια διεκδίκησαν άλλες 44 ζωές.

Προειδοποιήσεις ταξιδιού

Παρά τα τραγικά αυτά γεγονότα, οι βρετανικές και αμερικανικές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη εκδώσει απαγόρευση ταξιδιών στην Αίγυπτο. Οι προειδοποιήσεις ταξιδιών και από τις δύο χώρες συμβουλεύουν όλα τα ταξίδια στη χερσόνησο του Σινά, με εξαίρεση την εικονική πόλη του θέρετρου της Ερυθράς Θάλασσας Sharm el-Sheikh. Ταξίδι ανατολικά του Δέλτα του Νείλου δεν συνιστάται, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις ταξιδιού κατά του ταξιδιού στο Κάιρο και στο Δέλτα του Νείλου (αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αυτούς τους τομείς, η τρομοκρατική δραστηριότητα είναι εντελώς απρόβλεπτη). Τα βασικά τουριστικά αξιοθέατα (όπως το Abu Simbel, το Λούξορ, οι Πυραμίδες της Γκίζας και η ακτή της Ερυθράς Θάλασσας) εξακολουθούν να θεωρούνται ασφαλείς.

Γενικοί κανόνες για την ασφαλή διαμονή

Ενώ η πρόβλεψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι αδύνατη, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες για να παραμείνουν ασφαλείς. Ελέγχετε τακτικά τις προειδοποιήσεις των κυβερνητικών ταξιδιών και φροντίστε να λάβετε υπόψη τις συμβουλές τους. Η επαγρύπνηση είναι σημαντική, καθώς ακολουθεί τις οδηγίες των τοπικών αξιωματούχων ασφαλείας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συνωστισμένες περιοχές (βεβαίως ένα δύσκολο έργο στο Κάιρο), ειδικά στις θρησκευτικές ή αργίες. Προσέξτε ιδιαίτερα όταν επισκέπτεστε χώρους λατρείας . Εάν επισκέπτεστε την πόλη του θέρετρου Sharm el-Sheikh, ζυγίστε τις επιλογές σας για το πώς θα φτάσετε εκεί προσεκτικά. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει να μην πετάξει κανείς στο Σαρμ ελ-Σέιχ, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα χερσαία ταξίδια είναι πιο επικίνδυνα.

Μικρή κλοπή, απάτες και εγκληματικότητα

Όπως και στις περισσότερες χώρες με υψηλό επίπεδο φτώχειας, η ασήμαντη κλοπή είναι κοινή στην Αίγυπτο.

Λάβετε τις βασικές προφυλάξεις για να αποφύγετε να γίνετε θύμα - συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερης επίγνωσης των τιμαλφών σας σε πολυσύχναστες περιοχές όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι αγορές. Μεταφέρετε τα μικρά ποσά του χρήματός σας σε ζώνη χρήματος, κρατώντας μεγάλα χαρτονομίσματα και άλλα τιμαλφή (συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου σας) σε κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο στο ξενοδοχείο σας. Το βίαιο έγκλημα είναι σχετικά σπάνιο ακόμη και στο Κάιρο, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να μην περπατάμε μόνοι το βράδυ. Οι απάτες είναι συνηθισμένες και συνήθως περιλαμβάνουν έξυπνους τρόπους για να αποκτήσετε αγαθά που δεν θέλετε ή για να προσλάβετε ένα κατάστημα, ένα ξενοδοχείο ή μια εταιρεία περιοδείας "σχετικής" επιχείρησης. Τις περισσότερες φορές, αυτές είναι ενοχλητικές παρά επικίνδυνες.

Ανησυχίες για την Υγεία & Εμβολιασμοί

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στις μεγαλύτερες πόλεις και τις πόλεις της Αιγύπτου είναι πολύ καλές, αλλά λιγότερο στις αγροτικές περιοχές. Τα βασικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες είναι προβλήματα ρουτίνας που κυμαίνονται από το ηλιακό έγκαυμα μέχρι το στομάχι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συσκευάσει ένα κιβώτιο πρώτων βοηθειών , ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτοθεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Σε αντίθεση με τις υποσαχάρες χώρες, η Αίγυπτος δεν απαιτεί ατελείωτους εμβολιασμούς ή προφύλαξη κατά της ελονοσίας . Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι όλα τα εμβόλια ρουτίνας σας είναι ενημερωμένα. Εμβόλια για τυφοειδή και ηπατίτιδα Α συνιστώνται, αλλά όχι υποχρεωτικά.

Οι γυναίκες ταξιδεύουν στην Αίγυπτο

Το βίαιο έγκλημα κατά των γυναικών είναι σπάνιο, αλλά η ανεπιθύμητη προσοχή δεν είναι. Η Αίγυπτος είναι μια μουσουλμανική χώρα και αν δεν θέλετε να προσβάλλετε (ή να τραβήξετε δυσάρεστα βλέμματα), είναι καλή ιδέα να ντυθείτε συντηρητικά. Επιλέξτε μακριές παντελόνι, φούστες και πουκάμισα με μακριά μανίκια και όχι σανδάλια, μίνι φούστες ή κορυφές δεξαμενών. Αυτός ο κανόνας είναι λιγότερο αυστηρός στις τουριστικές πόλεις της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά η γυμνή ηλιοθεραπεία εξακολουθεί να είναι όχι όχι. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, δοκιμάστε να καθίσετε δίπλα σε άλλη γυναίκα ή οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μείνει σε αξιόλογα ξενοδοχεία και μην περπατάτε τη νύχτα μόνοι σας.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 6 Ιουνίου 2017.