Ψώνια στην Κουάλα Λουμπούρ, στην κεντρική αγορά της Μαλαισίας (Pasar Seni)

Πηγαίνετε στο Souvenir Shopping στο παλαιότερο κτίριο αγοράς της πρωτεύουσας της Μαλαισίας

Το 1888, όταν ο Κινέζος ηγέτης Yap Ah Loy χαρακτήρισε για πρώτη φορά τον τόπο όπου βρίσκεται σήμερα η κεντρική αγορά της Μαλαισίας , το σχέδιο ήταν να οικοδομηθεί μια "υγρή αγορά" (αγορά κρέατος και άλλων αγροτικών προϊόντων) κάποτε κατοικημένη Κουάλα Λουμπούρ .

Σήμερα, ο κ. Yap δεν μπορεί να αναγνωρίσει σήμερα το κτίριο της αγοράς που βρίσκεται στο χώρο σήμερα, αλλά σίγουρα όχι το περιεχόμενο του κτιρίου.

Το σημερινό κτίριο της Κεντρικής Αγοράς στεγάζει λωρίδες σε λωρίδες σκαλοπατιών που πωλούν ένα πραγματικό σπήλαιο Aladdin του τουριστικών φιλικών αγαθών: αντίκες, kitschy pop προϊόντα, καλλυντικά, έργα τέχνης, παραδοσιακά υφάσματα, τσάντες και ρούχα, μεταξύ άλλων.

Δεδομένης της κεντρικής θέσης του Chinatown του τελευταίου, οι ταξιδιώτες στην Κουάλα Λουμπούρ δεν έχουν καμία δικαιολογία να χάσουν το κενό στην αγορά της κεντρικής αγοράς. (Ιστοσελίδα: centralmarket.com.my, τοποθεσία της Κεντρικής Αγοράς στους Χάρτες Google.)

Οδός αγορών γεμάτη με τον πολιτισμό

Ο τόπος έχει ονομαστεί πάντα η κεντρική αγορά, αλλά το όνομα της Μαλαισίας είναι πιο πρόσφατο - ο "Πασάρ Σένι" σημαίνει "Χειροτεχνία" και η εστίαση του κτιρίου στις τέχνες και τα χειροτεχνήματα χρονολογείται μόλις στη δεκαετία του 1980 όταν αποφεύγεται η κατεδάφιση, ως καταφύγιο για τα καλλιτεχνικά κεκλιμένα.

Σήμερα, η κεντρική αγορά έχει 70.000 τετραγωνικά πόδια του εμπορικού χώρου γύρω από τη λογική Lorong , ή λωρίδες, που αντανακλούν τις πτυχές της κουλτούρας της Μαλαισίας.

Στο ισόγειο, ο κεντρικός περίπατος κλαδεύει προς τα δυτικά στο Lorong Ινδία , Lorong Melayu, Lorong Cina , Lorong Kolonial και Lorong Kelapa .

Οι τρεις πρώτες λωρίδες ονομάζονται από τις τρεις μεγαλύτερες εθνότητες της Μαλαισίας - Ινδία, Μαλαισία και Κινέζικα αντίστοιχα - και τα περισσότερα καταστήματα σε κάθε λωρίδα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες ειδικά για την καθορισμένη εθνικότητα.

Η Lorong Ινδία , για παράδειγμα, προσφέρει sari, henna, ινδικά κοσμήματα και μια πληθώρα χειροτεχνιών που εισάγονται από όσο το Κασμίρ.

Το Lorong Kelapa ειδικεύεται σε καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά σνακ της Μαλαισίας, από keropok έως kueh .

Δύο ορόφους αγορών στην κεντρική αγορά

Μια παράλληλη λωρίδα στην ανατολική πλευρά του κτιρίου χωρίζει στην οδό Jonker και στο Rumah Melayu .

Και οι δύο λωρίδες είναι επενδεδυμένες με αντίγραφα των παραδοσιακών μαλαισιανών σπιτιών και καταστημάτων που περιστοιχίζουν αγαθά μπατίκ και μαλαισιανές αντίκες.

Στο δάπεδο της παρυφής, ο ανατολικός διάδρομος είναι ένα batik emporium που πωλεί μαλαισιακά χειροτεχνήματα που προέρχονται από αυτό το παραδοσιακό ύφασμα, ενώ ο δυτικός διάδρομος χωρίζεται σε καταστήματα ρούχων και εστιατόρια.

Ένα γήπεδο φαγητού γεμάτο με παραχωρήσεις από τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Κίνα, βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο και ένα παραδοσιακό coffeeshop Straits. (Διαβάστε σχετικά με τα Top Must-Try Malaysia Street Foods .)

Kasturi Walk Street Street Shopping Experience

Το μήκος του Jalan Hang Kasturi στην ανατολική πλευρά του κτιρίου της Κεντρικής Αγοράς μετατράπηκε σε καλυμμένο υπαίθριο εμπορικό κέντρο το 2012. Ο εμπορικός δρόμος είναι επενδεδυμένος με κιόσκια πενήντα και πλέον που πωλούν φτηνές μπλούζες, ρούχα και παραδοσιακά σνακ.

Μια ημιδιαφανής υπερυψωμένη οροφή παρέχει καταφύγιο από τη βροχή, ενώ αφήνει το φως μέσα. η οροφή καταλήγει στο νότιο άκρο που βρίσκεται απέναντι από την οδό Petaling σε ένα γιγαντιαίο αντίγραφο ενός χαρταετού Malay.

Συνεισφέροντας στον ήχο της κυκλοφορίας γύρω από το ξενοδοχείο, οι μουσικοί της οδού εκτελούν το εμπόριο τους με τον Jalan Kasturi, ως το μύλο των αγοραστών. Μια πιο τακτικά προγραμματισμένη διασκέδαση συμβαίνει σε ένα στάδιο εκδηλώσεων γύρω από το ξενοδοχείο. Εκδηλώσεις χορού και πολεμικών τεχνών της Μαλαισίας διοργανώνονται κάθε βράδυ στην Κεντρική Αγορά στις 21:00.

Η εμπειρία των Καλών Τεχνών της Συλλογής του Συλλόγου

Ένα παράρτημα βόρεια του κεντρικού κτηρίου που φιλοξένησε κινηματογράφο φιλοξενεί σήμερα μια σειρά γκαλερί τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συλλογής Annexe. Το εσωτερικό του παραρτήματος είναι γεμάτο με χώρους απόδοσης και καταστήματα καλλιτεχνικών έργων. Το παράρτημα χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος για διαλέξεις σχετικές με την τέχνη, εκθέσεις ενός ανθρώπου και εκθέματα τέχνης.

Εάν έχετε χρόνο, μπορείτε να παραγγείλετε ένα πορτρέτο του εαυτού σας σε ένα από τα καταστήματα μέσα στη γκαλερί ή στο Art Lane , το διάδρομο μεταξύ του κεντρικού κτιρίου και του παραρτήματος.

Θα βρείτε επίσης το Μουσείο Εθνοτικών Τεχνών στο παράρτημα, ένα μίνι μουσείο εθνοτικής τέχνης από όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. (Επισκεφθείτε τη σελίδα του Facebook.)

Τι να αγοράσετε στην κεντρική αγορά

Αυτό που παίρνετε από τις αγορές στην κεντρική αγορά της Κουάλα Λουμπούρ εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας. (Διαβάστε περισσότερα: Χρήματα στη Μαλαισία .) Με μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορείτε να έρθετε μακριά με ένα εγγυημένο αυθεντικό αντίκα από το Αφγανιστάν. λίγο λιγότερο μπορεί να σας αγοράσει αυθεντικά μαργαριτάρια γλυκού νερού ή ένα όμορφο μπατίκ φόρεμα.

Ακολουθεί μια λίστα με θέματα που μπορείτε να χτυπήσετε τα χρήματα που ξοδεύετε στα όρια της Κεντρικής Αγοράς.

Μάθοδος τυπώματος υφασμάτων. Η Ινδονησία μπορεί να έχει εφεύρει το μπατίκ, αλλά η Μαλαισία έχει βάλει το δικό της γύρισμα σε αυτό το ύφασμα με σχέδια, οι τοπικοί τεχνίτες προτιμούν να χρησιμοποιούν μπλοκ σφραγίδων ή βούρτσες αντί για χειροποίητο στυλό κεριών γνωστό ως το σκάνδαλο για να κάνουν τα floral σχέδια προτιμώμενα από τους πελάτες. Τα καταστήματα που πωλούν batik βρίσκονται σε όλη την κεντρική αγορά, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στον ανατολικό διάδρομο στο πατάρι.

Λέιζερ κοπτική γλυπτική. Το Knick-knack store Arch (www.archcollection.com.my) ειδικεύεται σε πορτραίτα κομμένα με λέιζερ ασιατικών ορόσημων και τοπίων, σκαλισμένα από ξύλινο καπλαμά και στρωμένα για να δημιουργήσουν ένα 3D εφέ. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα έργα τέχνης με τη μορφή πλαισιωμένων εικόνων, κατόχων μολυβιών, ακόμη κι τηλεφωνικών θυρίδων.

Για μια μεγαλύτερη επιλογή, επισκεφθείτε το κύριο κατάστημα Arch στην Kuala Lumpur City Gallery .

Αντίκες. Εάν θέλετε να αγοράσετε αντίκες χωρίς να ανησυχείτε για θέματα αυθεντικότητας, τότε το Kota Pinang στο ισόγειο δίνει τα αγαθά: οι αντίκες στο απόθεμα έρχονται σε όλες τις μορφές, από κινεζικές πορσελάνες έως περσικά χαλιά σε ποδιού Malay μέχρι γλυπτά από την Καμπότζη.

Μαργαριτάρια. Τα ανατολικά Μαλαισιανά κράτη Sabah και Sarawak στο νησί Borneo παράγουν πρόστιμα μαργαριτάρια διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Το Borneo Pearls (www.borneopearl.com) ειδικεύεται στο χέρι-συναρμολόγηση αυτών των μαργαριταριών σε κομμάτια κοσμημάτων? πολλά από τα σχέδια αντικατοπτρίζουν τα παραδοσιακά πρότυπα τυπικά των ιθαγενών ομάδων που κατοικούν στην Ανατολική Μαλαισία.

Κασσίτερος. Η Μαλαισία έκανε την περιουσία της στην εξόρυξη κασσίτερου και ενώ τα αποθέματα κασσίτερου της χώρας υποβάλλονται σήμερα σε απότομη πτώση, η βιομηχανία κασσίτερου συνεχίζει ασταμάτητα. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δερμάτινων ειδών στον κόσμο, Royal Selangor (www.royalselangor.com), εδρεύει στη Μαλαισία και το κατάστημα υποκαταστημάτων της στην κεντρική αγορά κάνει γρήγορες επιχειρήσεις.

Άλλα καταστήματα στην κεντρική αγορά πωλούν καύσιμα και με χαμηλότερες τιμές (και αντίστοιχη χαμηλότερη ποιότητα).

Spa προϊόντα. Το κατάστημα προμηθειών spa Tanamera (www.tanamera.com.my) πωλεί στο κατάστημα του ισογείου τα ειδικά διαμορφωμένα προϊόντα μπάνιου και ομορφιάς.

Τα σαπούνια, τα λοσιόν και τα απορρυπαντικά παρασκευάζονται από τοπικά συστατικά, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές από τη Μαλαισία.

Κεραμικά. Η υψηλής ποιότητας χειροποίητη αγγειοπλαστική μπορεί να αγοραστεί στην Tenmoku (www.tenmokupottery.com.my), μια μολδαβική μαρμαρογλυπτική μάρκα με ένα περίπτερο στο ισόγειο της Κεντρικής Αγοράς. Η αγγειοπλαστική προέρχεται από το εργοστάσιο καμίνου της Tenmoku κοντά στις σπηλιές Batu . τα σχέδια είναι "εμπνευσμένα από φυσικές μορφές", μεταφράζονται σε αγγεία, πιάτα, κύπελλα και άλλα κεραμικά προϊόντα.

Πώς να φτάσετε στην κεντρική αγορά

Η κεντρική αγορά βρίσκεται στο Jalan Tun Tan Cheng Lock, λίγα λεπτά με τα πόδια από έναν άλλο δημοφιλή εμπορικό δρόμο στην Chinatown, την οδό Petaling Street.

Χάρη στην τοποθεσία της Κεντρικής Αγοράς, η πρόσβαση είναι εύκολη, χρησιμοποιώντας το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της KL - μπορείτε να έρθετε με τρένο ή με λεωφορείο. Με το τρένο, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή Kelana Jaya LRT και να αποβιβαστείτε στο σταθμό Pasar Seni. Η κεντρική αγορά βρίσκεται σε μικρή απόσταση 3 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό.

Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε το λεωφορείο Free Go KL City της Κουάλα Λουμπούρ, το οποίο τερματίζεται στους πρόποδες του προαναφερθέντος σταθμού Pasar Seni.

Εάν θέλετε να παραμείνετε κοντά, αποκλείοντας έτσι την ανάγκη να μεταβείτε στην Chinatown και την κεντρική αγορά, ελέγξτε τη λίστα των Top Hostels στην Κουάλα Λουμπούρ .

Αυτό που παίρνετε από τις αγορές στην κεντρική αγορά της Κουάλα Λουμπούρ εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας. (Διαβάστε περισσότερα: Χρήματα στη Μαλαισία.) Με μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορείτε να έρθετε μακριά με ένα εγγυημένο αυθεντικό αντίκα από το Αφγανιστάν. λίγο λιγότερο μπορεί να σας αγοράσει αυθεντικά μαργαριτάρια γλυκού νερού ή ένα όμορφο μπατίκ φόρεμα. Οι αγοραστές του προϋπολογισμού μπορούν να περιηγηθούν στα φθηνότερα batiks, χειροτεχνήματα και παιχνίδια και να πάρουν κάτι για λιγότερο από $ 10.

Ακολουθεί μια λίστα με θέματα που μπορείτε να χτυπήσετε τα χρήματα που ξοδεύετε στα όρια της Κεντρικής Αγοράς.

Μάθοδος τυπώματος υφασμάτων. Η Ινδονησία μπορεί να έχει εφεύρει το μπατίκ, αλλά η Μαλαισία έχει βάλει το δικό της γύρισμα σε αυτό το ύφασμα με σχέδια, οι τοπικοί τεχνίτες προτιμούν να χρησιμοποιούν μπλοκ σφραγίδων ή βούρτσες αντί για χειροποίητο στυλό κεριών γνωστό ως το σκάνδαλο για να κάνουν τα floral σχέδια προτιμώμενα από τους πελάτες. Τα καταστήματα που πωλούν batik βρίσκονται σε όλη την κεντρική αγορά, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στον ανατολικό διάδρομο στο πατάρι.

Λέιζερ κοπτική γλυπτική. Το Knick-knack store Arch (www.archcollection.com.my) ειδικεύεται σε πορτραίτα κομμένα με λέιζερ ασιατικών ορόσημων και τοπίων, σκαλισμένα από ξύλινο καπλαμά και στρωμένα για να δημιουργήσουν ένα 3D εφέ. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα έργα τέχνης με τη μορφή πλαισιωμένων εικόνων, κατόχων μολυβιών, ακόμη κι τηλεφωνικών θυρίδων.

Για μια μεγαλύτερη επιλογή, επισκεφθείτε το κύριο κατάστημα Arch στην Kuala Lumpur City Gallery .

Αντίκες. Εάν θέλετε να αγοράσετε αντίκες χωρίς να ανησυχείτε για θέματα αυθεντικότητας, τότε η συλλογή Begums (www.heritageoftheorient.com) στο ισόγειο δίνει τα αγαθά: τα κομμάτια στο κατάστημα διαθέτουν πιστοποιητικά που πιστοποιούν την προέλευση των αντικειμένων από το Αφγανιστάν και την Κίνα.

Ορισμένες από τις αντίκες στην ημερομηνία του μαγαζιού, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε για το προνόμιο να τους πάρετε σπίτι. Οι αντίκες στο απόθεμα έρχονται σε όλες τις μορφές, από κινεζικές πορσελάνες έως περσικά χαλιά σε ποδιού Malay μέχρι γλυπτά από την Καμπότζη.

Μαργαριτάρια. Τα ανατολικά Μαλαισιανά κράτη Sabah και Sarawak στο νησί Borneo παράγουν πρόστιμα μαργαριτάρια διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Το Borneo Pearls (www.borneopearl.com) ειδικεύεται στο χέρι-συναρμολόγηση αυτών των μαργαριταριών σε κομμάτια κοσμημάτων? πολλά από τα σχέδια αντικατοπτρίζουν τα παραδοσιακά πρότυπα τυπικά των ιθαγενών ομάδων που κατοικούν στην Ανατολική Μαλαισία.

Κασσίτερος. Η Μαλαισία έκανε την περιουσία της στην εξόρυξη κασσίτερου και ενώ τα αποθέματα κασσίτερου της χώρας υποβάλλονται σήμερα σε απότομη πτώση, η βιομηχανία κασσίτερου συνεχίζει ασταμάτητα. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δερμάτινων ειδών στον κόσμο, Royal Selangor (www.royalselangor.com), εδρεύει στη Μαλαισία και το κατάστημα υποκαταστημάτων της στην κεντρική αγορά κάνει γρήγορες επιχειρήσεις. Άλλα καταστήματα στην κεντρική αγορά πωλούν καύσιμα και με χαμηλότερες τιμές (και αντίστοιχη χαμηλότερη ποιότητα).

Spa προϊόντα. Το κατάστημα προμηθειών spa Tanamera (www.tanamera.com.my) πωλεί στο κατάστημα του ισογείου τα ειδικά διαμορφωμένα προϊόντα μπάνιου και ομορφιάς.

Τα σαπούνια, τα λοσιόν και τα απορρυπαντικά παρασκευάζονται από τοπικά συστατικά, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές από τη Μαλαισία.

Κεραμικά. Η υψηλής ποιότητας χειροποίητη αγγειοπλαστική μπορεί να αγοραστεί στην Tenmoku (www.tenmokupottery.com.my), μια μολδαβική μαρμαρογλυπτική μάρκα με ένα περίπτερο στο ισόγειο της Κεντρικής Αγοράς. Η αγγειοπλαστική προέρχεται από το εργοστάσιο καμίνου της Tenmoku κοντά στις σπηλιές Batu . τα σχέδια είναι "εμπνευσμένα από φυσικές μορφές", μεταφράζονται σε αγγεία, πιάτα, κύπελλα και άλλα κεραμικά προϊόντα.

Πώς να φτάσετε στην κεντρική αγορά

Η κεντρική αγορά βρίσκεται στο Jalan Tun Tan Cheng Lock, λίγα λεπτά με τα πόδια από έναν άλλο δημοφιλή εμπορικό δρόμο στην Chinatown, την οδό Petaling Street.

Χάρη στην τοποθεσία της Κεντρικής Αγοράς, η πρόσβαση είναι εύκολη, χρησιμοποιώντας το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της KL - μπορείτε να έρθετε με τρένο ή με λεωφορείο. Με το τρένο, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή Kelana Jaya LRT και να αποβιβαστείτε στο σταθμό Pasar Seni. Η κεντρική αγορά βρίσκεται σε μικρή απόσταση 3 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη χρήση των τρένων του Κουάλα Λουμπούρ .

Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε το λεωφορείο Free Go KL City της Κουάλα Λουμπούρ , το οποίο τερματίζεται στους πρόποδες του προαναφερθέντος σταθμού Pasar Seni.

Αν θέλετε να παραμείνετε κοντά, αποκλείοντας έτσι την ανάγκη να μετακινηθείτε στην Chinatown και την κεντρική αγορά, ελέγξτε τη λίστα των ξενοδοχείων μας στην Chinatown, Kuala Lumpur και Top Hostels στην Κουάλα Λουμπούρ .

Κεντρική Αγορά, Κουάλα Λουμπούρ Στοιχεία επικοινωνίας

Jalan Hang Kasturi, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία (Τοποθεσία στους Χάρτες Google)
Τηλέφωνο: +60 3 2031 0399
Email: info@centralmarket.com.my
Ιστοσελίδα: centralmarket.com.my
Ώρες Λειτουργίας: 10 π.μ. έως 10 μ.μ.