Η κοιλάδα των βασιλιάδων, η Αίγυπτος: Ο πλήρης οδηγός

Με ένα όνομα που συγκεντρώνει όλο το μεγαλείο του αρχαίου παρελθόντος της Αιγύπτου, η Κοιλάδα των Βασιλέων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου, ακριβώς απέναντι από τον ποταμό από την αρχαία πόλη της Θήβας (σήμερα γνωστή ως Λούξορ). Γεωγραφικά, η κοιλάδα δεν είναι αξιοσημείωτη. αλλά κάτω από την άγονη επιφάνεια του βρίσκονται πάνω από 60 βράχοι, που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 16ου και του 11ου αιώνα π.Χ. για να στεγάσουν τους νεκρούς Φαραώ του Νέου Βασιλείου.

Η κοιλάδα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά όπλα - τη Δυτική κοιλάδα και την Ανατολική κοιλάδα. Οι περισσότεροι τάφοι βρίσκονται στον τελευταίο βραχίονα. Παρόλο που σχεδόν όλοι τους είχαν λεηλατηθεί στην αρχαιότητα, οι τοιχογραφίες και τα ιερογλυφικά που καλύπτουν τους τοίχους των βασιλικών τάφων παρέχουν μια ανεκτίμητη γνώση των ταφικών τελετουργιών και πεποιθήσεων των Αρχαίων Αιγυπτίων.

Η Κοιλάδα στην Αρχαία Εποχή

Μετά από χρόνια εκτεταμένης μελέτης, οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Κοιλάδα των Βασιλέων χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική ταφή από περίπου το 1539 π.Χ. έως το 1075 π.Χ. - περίοδο σχεδόν 500 ετών. Ο πρώτος τάφος που θα χαραχθεί εδώ είναι αυτός του Φαραώ Θουτζόζη Α, ενώ ο τελευταίος βασιλικός τάφος θεωρείται ότι είναι ο Ράμπεης ΧΙ. Είναι αβέβαιο γιατί ο Thutmose επέλεξα την κοιλάδα ως τη θέση της νέας νεκρόπολης του. Ορισμένοι Αιγυπτολόγοι υποδεικνύουν ότι ήταν εμπνευσμένος από την εγγύτητα της al-Qurn, μια κορυφή που πιστεύεται ότι είναι ιερή στις θεές Hathor και Meretseger, και της οποίας το σχήμα αντανακλά εκείνη των πυραμίδων του Παλαιού Βασιλείου.

Η απομονωμένη τοποθεσία της κοιλάδας είναι επίσης πιθανό να έχει προσβάλει, καθιστώντας ευκολότερη την προστασία των τάφων από πιθανούς επιδρομείς.

Παρά το όνομά του, η Κοιλάδα των Βασιλέων δεν κατοικήθηκε αποκλειστικά από τους φαραώ. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των τάφων της ανήκε σε ευνοούμενους ευγενείς και μέλη της βασιλικής οικογένειας (αν και οι σύζυγοι των Φαραώ θα είχαν θαφτεί στην κοντινή κοιλάδα των βασίλισσες, αφού άρχισε η κατασκευή τους γύρω στο 1301 π.Χ.).

Οι τάφοι και στις δύο κοιλάδες θα είχαν κατασκευαστεί και διακοσμηθεί από ειδικευμένους εργάτες που ζουν στο κοντινό χωριό Deir el-Medina. Αυτή ήταν η ομορφιά αυτών των διακοσμήσεων ότι οι τάφοι αποτέλεσαν το επίκεντρο του τουρισμού για χιλιάδες χρόνια. Οι επιγραφές που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι μπορούν να φανούν σε αρκετούς τάφους, ειδικά σε εκείνους του Ράμισς VI (KV9) που έχει πάνω από 1.000 παραδείγματα αρχαίων γκράφιτι.

Σύγχρονη Ιστορία

Πιο πρόσφατα, οι τάφοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς εξερεύνησης και ανασκαφής. Τον 18ο αιώνα, ο Ναπολέοντας ανέθεσε λεπτομερείς χάρτες της Κοιλάδας των Βασιλέων και των διαφόρων τάφων του. Οι εξερευνητές συνέχισαν να παρουσιάζουν νέους ταφικούς τόπους καθ 'όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, έως ότου ο αμερικανός εξερευνητής Θεόδωρος Μ. Ντέιβις κήρυξε το χώρο που ανασκάφθηκε πλήρως το 1912. Αποδείχθηκε λανθασμένος το 1922, ωστόσο, όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter οδήγησε την αποστολή που αποκάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών . Αν και ο ίδιος ο Τουταγχαμών ήταν ένας σχετικά μικρός Φαραώ, οι απίστευτοι πλούτοι που βρέθηκαν στον τάφο του, έκαναν αυτό το ένα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών.

Η Κοιλάδα των Βασιλέων καθιερώθηκε το 1979 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με την υπόλοιπη Θημική Νεκρόπολη και εξακολουθεί να αποτελεί το αντικείμενο συνεχούς αρχαιολογικής εξερεύνησης.

Τι να δείτε και να κάνετε

Σήμερα, μόνο 18 από τους 63 τάφους της κοιλάδας μπορούν να επισκεφθούν το κοινό και είναι σπάνια ανοιχτά ταυτόχρονα. Αντ 'αυτού, οι αρχές περιστρέφουν τις ανοικτές για να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιζήμιες επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού (συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, της τριβής και της υγρασίας). Σε αρκετούς τάφους, οι τοιχογραφίες προστατεύονται από αφυγραντήρες και γυάλινες οθόνες. ενώ άλλα είναι πλέον εξοπλισμένα με ηλεκτρικό φωτισμό.

Από όλους τους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, το πιο δημοφιλές εξακολουθεί να είναι αυτό του Τουταγχαμών (KV62). Παρόλο που είναι σχετικά μικρό και έχει έκτοτε απογυμνωθεί από τους περισσότερους θησαυρούς, εξακολουθεί να φιλοξενεί τη μούμια του βασιλιά αγόρι, που περιβάλλεται από μια επιχρυσωμένη ξύλινη σαρκοφάγο. Άλλα σημαντικά σημεία είναι ο τάφος του Ramesses VI (KV9) και του Tuthmose III (KV34). Ο πρώτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εκλεπτυσμένους τάφους της κοιλάδας και είναι διάσημος για τις λεπτομερείς διακοσμήσεις του, οι οποίες απεικονίζουν το πλήρες κείμενο του βιβλίου των σπηλαίων.

Ο τελευταίος είναι ο παλαιότερος τάφος ανοιχτός στους επισκέπτες και χρονολογείται περίπου στο 1450 π.Χ. Η τοιχογραφία του προθάλαμου απεικονίζει όχι λιγότερες από 741 αιγυπτιακές θεότητες, ενώ ο τάφος περιλαμβάνει μια όμορφη σαρκοφάγο από κόκκινο χαλαζίτη.

Φροντίστε να σχεδιάσετε μια επίσκεψη στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο για να δείτε τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί από την Κοιλάδα των Βασιλέων για την προστασία τους. Αυτές περιλαμβάνουν τις περισσότερες μούμιες και την εικονική χρυσή μάσκα του θανάτου του Τουταγχαμών. Σημειώστε ότι πολλά αντικείμενα από την ανεκτίμητη κρυφή μνήμη του Τουταγχαμών έχουν μεταφερθεί πρόσφατα στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στο Συγκρότημα Πυραμίδων της Γκίζας - συμπεριλαμβανομένου του θαυμάσιου ταφικού αμαξώματος.

Πώς να επισκεφθείτε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επισκεφθείτε την κοιλάδα των βασιλιάδων. Οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν ένα ταξί από το Λούξορ ή από το τερματικό σταθμό των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της Δυτικής Όχθης, για να τους ταξιδέψουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στις περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπως η Κοιλάδα των Βασιλέων, η κοιλάδα των βασίλισων και το συγκρότημα ναών του Deir al-Bahri. Εάν αισθάνεστε κατάλληλα, η ενοικίαση ποδηλάτου είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή - αλλά να γνωρίζετε ότι ο δρόμος μέχρι την Κοιλάδα των Βασιλέων είναι απότομος, σκονισμένος και ζεστός. Είναι επίσης δυνατή η πεζοπορία στην Κοιλάδα των Βασιλέων από το Deir al-Bahri ή Deir el-Medina, μια σύντομη αλλά προκλητική διαδρομή που προσφέρει εκπληκτική θέα στο θεϊκό τοπίο.

Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να επισκεφθείτε είναι με μια από τις αμέτρητες περιηγήσεις πλήρους ή μισής ημέρας που διαφημίζονται στο Λούξορ. Το Memphis Tours προσφέρει μια εξαιρετική τετραήμερη εκδρομή στην Κοιλάδα των Βασιλέων, το Collosi του Memnon και το Ναό Hatshepsut, με τιμές που περιλαμβάνουν κλιματιζόμενες μεταφορές, έναν αγγλόφωνο οδηγό αιγυπτιολόγου, όλα τα εισιτήρια εισόδου και το εμφιαλωμένο νερό. Οι ταξιδιωτικές συμβουλές ταξιδιού της Αιγύπτου προσφέρουν μια οκταώρητη διαδρομή που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω με γεύμα σε ένα τοπικό εστιατόριο και επιπλέον επισκέψεις στους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ.

Πρακτικές πληροφορίες

Ξεκινήστε την επίσκεψή σας στο Κέντρο Επισκεπτών, όπου ένα μοντέλο της κοιλάδας και μια ταινία για την ανακάλυψη του Κουντέρ για τον τάφο του Τουταγχαμών, δίνουν μια γενική εικόνα για το τι πρέπει να περιμένετε μέσα στους ίδιους τους τάφους. Υπάρχει ένα μικρό ηλεκτρικό τραίνο μεταξύ του Κέντρου Επισκεπτών και των τάφων, το οποίο σας εξοικονομεί ζεστό και σκονισμένο περίπατο με αντάλλαγμα την ελάχιστη χρέωση. Να θυμάστε ότι υπάρχει μικρή σκιά στην κοιλάδα και οι θερμοκρασίες μπορούν να καούν (ειδικά το καλοκαίρι). Φροντίστε να ντυθείτε δροσερά και να απολαύσετε άφθονο αντηλιακό και νερό. Δεν έχει νόημα να φέρετε μια φωτογραφική μηχανή, καθώς η φωτογραφία απαγορεύεται αυστηρά - αλλά ένας φακός μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα μέσα στους άπιαστους τάφους.

Τα εισιτήρια διατιμώνται σε 80 EGP ανά άτομο, με ευνοϊκό τέλος 40 EGP για τους φοιτητές. Αυτό περιλαμβάνει είσοδο σε τρεις τάφους (όποια από αυτά είναι ανοιχτά την ημέρα). Θα χρειαστείτε ένα ξεχωριστό εισιτήριο για να επισκεφτείτε τον ενιαίο ανοιχτό τάφο της Κοιλάδας της Δύσης, KV23, που ανήκε στον Φαραώ Ay. Ομοίως, ο τάφος του Τουταγχαμών δεν περιλαμβάνεται στην κανονική τιμή του εισιτηρίου. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για τον τάφο του για 100 EGP ανά άτομο ή 50 EGP ανά μαθητή. Στο παρελθόν, περίπου 5.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Κοιλάδα των Βασιλέων κάθε μέρα, και μεγάλες ουρές ήταν μέρος της εμπειρίας. Ωστόσο, η πρόσφατη αστάθεια στην Αίγυπτο έχει σημειώσει δραματική πτώση στον τουρισμό και ως εκ τούτου οι τάφοι πιθανόν να είναι λιγότερο γεμάτοι.