Σλοβακία Πάσχα Παραδόσεις

Τελετουργικά και Τελωνεία, Συμπεριλαμβανομένης της Πλύσης Νερού και των Πασχαλινών Αυγών

Το Πάσχα στη Σλοβακία είναι εξίσου σημαντικό με το Πάσχα στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης . Οι παραδόσεις που χρονολογούνται στην προχριστιανική εποχή επιβιώνουν σήμερα, αν και σε τροποποιημένη μορφή, και οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με αυτές τις παραδόσεις έχουν απόψεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Πώς λοιπόν οι άνθρωποι στη Σλοβακία γιορτάζουν τις διακοπές του Πάσχα;

Πασχαλινό γεύμα

Αν και η πιο συναρπαστική παράδοση εμφανίζεται την επόμενη μέρα, οι πρώτοι εορτασμοί του Πάσχα πρέπει να απολαύσουν το δείπνο της Κυριακής.

Αυτό το εκτενές γεύμα περιλαμβάνει διάφορα παραδοσιακά πιάτα, που συχνά περιλαμβάνουν ζαμπόν και τη σαλάτα πατάτας που είναι τόσο κοινή για τη γιορτή των διακοπών. Ορισμένες οικογένειες τρώνε επίσης σάντουιτς, αρνί, και κάποιο είδος σούπας. Ένα ασυνήθιστο "τυρί" από αυγά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τραπέζι της γιορτής.

Φυσικά, το επιδόρπιο και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δείπνου της Κυριακής. Το Paska είναι το παραδοσιακό γλυκό πασχαλινό ψωμί με σταφίδες, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και μαγιά και πλεγμένο σε κυκλική μορφή για να δημιουργήσει ένα κεντρικό διακοσμητικό κομμάτι που μπορεί να καταναλωθεί αφού θαυμάζεται από όλους τους παρόντες. Το Babovka είναι ένα είδος κέικ ελαφρώς ελαφρύτερο σε υφή από το paska που εμφανίζεται συχνά στις διακοπές, συμπεριλαμβανομένου του Πάσχα. Ωστόσο, συχνά προσφέρονται και μπισκότα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής για να τερματιστεί η προετοιμασία γεύματος πριν από μέρες, οπότε ο υπεύθυνος για τη σίτιση της οικογένειας μπορεί να αρχίσει να ψήνεται καλά πριν από την ημέρα του Πάσχα για να βεβαιωθεί ότι τόσο οι αλμυρές όσο και οι γλυκές κατηγορίες είναι γενναιόδωρα αντιπροσωπεύεται.

Τυπικά, κάποιο είδος οινοπνευματωδών ποτών είναι μεθυσμένο για το γεύμα του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού ή των αλκοολούχων ποτών. Ορισμένα από αυτά τα αλκοολούχα ποτά, όπως το φρούτο b randy, είναι παρόμοια με άλλα αλκοολούχα ποτά στην Ανατολική Ευρώπη . Ωστόσο, ένας τύπος gin που ονομάζεται borovička , μπορεί επίσης να είναι μεθυσμένος.

Χτυπώντας και χύνοντας νερό

Οι πιο αγαπημένες / μισητές παραδόσεις γύρω από το Πάσχα στη Σλοβακία περιλαμβάνουν το μαστίγιο των γυναικών και το ξεφλούδισμα τους με νερό, που συμβαίνουν τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτές οι παραδόσεις είχαν κατά πάσα πιθανότητα φτάσει σε πιο ακραίες θέσεις στο παρελθόν, αλλά σήμερα έχουν μειωθεί στο να είναι απλώς ένα μέρος της "διασκέδασης" του Πάσχα. . . αν και διασκέδαση για ποιος είναι μια αναπάντητα ερώτηση.

Η παράδοση του κτυπήματος πηγάζει από το γεγονός ότι, την άνοιξη, τα δέντρα αναπτύσσονται σε νέους, νέους κλάδους, που αντιπροσωπεύουν τη ζωτικότητα, τη δύναμη και την ευλυγισία - χαρακτηριστικά που ο αρσενικός κτυπήματος ελπίζει να μεταδώσει στον θηλυκό σφυρί. Τα πόδια των γυναικών είναι κτυπημένα και σε μερικές περιπτώσεις ο βραχίονας ανταμείβεται με μια κορδέλα που συνδέει γύρω από το μαστίγιο του για να σημάνει τον αριθμό των θυμάτων που έχει παραχωρήσει με αυτή τη συγκεκριμένη τιμή. Σήμερα, μερικές φορές (στην περίπτωση των ενηλίκων), ένα ποτό αλκοόλ ή κάποια χρήματα δίνεται.

Εκτοξεύοντας, εκχύνοντας, ή - σε ακραίες περιπτώσεις - καταδύσεις στο νερό είναι ένα άλλο αναμενόμενο (φοβερό;) τελετουργικό. Ενώ στο παρελθόν μια νεαρή κοπέλα θα μπορούσε να ανυπομονεί να ριχτεί στο πλησιέστερο ρέμα, σήμερα το έθιμο αυτό έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να είναι λιγότερο κυριολεκτικό. Οι γυναίκες μπορεί να πιτσίλισαν με νερό ή ακόμα και να ψεκάσουν με άρωμα αντί να πρέπει να τρέχουν από άνδρες με κουβάδες γεμάτους κρύο νερό ή συρρίκνωση από άλλους τρόπους με τους οποίους διαφορετικά θα ήταν εντελώς λερωμένοι.

Πασχαλινά αυγά

Φυσικά, τα αυγά του Πάσχα είναι μια σημαντική πτυχή του Πάσχα στη Σλοβακία.

Τα ενσύρματα αυγά είναι ένας ιδιαίτερος τύπος αυγού που διαφέρει από τα αυγά μπατίκ ή τα γδαρμένα αυγά που εμφανίζονται αλλού στην περιοχή, αν και τα τελευταία είδη διακοσμημένων αυγών είναι κοινά και στη Σλοβακία. Αυτά τα αυγά ονομάζονται kraslice . Μερικές φορές δίδονται σε αγόρια σε αντάλλαγμα για το μαστίγιασμα ή τη ραβδώσεις τους με νερό, αλλά τα αυγά σοκολάτας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Τα αυγά χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν το σπίτι και ως σημαντικά σύμβολα της άνοιξης.

Άλλα Ροκάλια του Πάσχα

Το Drowning της Morena, όπου μια εικόνα του χειμώνα πνίγει σε ένα ρεύμα, είναι μια τελετή που ενθαρρύνει την άνοιξη να φτάσει. Ένας πόλος Μαΐου γιορτάζει την άνοιξη με έντονα χρωματιστές κορδέλες και αυγά του Πάσχα. Οι σπόροι μπορούν επίσης να φυτρώνονται πριν από το Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σπίτι περιέχει πράσινα φυτικά πράγματα για τις διακοπές.

Η αγορά του Πάσχα στη Μπρατισλάβα είναι ένας τρόπος που οι επισκέπτες της Σλοβακίας μπορούν να απολαύσουν μερικές από τις γιορτές που περιβάλλουν το Πάσχα στη Σλοβακία και να πάρουν δώρα και χειροτεχνίες για διακοπές.