Πάσχα στην Ανατολική Ευρώπη

Γιορτάστε το Πάσχα με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Το Πάσχα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Κεντρική Ευρώπη είναι μια εξαιρετικά σημαντική διακοπή, αν αυτές που γιορτάζουν είναι Ορθόδοξοι ή Καθολικοί - οι δύο κυρίαρχες θρησκείες στην Ανατολική Ευρώπη που γιορτάζουν αυτές τις ανοιξιάτικες διακοπές. Ανάλογα με τα θρησκευτικά γεγονότα, το Πάσχα γιορτάζεται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθείται από τη Δύση ή το ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθούν οι Ορθόδοξοι πιστοί.

Τυπικά, το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει αργότερα από το Καθολικό Πάσχα, αν και σε μερικά χρόνια γιορτάζεται το Πάσχα την ίδια ημέρα και από την Ανατολή και τη Δύση.

Το Πάσχα στην Ανατολική Ευρώπη γιορτάζεται με ειδικά τρόφιμα, τις αγορές του Πάσχα, τα φεστιβάλ του Πάσχα, τη διακόσμηση των αυγών του Πάσχα και τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες. Αν τυχαίνει να ταξιδεύετε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια αυτής της ανοιξιάτικης εκδήλωσης, πρέπει να γνωρίζετε κάποιες από τις τοπικές παραδόσεις, ώστε να μπορείτε να τις απολαύσετε πολύ περισσότερο. Παρακάτω, βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι χώρες της Ανατολικής και Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης γιορτάζουν το Πάσχα.

Πάσχα στην Πολωνία

Το Πάσχα στην Πολωνία εορτάζεται σύμφωνα με το δυτικό ημερολόγιο, επειδή η Πολωνία είναι κατά κύριο λόγο καθολικό έθνος. Οι εορτασμοί του Πάσχα στην Κρακοβία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και η αγορά του Πάσχα συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη.

Πάσχα στη Ρωσία

Η πλειονότητα των Ρώσων θεωρούν τους εαυτούς τους ορθόδοξους είτε συμμετέχουν ενεργά είτε όχι στην Εκκλησία. Γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με το ανατολικό ημερολόγιο.

Τα πασχαλινά παιχνίδια, μια ειδική εκκλησιαστική υπηρεσία και οι οικογενειακές δραστηριότητες αποτελούν μέρος των ρωσικών παραστάσεων του Πάσχα.

Πάσχα στην Τσεχική Δημοκρατία

Η Τσεχική Δημοκρατία γιορτάζει το Πάσχα σύμφωνα με την καθολική παράδοση. Στην Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι παρακολουθούν μουσικά φεστιβάλ και πασχαλινές αγορές.

Πάσχα στην Ουγγαρία

Το Πάσχα στην Ουγγαρία συναντάται με το Εαρινό Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, το οποίο καλωσορίζει τον ζεστό καιρό και τον ήλιο με μια λαϊκή αγορά και ειδικές εκδηλώσεις διακοπών.

Πάσχα στη Ρουμανία

Η πλειοψηφία των Ρουμάνων ταυτίζεται με την ορθόδοξη εκκλησία. Ως εκ τούτου, η Ρουμανία γιορτάζει το Πάσχα σύμφωνα με το Ορθόδοξο ημερολόγιο. Η ρουμανική διακόσμηση αυγών είναι μια πολυπόθητη τέχνη και οι Ρουμάνοι διακοσμούν τα αυγά με τη μέθοδο αντιστάσεως κεριών και με μικροσκοπικές χάντρες σπόρου.

Πάσχα στη Σλοβενία

Η Σλοβενία ​​γιορτάζει το Πάσχα σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση. Οι πωλητές οδών πωλούν χειροποίητους φοίνικες πασχαλιού και αναμνηστικά και καταστήματα τέχνης προσφέρουν Πασχαλινά αυγά για αγορά.

Πάσχα στην Κροατία

Οι Κροάτες γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τις ρωμαϊκές καθολικές παραδόσεις. Οι πλατείες του Ζάγκρεμπ είναι διακοσμημένες με πασχαλινά αυγά μεγαλύτερα από την ζωή και το Ντουμπρόβνικ χαιρετίζει τις διακοπές ως δικαιολογία για να ρίξει ένα πάρτι.

Πάσχα στην Ουκρανία

Το Πάσχα της Ουκρανίας γιορτάζεται σύμφωνα με το Ορθόδοξο ημερολόγιο. Τα όμορφα διακοσμημένα Πασχαλινά αυγά αποτελούν μέρος μιας ισχυρής ουκρανικής παράδοσης που χρονολογείται από πάνω από 2.000 χρόνια.

Πάσχα στη Λιθουανία

Η Λιθουανία, ως κατά κύριο λόγο καθολική χώρα, γιορτάζει το Πάσχα σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο. Οι Λιθουανοί διακοσμούν το δικό τους στυλ του αυγού του Πάσχα και απολαμβάνουν εποχιακές λιχουδιές.

Πάσχα στη Λετονία

Το Λετονικό Πάσχα είναι γεμάτο με παγανιστικά έθιμα γύρω από τα παιχνίδια και την διακόσμηση αυγών του Πάσχα. Μια μεγάλη παράδοση που έχει επιζήσει είναι η πρακτική της ταλάντευσης, η οποία ενθαρρύνει τον ήλιο να ανέβει στον ουρανό και τις μέρες να γίνει πιο μακρύς.

Πάσχα στη Σλοβακία

Όπως οι Τσέχοι γείτονές τους, οι Σλοβάκοι γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με την καθολική παράδοση. Το ψωμί του Πάσχα ονομάζεται πάσκα. Η διακόσμηση των αυγών του Πάσχα με σύρματα είναι μια κοινή τσεχική-σλοβακική παράδοση.

Πάσχα στη Βουλγαρία

Οι Βούλγαροι γιορτάζουν το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι Βούλγαροι φτιάχνουν το ψωμί του Πάσχα που λέγεται kozunak, όπως το ρουμανικό cozonac.

Πάσχα στην Εσθονία

Το Πάσχα στην Εσθονία συνδυάζει τόσο σύγχρονες όσο και ιστορικές παραδόσεις για να φτάσει σε μια παραμονή των διακοπών που μοιάζει πολύ με τις εκδηλώσεις του Δυτικού Πάσχα.

Πάσχα στη Σερβία

Το κύριο σύμβολο του Σερβικού Πάσχα είναι το κόκκινο αυγό, το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο ως οικιακός προστάτης και σηματοδοτεί το αίμα του Χριστού. Η Σερβία επίσης παίρνει σοβαρά το παιχνίδι του χτυπήματος αυγών, ακόμη και αν φτάσει μέχρι και να οργανώσει ένα εθνικό πρωτάθλημα.