Ο τρόπος που ο Άγιος Βασίλης βλέπει στην Πολωνία

Οι πολωνικές παραδόσεις Mikolaj, Gwiazdor και Baby Jesus

Όπως και οι αμερικανοί ομολόγοι τους, τα παιδιά στην Πολωνία περιμένουν την άφιξη ενός επισκέπτη με δώρο την Παραμονή των Χριστουγέννων. Αλλά τα Πολωνικά παιδιά δεν τον αποκαλούν Άγιο Βασίλη, και ενώ καλά παιδιά ανταμείβονται ακόμα, τα έθιμα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο πολωνικός Άγιος Βασίλης ονομάζεται Mikolaj (Άγιος Νικόλαος στα αγγλικά), και τα παιδιά παραδίδουν παραδοσιακά δώρα την ημέρα του εορτασμού και την ημέρα των Χριστουγέννων. Σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, ο Gwiazdor βρίσκεται στο Mikolaj στις 24 Δεκεμβρίου ή το μωρό Ιησούς είναι ο κύριος δωρητής δώρων την παραμονή των Χριστουγέννων.

Περισσότερα για τον Mikolaj

Η 6η Δεκεμβρίου είναι η Ημέρα του Αγίου Νικολάου (Ημέρα Μικολάου), και στην Άγιος Νικόλαος Εύβο, ο Μιχαλάι τοποθετεί δώρα στα παιδικά μαξιλάρια. Εναλλακτικά, ο Μικολάι επισκέπτεται αυτοπροσώπως, είτε ντυμένος με κομψό ρούχο του επίσκοπο, είτε με το ζεστό κόκκινο χειμερινό κοστούμι που είναι χαρακτηριστικό του δυτικού Άγιου Βασίλη. Η μέρα του Αγίου Νικολάου είναι μια διασκεδαστική γιορτή που συχνά απολαμβάνουν στα σχολεία και τα γραφεία, ενώ η παραμονή των Χριστουγέννων γίνεται με την οικογένεια.

Μερικές φορές, τα δώρα συνοδεύονται από ένα διακόπτη, ένα κλαδάκι από μια σημύδα, για να θυμούνται τα παιδιά να είναι καλά. Ο Mikolaj μπορεί να κάνει μια επιπλέον εμφάνιση την παραμονή των Χριστουγέννων. Αν ο Mikolaj δεν επισκεφτεί το σπίτι ενός παιδιού, μπορεί να εμφανιστεί στις υπηρεσίες της Πολωνικής Advent για να δώσει φροντίδα σε καλά παιδιά.

Σε προηγούμενες εκδοχές της ιστορίας του, ο Mikolaj συνοδευόταν από μια φιγούρα αγγέλου και μια εικόνα διάβολο, και οι δύο υπενθυμίζουν τις καλές και κακές πλευρές της συμπεριφοράς των παιδιών.

Η ιστορία του Gwiazdor

Σε ορισμένες περιοχές, είναι ο Gwiazdor, και όχι ο Mikolaj, ο οποίος εμφανίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Gwiazdor είναι πνεύμα από γενιές παρελθόν, ντυμένο σε μια δέρμα προβάτου με το πρόσωπό του καλυμμένο με αιθάλη. Φέρνει μια τσάντα με δώρα και μια ράβδο, δίδοντας δώρα σε καλά παιδιά και πιτσίλισμα σε κακά.

Το όνομα Gwiazdor προέρχεται από την πολωνική λέξη για το "αστέρι", το οποίο αποτελεί σημαντικό σύμβολο την παραμονή των Χριστουγέννων για μερικούς λόγους.

Εκτός από τη Βίβλο ιστορία των τριών σοφών μετά από ένα αστέρι στο χώρο γέννησης του μωρού Ιησού στη Βηθλεέμ, μια δημοφιλής πολωνική Χριστουγεννιάτικη παράδοση , οι οικογένειες ψάχνουν για το πρώτο αστέρι της βραδιάς την Παραμονή των Χριστουγέννων πριν καθίσουν για δείπνο. Τα Χριστούγεννα στην Πολωνία είναι επίσης γνωστά ως "Ημέρα του Μικρού Αστεριού", ή "Gwiazda."

Η προέλευση του Gwiazdor είναι αβέβαιη, αλλά είναι ένας αρχαίος χαρακτήρας, ο οποίος μπορεί να έχει κάνει τον τρόπο του στην πολωνική λαογραφία από άλλο πολιτισμό.

Baby Jesus και Πολωνικά Χριστούγεννα

Σε μερικά μέρη της Πολωνίας, το μωρό Ιησούς είναι υπεύθυνο για την προσφορά δώρων σε παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Η εμφάνισή του αναγγέλλεται από το χτύπημα ενός κουδουνιού, το οποίο είναι όταν εμφανίζονται τα δώρα. Φυσικά, η απομάκρυνση αυτού του κόλπου απαιτεί προγραμματισμό από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να δημιουργήσουν το δέντρο και τα δώρα με προσοχή ώστε να μην αποκαλύψουν στα παιδιά τους την πραγματική απελευθέρωση δώρων.

Με πολιτιστική καταπίεση από τη Δύση, ο Αμερικανός Άγιος Βασίλης μπορεί να εμφανιστεί σε εμπορικά περιβάλλοντα στην Πολωνία ως προσεγγίσεις των Χριστουγέννων. Ωστόσο, οι παραδόσεις της Πολωνίας στον Άγιο Βασίλη εξακολουθούν να παρατηρούνται.