Ουκρανικά Πασχαλινά αυγά

Ιστορία και συμβολισμός

Από όλα τα αυγά του Πάσχα από την Ανατολική Ευρώπη, τα ουκρανικά αυγά είναι ίσως τα πιο γνωστά. Είναι τόσο γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το είδος των αυγών που έγιναν διάσημοι από την Ουκρανία γίνονται στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανατολικής και Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης, καλώντας τσέχικα αυγά , πολωνικά αυγά ή ρουμανικά αυγά "ουκρανικά αυγά". Οι Ουκρανοί δεν έχουν μονοπώλιο στην διακόσμηση αυγών, αν και η δημοτικότητα των αυγών από την περιοχή αυτή σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά συλλεκτικά και η τέχνη αυτή συνεχίζει να ασκείται με σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους.

Ουκρανικά αυγά του Πάσχα ονομάζονται pysanky, τα οποία προέρχονται από το ρήμα για "να γράψω". Η πρακτική της διακόσμησης των αυγών χρονολογείται από τις παγανιστικές εποχές. Παρόλο που τα αρχαία παραδείγματα του pysanky δεν έχουν επιζήσει λόγω της ευαίσθητης φύσης των κελυφών, τα κεραμικά "αυγά" διακοσμημένα με σχέδια και εικόνες έχουν βρεθεί σε ταφή και κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών. Ο παγανιστικός συμβολισμός, όπως ο συμβολισμός της "δέντρο της ζωής" ή της θεάς, κοσμεί αυγά ακόμα και σήμερα, κοιτώντας πίσω στην προχριστιανική εποχή και παρέχοντας πληροφορίες για την λατρευτική θρησκευτική λατρεία και τις προτεραιότητες της καθημερινής ζωής τους.

Παγανιστική Προέλευση

Όταν ο Χριστιανισμός υιοθετήθηκε από τον λαό της σημερινής Ουκρανίας, επαναστάθηκαν τα παγανιστικά σύμβολα και εισήχθησαν νέα σύμβολα που σχετίζονται με αυτή τη νέα θρησκεία. Σε μερικές περιπτώσεις, τα πρότυπα και οι σημάνσεις έχουν χάσει την αρχική τους έννοια και οι ειδικοί μπορούν μόνο να μαντέψουν τι μηνύματα που παλαιότερες γενιές προσπαθούσαν να μεταδώσουν μέσω αυτών των εικόνων.

Εικόνες από τη φύση, όπως τα φυτά, τα βότανα και τα ζώα, και τα έντομα ενσωματώνονται συχνά σε ένα σχεδιασμό pysanky. Χριστιανός συμβολισμός όπως ο σταυρός ή το αρνί εμφανίζονται επίσης. Το ίδιο το αυγό είναι επίσης ένα σύμβολο: με την ατέρμονη επιφάνεια του, αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή.

Σε παλαιότερες εποχές, τα ουκρανικά πασχαλινά αυγά ήταν πολύ περισσότερα από τα διακοσμητικά αντικείμενα ή χειροτεχνίες για τις διακοπές.

Είχαν επωφεληθεί από ειδικές δυνάμεις που απέτρεψαν το κακό, ενθάρρυναν το γάμο και τη γονιμότητα, εξασφάλιζαν καλές συγκομιδές και παραγωγή γάλακτος ή μελιού και προστατεύονταν το νοικοκυριό από καταστροφή. Τα αυγά δόθηκαν ως δώρα αφού δημιουργήθηκαν ως τρόπος να μοιραστούν την καλή τύχη που λέγεται ότι έφεραν.

Παραδοσιακά, ήταν γυναίκες που κοσμούσαν τα αυγά και μερικές φορές απαγορεύονταν οι άνδρες από το δωμάτιο όπου διακοσμούσαν τα αυγά. Διάφορα φυτά συλλέχθηκαν για να δημιουργήσουν σπιτικές βαφές. Κρέμα κρεμμυδιού παρήγαγε μια καφέ ή χρυσή βαφή, τα τεύτλα κόκκινα, και φλοιό ή βότανα κίτρινο και πράσινο.

Ανθεκτικότητα σε κηρό

Ο πιο διάσημος τύπος αυγών του Πάσχα στην Ουκρανία είναι εκείνοι που γίνονται με τη μέθοδο αντοχής σε κηρό. Αυτή η μέθοδος απαιτεί τη χρήση κηρού μελισσών και ειδικής γραφίδας, που μερικές φορές ονομάζεται κιστά, για να τραβήξει κερί σε ένα αυγό. Όταν το αυγό βυθίζεται σε λουτρό βαφής, οι περιοχές που καλύπτονται από το κερί δεν απορροφούν το χρώμα. Στο τέλος πολλών σταδίων έλξης και θανάτωσης, το κερί λιώνει για να αποκαλύψει το σχέδιο κάτω από αυτό. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας και άλλων περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιείται η μέθοδος πτώσης-τράβηγμα κεριού για το αυγό, στην οποία βυθίζεται ένα καρφί ή ένα καρφί κατευθείαν μέσα στην κηρήθρα και οι σταγόνες κεριού σε σχήμα δακτυλίου έλκονται πάνω στο αυγό .

Τα λιθουανικά marguciai είναι γνωστά για την εμφάνιση της μεθόδου drop-pull.

Αν και πολλοί Ουκρανοί καλλιτέχνες αυγών διατηρούν δεσμούς με την παράδοση και μιμούνται τους προγόνους τους, pysanky από την Ουκρανία έχουν επιτύχει το καθεστώς της τέχνης. Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η κατασκευασμένη βαφή και τα ηλεκτρονικά kistkas έχουν βελτιώσει τη διαδικασία και επέτρεψαν στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πιο πολύχρωμα και ακριβή σχέδια που θαμπάσουν. Οι καλλιτέχνες αυγών ανδρών και γυναικών πωλούν το έργο τους σε αγορές, εκθέσεις, καταστήματα αναμνηστικών ή ηλεκτρονικά. Ένας ολόκληρος κλάδος έχει αναπτυχθεί γύρω από την παραγωγή και τις πωλήσεις εξοπλισμού pysanky, χρωμάτων, μοτίβων, αξεσουάρ και υλικών συσκευασίας. Και για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν το χέρι τους για να κάνουν το ίδιο το pysanky - ίσως μετά από ένα ταξίδι στην Ουκρανία ή την αγορά ενός αυγού από έναν παραδοσιακό καλλιτέχνη - είναι διαθέσιμα εργαστήρια και ηλεκτρονικά μαθήματα.