Η εκκλησία που κρέμεται, Κάιρο: Ο πλήρης οδηγός

Ονομάζεται επισήμως η Εκκλησία της Παναγίας, η Κρεμαστή Εκκλησία βρίσκεται στην καρδιά του Παλαιού Καΐρου . Είναι χτισμένο πάνω στην νότια πύλη του ρωμαϊκού φρουρίου της Βαβυλώνας και παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι το ναό του αναστέλλεται πάνω από ένα πέρασμα. Αυτή η μοναδική τοποθεσία δίνει στην εκκλησία την εντύπωση ότι κρέμεται στο μέσον του αέρα, ένα θέαμα που θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν χτίστηκε για πρώτη φορά όταν το επίπεδο του εδάφους ήταν αρκετά μέτρα χαμηλότερο από αυτό που είναι σήμερα.

Το αραβικό όνομα της εκκλησίας, al-Muallaqah, επίσης μεταφράζεται ως "The Suspended".

Ιστορία της Εκκλησίας

Η σημερινή Κρεμασμένη Εκκλησία θεωρείται ότι χρονολογείται από σήμερα στο Πατριαρχείο του Ισαάκ της Αλεξάνδρειας, ένας Κοπτικός Πάπας που κατείχε το αξίωμα κατά τον 7ο αιώνα. Πριν από αυτό, μια άλλη εκκλησία υπήρχε στον ίδιο χώρο, χτίστηκε κάποια στιγμή κατά τον 3ο αιώνα ως τόπος λατρείας για τους στρατιώτες που κατοικούσαν στο ρωμαϊκό φρούριο. Το συναρπαστικό παρελθόν της εκκλησίας το καθιστά ένα από τα παλαιότερα μέρη της χριστιανικής λατρείας στην Αίγυπτο. Έχει ξαναχτιστεί πολλές φορές από τον 7ο αιώνα, με την πιο εκτεταμένη αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πάπα Αβραάμ κατά τον 10ο αιώνα.

Καθ 'όλη την ιστορία της, η Κρεμαστή Εκκλησία παρέμεινε ένας από τους σημαντικότερους προμαχώνες της Κοπτικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Το 1047 χαρακτηρίστηκε ως επίσημη κατοικία του Κοπτικού Ορθόδοξου Πάπα μετά από την κατάληψη των μουσουλμάνων από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα η αιγυπτιακή πρωτεύουσα να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο.

Την ίδια εποχή, ο Πάπας Χριστόδολος προκάλεσε διαμάχες και συγκρούσεις μέσα στην Κοπτική Εκκλησία, επιλέγοντας να εκκλησιασθούν στην Κρεμαστή Εκκλησία παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά πραγματοποιήθηκαν αφιερώσεις στην Εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου.

Η απόφαση του Πάπα Χριστόδολου έθεσε ένα προηγούμενο και στη συνέχεια αρκετοί πατριάρχες επέλεξαν να εκλεγούν, να ενταχθούν και ακόμη και να θαφτούν στην Εκκλησία που κρέμεται.

Όραμα της Μαρίας

Η Κρεμαστή Εκκλησία είναι γνωστή ως ο τόπος πολλών εμφανίσεων της Μαρίας, η πιο γνωστή από την οποία σχετίζεται με το Θαύμα του Μοκτατάμ Βουνό. Τον 10ο αιώνα, ο Πάπας Αβραάμ κλήθηκε να αποδείξει την εγκυρότητα της θρησκείας του στον κυβερνώντα Χαλίφ, αλ-Μουίζ. Ο Al-Muizz επινόησε μια δοκιμή βασισμένη στο Βίβλο του οποίου ο Ιησούς λέει: "Αληθινά σας λέω, αν έχετε πίστη τόσο μικρό όσο σπόρος μουστάρδας, μπορείτε να πείτε σε αυτό το βουνό" Μετακινήστε από εδώ σε εκεί "και θα κινηθεί ". Κατά συνέπεια, ο al-Muizz ζήτησε από τον Αβραάμ να μετακομίσει στο βουνό Mokattam Mountain μόνο μέσω της δύναμης της προσευχής.

Ο Αβραάμ ζήτησε τρεις μέρες χάριτος, τον οποίο πέρασε προσευχόμενος για καθοδήγηση στην Κρεμαστή Εκκλησία. Την τρίτη ημέρα, επισκέφθηκε εκεί η Παναγία, που του είπε να αναζητήσει έναν μονόβουλο βυρσοδέψο με το όνομα Simon που θα του έδινε τη δύναμη να κάνει το θαύμα. Ο Αβραάμ βρήκε τον Σιμόν και μετά το ταξίδι στο βουνό και λέγοντας λέξεις που του έδωσαν οι βυρσοδέψες, το βουνό σηκώθηκε. Όταν είδε αυτό το θαύμα, ο Χαλίφης αναγνώρισε την αλήθεια της θρησκείας του Αβραάμ. Σήμερα, η Μαρία παραμένει το επίκεντρο της λατρείας στην κρεμαστή εκκλησία.

Η Εκκλησία Σήμερα

Για να φτάσουν στην εκκλησία, οι επισκέπτες πρέπει να εισέλθουν μέσα από τις σιδερένιες πύλες σε μια αυλή διακοσμημένη με βιβλικά ψηφιδωτά.

Στο άκρο της αυλής, μια πτήση 29 βημάτων οδηγεί στις ξυλόγλυπτες πόρτες της εκκλησίας και την όμορφη πρόσοψη με δίδυμες πτέρυγες. Η πρόσοψη είναι μια σύγχρονη προσθήκη, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Στο εσωτερικό, η εκκλησία χωρίζεται σε τρεις κύριους διαδρόμους, με τρία ιερά στο ανατολικό άκρο. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, αυτά τα ιερά είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Καθένα είναι διακοσμημένο με περίτεχνη οθόνη με ένθετο έβενο και ελεφαντόδοντο.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Hanging Church είναι η οροφή, η οποία είναι χτισμένη από θολωτή ξυλεία και προορίζεται να μοιάζει με το εσωτερικό της Κιβωτού του Νώε.Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο μαρμάρινος άμβωνας που υποστηρίζεται από 13 μαρμάρινους κίονες που αντιπροσωπεύουν τον Ιησού και τους 12 μαθητές του . Μια από τις στήλες είναι μαύρη, απεικονίζοντας την προδοσία του Ιούδα. ενώ άλλος είναι γκρίζος, που αντιπροσωπεύει την αμφιβολία του Θωμά όταν ακούει την ανάσταση.

Η εκκλησία είναι ίσως πιο γνωστή για τις θρησκευτικές της εικόνες, ωστόσο, εκ των οποίων τα 110 παραμένουν στην οθόνη εντός των τειχών της.

Πολλά από αυτά κοσμούν τις οθόνες ιερών και ζωγραφίστηκαν από έναν μόνο καλλιτέχνη κατά τον 18ο αιώνα. Η παλαιότερη και πιο διάσημη εικόνα είναι γνωστή ως η κοπτική Mona Lisa. Απεικονίζει την Παναγία και χρονολογείται στον 8ο αιώνα. Πολλά από τα αρχικά αντικείμενα της Κρεμασμένης Εκκλησίας έχουν αφαιρεθεί και τώρα εκτίθενται στο κοντινό Κοπτικό Μουσείο. Παρ 'όλα αυτά, η εκκλησία παραμένει ένα αποκορύφωμα οποιουδήποτε ταξιδιού στο Παλαιό Κάιρο. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το συναρπαστικό εσωτερικό της εκκλησίας ανάμεσα στις υπηρεσίες ή να ακούσουν τις μάζες που δίνονται στην αρχαία λειτουργική κοπτική γλώσσα.

Πρακτικές πληροφορίες

Η εκκλησία βρίσκεται στο κοπτικό Κάιρο και είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του μετρό Mar Girgis. Από εκεί, είναι μερικά βήματα από την εκκλησία Hanging. Οι επισκέψεις θα πρέπει να συνδυαστούν με περιήγηση στο Κοπτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται σε βολική τοποθεσία μόλις δύο λεπτά από την ίδια την εκκλησία. Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ., ενώ η κοπτική μάζα πραγματοποιείται από τις 8:00 π.μ. έως τις 11:00 τις Τετάρτες και τις Παρασκευές. και από τις 9:00 π.μ. έως τις 11:00 τις Κυριακές. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν.