Παλιές παραδόσεις του Πάσχα στη Ρουμανία

Το Πάσχα στη Ρουμανία είναι μια σημαντική γιορτή. Οι Ρουμάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προσχωρούν στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, δίνουν σημασία σε αυτές τις διακοπές περισσότερο από κάθε άλλο, συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων. Οι Ρουμάνοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ιερές μέρες γύρω από το Πάσχα, καθιστώντας την γιορτή μια εκτεταμένη που σηματοδοτεί μια περίοδο άνοιξης και ανανέωσης.

Ημέρα των Λουλουδιών ή Κυριακή των Φαράκων

Πολλές δεισιδαιμονίες περιβάλλουν την ευλογία των ιτιών μουνί ή άλλων φυλλώματος και λουλουδιών την Κυριακή των Κυθήρων.

Την ημέρα αυτή, κλαδιά ιτιά μουνί μεταφέρονται στην εκκλησία για να είναι ευλογημένη. Αυτές οι ειδικές ιτιές μουνί χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την προστασία και την ιατρική. Όχι μόνο είναι σημαντικό να αγγίζετε τα παιδιά και τα ζώα με τα ευλογημένα κλαδιά, αλλά η κατάποση των μπουμπουριών της ιτιάς μπορεί να προστατεύσει από έναν πονόλαιμο και εκείνοι που καίγονται προστατεύουν από τον καιρό.

Καλή Πέμπτη

Η καλή Πέμπτη είναι η παραδοσιακή μέρα για τη ζωγραφική των αυγών με τον παραδοσιακό τρόπο της Ρουμανίας. Στο παρελθόν, τα κόκκινα αυγά ήταν ο κανόνας λόγω του συνδυασμού του χρώματος με το αίμα του Χριστού. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη ρουμανική παράδοση ζωγραφικής αυγών, ωστόσο, γνωρίζουν ότι τα ρουμανικά αυγά σήμερα είναι όμορφα διακοσμημένα σε διάφορα χρώματα, χρησιμοποιώντας μερικές φορές τη μέθοδο ανθεκτικότητας σε κηρό και χρωστική ουσία βαφής. άλλες φορές, τα ρουμανικά πασχαλινά αυγά είναι διακοσμημένα με εκατοντάδες μικροσκοπικές χάντρες που αποτελούν παραδοσιακά σχέδια. Τα ρουμανικά πασχαλινά αυγά ονομάζονται αυγά αδιανόητα και μερικές φορές ευλογούνται στην εκκλησία.

Τρεις μέρες του Πάσχα

Οι ρουμανικές παραδόσεις γύρω από το Πάσχα είναι περίπλοκες. Καθαρά ρούχα φοριούνται και ένα λουτρό νερού, που περιέχει ένα κόκκινο αυγό του Πάσχα και ένα νόμισμα, προβλέπεται για το πλύσιμο. Πασχαλινά τρόφιμα, τοποθετημένα σε τραπέζι το προηγούμενο βράδυ, μπορούν να μεταφερθούν στην εκκλησία για να είναι ευλογημένα.

Μια εκκλησία μεσάνυχτα του Πάσχα πραγματοποιείται, όπως κάποιες εκκλησίες κάνουν για τα Χριστούγεννα.

Τα φώτα της εκκλησίας είναι αχνά και το φως των κεριών, που φέρει ο ιερέας, περνάει ανάμεσα στα μέλη της εκκλησίας που κρατούν κεριά χωρίς φωτισμό. Αυτά τα κεριά μπορούν να ληφθούν ως υπενθύμιση της υπηρεσίας και να διαδώσουν την αγιότητα των κεριών στα δικά τους σπίτια. Ορισμένοι Ρουμάνοι φωτίζουν επίσης τα κεριά στους τάφους των μελών της οικογένειας.

Γιορτή του Πάσχα

Τα τρόφιμα χαρακτηρίζονται έντονα από τη ρουμανική παράδοση του Πάσχα Το Pasca, το παραδοσιακό πασχαλινό κέικ, το οποίο μπορεί να έχει ετοιμαστεί την Πέμπτη ή το Σάββατο και ευλογημένο στην εκκλησία, είναι το επίκεντρο - αυτή η τούρτα γίνεται με ζύμη, τυρί και σταφίδες. Το αρνί, που συμβολίζει τον Χριστό, εξυπηρετείται ευρέως, μαζί με μια ρουμανική εκδοχή του haggis που γίνεται με κρέατα οργάνων. Το τυρί, τα λαχανικά, το γλυκό ψωμί και φυσικά τα αυγά είναι επίσης σημαντικά συστατικά του δείπνου της Κυριακής του Πάσχα.

Πασχαλινά Τελωνεία

Πολλά, πολλά έθιμα συνεχίζουν να ασκούνται στη Ρουμανία, μερικά για διασκέδαση, μερικά ως μέρος του τελετουργικού διακοπών, και μερικά ως δεισιδαιμονία και περιπέτεια.

Όπως και σε άλλους εορτασμούς του Πάσχα στην Ανατολική Ευρώπη , το χτύπημα των αυγών μαζί από άκρο σε άκρο είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι. Δύο αυγά είναι ραγισμένα μαζί, ο πρώτος άνθρωπος λέει, "ο Χριστός ανέστη," και ο δεύτερος, λέγοντας: "Πράγματι αναστήθηκε". Ο ηττημένος θα πεθάνει νωρίτερα και θα πρέπει να παρουσιάσει το αυγό του στον νικητή έτσι ώστε να μην αντιμετωπιστεί σάπιο αυγό στη μετά θάνατον ζωή.

Οι φωτιές μπορεί να ανάβουν κοντά σε εκκλησίες ή σε λόφους για αγρυπνία του Πάσχα, ειδικά στην ύπαιθρο σε περιοχές όπως η Μπουκοβίνα. Στο παρελθόν, τα αγόρια μπορεί να έχουν περάσει άγαμα κορίτσια με νερό ή άρωμα για καλή τύχη ή για να εξασφαλίσουν έναν γρήγορο γάμο.

Δευτέρα μετά το Πάσχα

Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα, τα αρχαία πνεύματα χαλαρώνουν. Αυτά τα αρχαία πνεύματα, ή τα μικρά άτομα, δεν μπορούν να καθορίσουν πότε το Πάσχα τελειώνει μόνη τους και καταλαβαίνουν μόνο όταν βλέπουν τα ερείπια των κελυφών των ωαρίων που επιπλέουν στο νερό, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εκεί από τους ανθρώπους.