Πάσχα στην Πολωνία

Απολιθώνοντας τις πολωνικές παραδόσεις του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μεγάλη διακοπή στην Πολωνία και οι εορτασμοί του Πάσχα δεν περιορίζονται στην Κυριακή του Πάσχα. Οι παραδόσεις που σχετίζονται με το Πάσχα πραγματοποιούνται για περισσότερο από μία εβδομάδα στην Πολωνία. Από την Κυριακή μέχρι την υγρή Δευτέρα, αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από θρησκευτικές τελετές και πρακτικές με την προέλευσή τους σε παγανιστικές περιόδους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Πάσχα στην Πολωνία εορτάζεται το Δυτικό Ρωμαιοκαθολικό ημερολόγιο.

Παραδόσεις του Πάσχα στην Πολωνία

Η Μεγάλη Εβδομάδα διαρκεί από τις Κυριακές μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Η Κυριακή της Κυριακής, την εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Πάσχα, χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστική παρουσία με υποκατάστατα φύλλων φοίνικα με τη μορφή κλαδιών ιτιάς ή χειροποίητες ανθοδέσμες αποξηραμένων λουλουδιών. Στο Σάββατο του Πάσχα, καλάθια πασχαλινής τροφής μεταφέρονται σε εκκλησία για να ευλογηθούν. το φαγητό που ευλογείται τρώγεται ως μέρος του γεύματος της Κυριακής του Πάσχα. Το πρωινό του Πάσχα αποτελείται από αυγά σκληρά βραστά, κρύα κρέατα, βακάκια και άλλα πιάτα, συμπεριλαμβανομένου ενός κέικ με τη μορφή αρνιού που συμβολίζει τον Χριστό.

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι οικογενειακές διακοπές στην Πολωνία και ονομάζεται Smigus Dyngus (επίσης αποκαλούμενη Smingus-Dyngus), ή υγρή Δευτέρα, μετά την πρακτική των ανδρών και αγοριών που ρίχνουν νερό σε γυναίκες και κορίτσια. Ωστόσο, η παράδοση δεν περιορίζεται αναγκαστικά σε άντρες που ρίχνουν νερό στα θηλυκά - οι ρόλοι συχνά αντιστρέφονται. Οι περιφερειακές παραλλαγές της παράδοσης είναι επίσης γνωστές και η παντρεμένη κατάσταση της γυναίκας μπορεί να την προστατεύσει από το να είναι εφοδιασμένο με νερό.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι αυτή την ημέρα, κανείς δεν είναι ασφαλής από την παράδοση Smigus Dyngus!

Τα Pisanki είναι αυγά Πάσχα από την Πολωνία, χειροποίητα με παραδοσιακά σχέδια που θυμίζουν παγανιστικά σύμβολα γονιμότητας και άνοιξης.

Επισκέπτεται την Πολωνία για το Πάσχα

Παρόλο που υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε στην Πολωνία πριν και μετά τις διακοπές του Πάσχα, είναι σημαντικό οι επισκέπτες να μην ξεχνάτε ότι η Πάσχα και η Δευτέρα του Πάσχα είναι διακοπές στην Πολωνία , πράγμα που σημαίνει ότι τα καταστήματα, οι τράπεζες και κάποια εστιατόρια θα κλείσουν.

Το Πάσχα στην Κρακοβία γιορτάζεται με μια αγορά και συναφείς εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ του Πάσχα του Μπετόβεν στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα συναυλιών κλασικής μουσικής που πραγματοποιείται πάντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Πασχαλινά τρόφιμα, αυγά Πάσχας και άλλα σουβενίρ που σχετίζονται με το Πάσχα μπορούν να αγοραστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να τιμήσουν τον εορτασμό αυτών των ανοιξιάτικων διακοπών στην Πολωνία.