Το Λούξορ και η Αρχαία Θήβα: Ο πλήρης οδηγός

Ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα αρχαία αξιοθέατα της Αιγύπτου, το Λούξορ αναφέρεται συνήθως ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο. Η σύγχρονη πόλη του Λούξορ είναι χτισμένη γύρω από την περιοχή της αρχαίας πόλης της Θήβας, την οποία οι ιστορικοί εκτιμούν ότι έχουν κατοικηθεί από το 3.200 π.Χ. Είναι επίσης το σπίτι του συγκροτήματος του ναού του Καρνάκ, το οποίο χρησίμευε ως κύριος τόπος λατρείας για τους Θηβαίους. Μαζί, οι τρεις τοποθεσίες προσελκύουν τουρίστες από τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, οι οποίοι αντλούνται από την απίστευτη συλλογή αρχαίων ναών και μνημείων της περιοχής.

Η Χρυσή Εποχή του Λούξορ

Η ιστορία του Luxor προ-χρονολογείται από τη σύγχρονη πόλη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της Θήβας, τη θρυλική μητρόπολη γνωστή στους αρχαίους Αιγυπτίους ως Waset.

Η Θήβα έφτασε στο ύψος της μεγαλοπρέπειας και της επιρροής της κατά την περίοδο από 1.550 - 1.050 π.Χ. Αυτή τη στιγμή, χρησίμευσε ως πρωτεύουσα μιας νέας ενοποιημένης Αιγύπτου και έγινε γνωστός ως κέντρο οικονομίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής που συνδέεται με τον Αιγύπτιο θεό Amun. Οι Φαραώ που κυβέρνησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αφιέρωσαν τεράστια χρηματικά ποσά σε ναούς που είχαν σχεδιαστεί για να τιμήσουν την Amun (και τους εαυτούς τους) και έτσι γεννήθηκαν τα απίστευτα μνημεία για τα οποία είναι διάσημη η πόλη σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνωστή ως Νέο Βασίλειο, πολλοί Φαραώ και οι βασίλισσες τους εξελέγησαν για να θαφτούν στη νεκρόπολη της Θήβας, γνωστή σήμερα ως Κοιλάδα των Βασιλέων και Κοιλάδα των Βασίλισσων.

Κορυφαία αξιοθέατα στο Λούξορ

Στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου, το σημερινό Λούξορ πρέπει να είναι η πρώτη στάση για τους επισκέπτες της περιοχής.

Ξεκινήστε στο Μουσείο του Λούξορ, όπου εκθέσεις γεμάτες με αντικείμενα από τους γύρω ναούς και τους τάφους παρέχουν μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Σημάδια γραμμένα στα αραβικά και τα αγγλικά εισάγουν ανεκτίμητη φαραωνική τέχνη, κολοσσιαία αγάλματα και πολύπλοκα κοσμήματα. Σε ένα παράρτημα που αφιερώνεται στους θησαυρούς του Νέου Βασιλείου, θα βρείτε δύο βασιλικές μούμιες, μία που πιστεύεται ότι είναι τα ερείπια του Ραμσή Ι.

Εάν βρεθείτε ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της μουμιοποίησης, μην χάσετε το Μουσείο Μουμητισμού με τις επιδείξεις προσεκτικά διατηρημένων ανθρώπινων και ζωικών υπολειμμάτων.

Το κύριο αξιοθέατο στο ίδιο το Λούξορ είναι, ωστόσο, ο ναός του Λούξορ. Η κατασκευή ξεκίνησε από το Amenhotep III περίπου το 1390 π.Χ., με προσθήκες από μια σειρά από μεταγενέστερους Φαραώ, όπως ο Τουταγχαμών και ο Ράμεσσες ΙΙ. Τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν μια κιονοστοιχία από εκρηκτικές κολώνες διακοσμημένες με ιερογλυφικά ανάγλυφα. και μια πύλη που φυλάσσεται από δύο ογκώδη αγάλματα του Ραμσή ΙΙ.

Κορυφαία αξιοθέατα στο Καρνάκ

Βόρεια του Λούξορ βρίσκεται το συγκρότημα του ναού του Καρνάκ. Στην αρχαιότητα, το Καρνάκ ήταν γνωστό ως Ipet-isut , ή το πιο επιλεγμένο των τόπων, και χρησίμευσε ως ο κύριος τόπος λατρείας για τη 18η δυναστεία Thebans. Ο πρώτος Φαραώ που χτίστηκε εκεί ήταν ο Senusret I κατά τη διάρκεια του Μεσαίου Βασιλείου, αν και τα περισσότερα από τα κτίρια που παραμένουν χρονολογούνται από τη χρυσή εποχή του Νέου Βασιλείου. Σήμερα, ο χώρος είναι ένα τεράστιο συγκρότημα ιερών, περίπτερα, πυλώνες και οβελίσκοι, αφιερωμένοι στην Θεανδική Τριάδα. Θεωρείται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θρησκευτικό συγκρότημα στον κόσμο. Αν υπάρχει μια ματιά στην κορυφή της λίστας κάδου σας, θα πρέπει να είναι η Μεγάλη Υπόστρυλη Αίθουσα, μέρος του περιβόλου του Amun-Re.

Κορυφαία αξιοθέατα στην Αρχαία Θήβα

Κατευθύνετε τον ποταμό Νείλο στη Δυτική Όχθη και ανακαλύψτε τη μεγάλη νεκρόπολη των αρχαίων Θηβών. Από τα πολλά του τμήματα, η πιο επίσκεψη είναι η Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου οι Φαραώ του Νέου Βασιλείου επέλεξαν να κατακτηθούν για την προετοιμασία για τη μετά θάνατον ζωή. Τα μουμιοποιημένα σώματα τους θάφτηκαν παράλληλα με όλα όσα ήθελαν να πάρουν μαζί τους - συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των κοσμημάτων, των ρούχων και των προμηθειών φαγητού και ποτών που περιείχαν μεγάλες φιάλες. Υπάρχουν περισσότεροι από 60 γνωστοί τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων, πολλοί από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί από τους θησαυρούς τους. Από αυτούς, ο πιο διάσημος (και πιο άθικτος) είναι ο τάφος του Τουταγχαμών, ένας μικρός Φαραώ που κυβέρνησε για μόλις εννέα χρόνια.

Στα νότια της Κοιλάδας των Βασιλέων βρίσκεται η κοιλάδα των βασίλισων, όπου θάφτηκαν μέλη των οικογενειών του Φαραώ (συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των γυναικών).

Παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από 75 τάφοι σε αυτό το τμήμα της νεκρόπολης, μόνο τέσσερις είναι ανοιχτοί στο κοινό. Από αυτά, το πιο διάσημο είναι εκείνο της Βασίλισσας Νεφερτάρι, των οποίων τα τείχη είναι καλυμμένα με υπέροχους πίνακες ζωγραφικής.

Πού να μείνετε & πότε να πάτε

Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής για να διαλέξετε στο Λούξορ, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην ανατολική όχθη. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε κάτι για κάθε προϋπολογισμό, από οικονομικά προσιτές επιλογές, όπως το Nefertiti Hotel, τριών αστέρων, στην υπέροχη πολυτέλεια πέντε αστέρων, όπως το ιστορικό Sofitel Winter Palace Luxor. Ο καλύτερος χρόνος για να ταξιδέψετε είναι κατά τη διάρκεια των περιόδων ώρας Μαρτίου-Απριλίου και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, όταν τα πλήθη σβήσουν και οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ανεκτές. Το χειμώνα (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, αλλά και το πιο πολυσύχναστο και πιο ακριβό. Στο υψηλό καλοκαίρι (Μάιο έως Σεπτέμβριο), η θερμότητα μπορεί να κάνει τα αξιοθέατα να είναι άβολα.

Να πάρει εκεί

Το Λούξορ είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Αίγυπτο, και ως εκ τούτου είστε χαλασμένοι για επιλογή όσον αφορά τους τρόπους να φτάσετε εκεί. Υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα από το Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Μπορείτε να πάρετε μια felucca από το Aswan κατά μήκος του Νείλου, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λούξορ (LXR) σας επιτρέπει να πετάξετε μέσα από μια σειρά από εσωτερικά και διεθνή σημεία αναχώρησης.