Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ουκρανία: Είναι στις 7 Ιανουαρίου

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν με τα τρόφιμα, την οικογένεια και το σιτάρι

Η Ουκρανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το θρησκευτικό ημερολόγιο της Ανατολικής Ορθοδοξίας, αν και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν, λόγω του σοβιετικού πολιτισμού, πιο σημαντικές διακοπές στην Ουκρανία. Έτσι, για παράδειγμα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι διακοσμημένο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο διπλασιάζεται ως δέντρο της Πρωτοχρονιάς. Ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία, τόσο επειδή θέλουν να επιστρέψουν σε αυτή την παράδοση που εγκαταλείφθηκε μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και επειδή θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους σχέση με τις διακοπές.

Μεγάλη βραδιά

"Sviaty Vechir", ή Αγία Βραδιά, είναι η Παραμονή των Χριστουγέννων της Ουκρανίας. Ένα κερί στο παράθυρο καλωσορίζει εκείνους που δεν έχουν οικογένειες να συμμετάσχουν στον εορτασμό αυτής της ειδικής εποχής και το δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων δεν εξυπηρετείται μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό, υποδηλώνοντας τους τρεις βασιλιάδες.

Οι οικογένειες γιορτάζουν με πιάτα διακοπών ειδικά για την εκδήλωση. Δεν περιέχουν κρέας, γαλακτοκομικά ή ζωικά λίπη, αν και τα ψάρια, όπως η ρέγγα, μπορούν να σερβιριστούν. Δώδεκα πιάτα συμβολίζουν τους 12 αποστόλους. Ένα από τα πιάτα είναι παραδοσιακά kutya, ένα αρχαίο πιάτο από σιτάρι, παπαρούνας και ξηρούς καρπούς, και όλα τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται αυτό το πιάτο. Μπορεί να τοποθετηθεί μια θέση για να θυμηθεί κάποιον που πέθανε. Ο χυμός μπορεί να έρθει στο σπίτι για να υπενθυμίσει εκείνους που συγκεντρώθηκαν από την φάτνη στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός και οι πιστοί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν εκκλησιαστικές υπηρεσίες εκείνη τη νύχτα ή νωρίς το πρωί του Χριστού.

Σίτο και Καρόλινγκ

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή των Χριστουγέννων στην Ουκρανία είναι η προσθήκη ενός σκωριού σίτου στο σπίτι ως υπενθύμιση των προγόνων και τη μακρά παράδοση της γεωργίας στην Ουκρανία.

Ο σκώληκας ονομάζεται "didukh". Εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με την ουκρανική κουλτούρα κατανοούν τη σημασία των σιτηρών στην Ουκρανία - ακόμη και η ουκρανική σημαία, με τα μπλε και κίτρινα χρώματα, αντιπροσωπεύει χρυσό σιτάρι κάτω από έναν μπλε ουρανό.

Η Caroling είναι επίσης μέρος των παραδόσεων των Χριστουγέννων της Ουκρανίας. Ενώ πολλά κάλαντα είναι χριστιανικής φύσης, άλλα περιέχουν παγανιστικά στοιχεία ή υπενθυμίζουν την ιστορία και τους μύθους της Ουκρανίας.

Η παραδοσιακή caroling περιλαμβάνει ένα ολόκληρο cast των χαρακτήρων που περιλαμβάνει ένα πρόσωπο ντυμένο ως shaggy ζώο και κάποιος να φέρει την τσάντα που είναι γεμάτη με τις ανταμοιβές που συλλέγονται σε αντάλλαγμα για τα τραγούδια που η μπάντα των carolers τραγουδά. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιος που φέρει έναν πόλο γεμάτο με ένα αστέρι, συμβολίζοντας το αστέρι της Βηθλεέμ, ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο που κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες χώρες.

Ο Άγιος Βασίλης της Ουκρανίας

Ο Άγιος Βασίλης της Ουκρανίας ονομάζεται "Did Moroz" (Father Frost) ή "Svyatyy Mykolay" (Άγιος Νικόλαος). Η Ουκρανία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο Νικόλαο και οι μορφές του Αγίου Νικολάου και του Ντε Μόροζ είναι στενά συνδεδεμένες - όταν επισκέπτεστε την Ουκρανία, ίσως παρατηρήσετε πόσα ναοί ονομάζονται μετά από αυτόν τον άγιο που σχετίζεται με δώρο. Μερικά παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν δώρα στις 19 Δεκεμβρίου, την ουκρανική ημέρα του Αγίου Νικολάου, ενώ άλλοι πρέπει να περιμένουν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων για διακοπές που ανοίγουν σήμερα.