Σερβικές Παραδόσεις Πάσχα

Παραδόσεις, Αυγά και Παιχνίδια

Το Σερβικό Πάσχα, όπως και το Πάσχα στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης , είναι μια γιορτή γεμάτη με έθιμα, τελετουργία, χρώμα και ειδικά πιάτα. Οι Σέρβοι που γιορτάζουν το Πάσχα ακολουθούν γενικά το ορθόδοξο θρησκευτικό ημερολόγιο και καλούν τις διακοπές Vaskrs ή Uskrs . Η ημέρα μπορεί επίσης να αναφέρεται ως Velikden . Ο παραδοσιακός χαιρετισμός για τον Πάσχα του Σερβικού είναι ο Χριστός vaskrse (ο Χριστός ανέβηκε) και απαντά με τον Vaistinu vaskrse (Ναι, Αυτός έχει ανέβει).

Το σερβικό ημερολόγιο παρατηρεί αρκετές σημαντικές διακοπές κατά την προετοιμασία για το Πάσχα - μερικές από αυτές περιγράφονται εδώ.

Το Σάββατο του Λαζάρου

Την ημέρα που η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι ο Λάζαρος ανατράφηκε από τους νεκρούς ονομάζεται Vrbica στη Σερβία και συνδέεται με λουλούδια. Όπως για το Πάσχα στην Πολωνία , τα λουλούδια και οι κλάδοι ιτιάς αντικαθιστούν τα πραγματικά φύλλα φοινικιού. αυτά, αντί να υφαίνονται σε ανθοδέσμες προτού ληφθούν στη μάζα, είναι διάσπαρτα στο πάτωμα της εκκλησίας και ευλογημένα από τον ιερέα, μετά τα οποία μαζεύονται από την εκκλησία για να υφαίνονται σε διακοσμητικά αντικείμενα που θα κρεμαστούν γύρω από το σπίτι, στις πόρτες ή από το εικονίδιο του νοικοκυριού. Την ημέρα αυτή, στα παιδιά δίδονται κουδούνια για να φορούν έτσι ώστε να μπορούν να ανακοινώσουν τον ερχομό του Χριστού με το χτύπημα τους.

Μεγάλη Παρασκευή και Διακόσμηση Παραδοσιακών Αυγών

Συνήθως, τα αυγά βαμμένα την Μεγάλη Παρασκευή πριν από το Πάσχα. Όπως και στο Πάσχα στη Βουλγαρία , το κόκκινο αυγό έχει ιδιαίτερη σημασία ως σύμβολο των διακοπών, που σημαίνει το αίμα του Χριστού.

Ως αποτέλεσμα, το πρώτο αυγό που θα βαφεί θα πρέπει να έχει κόκκινο χρώμα. Ένα κόκκινο αυγό διατηρείται συχνά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, πιθανώς κοντά στο εικονίδιο του σπιτιού, για να προστατεύσει το νοικοκυριό μέχρι να αντικατασταθεί με ένα νέο κόκκινο αυγό το επόμενο Πάσχα.

Αν και τα αυγά μπορούν να βαφούν με εμπορική βαφή στη Σερβία, χρησιμοποιούνται συνήθως φυσικές βαφές - και πολλές οικογένειες διατηρούν αυτή τη σχέση με το παρελθόν τους χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση.

Το δέρμα κρεμμυδιού είναι η πιο πανταχού παρούσα και εύκολα αποκτήσιμη βαφή και η πράξη της περιβάλλουσας αυγά σε κρεμμύδια για να παράγει μια βαθιά χρωματική απόχρωση χρονολογείται από αιώνες και έχει ασκηθεί σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Αυτός ο τύπος αυγού του Πάσχα μπορεί να αποτυπωθεί με ένα φύλλο ή ένα λουλούδι που έχει πιεστεί μεταξύ του κελύφους των αυγών και του κρεμμυδιού, δημιουργώντας μια σιλουέτα του φυτού στην επιφάνεια του αυγού. Άλλες βαφές είναι φτιαγμένες από μπαχαρικά, βότανα ή άλλες βαφές που προέρχονται από τρόφιμα που βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως το τσάι ή ο καφές.

Πάσχα Σάββατο

Μεταξύ της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα είναι το Σάββατο του Πάσχα, ημέρα καθαρισμού του σπιτιού με καθαρισμό και τακτοποίηση, ημέρα μαγειρικής προετοιμασίας για την εορτή του Πάσχα και μέρα όπου διοργανώνονται αγώνες αυγών για να καθοριστεί ποιος έχει παραγάγει τα ωραιότερα αυγά της εποχής. Τα αυγά πρέπει να θαυμάζονται αυτήν την ημέρα, επειδή θα σπάσουν και θα φάει την επόμενη μέρα.

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα είναι όταν οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία και συγκεντρώνονται για ένα γεύμα. Είναι επίσης η μέρα που παίζεται το παιχνίδι της απόκρισης αυγών μεταξύ αδελφών ή σε πιο σοβαρές διοργανώσεις. Ένα αυγό κρατιέται από κάθε παίκτη, ο οποίος στη συνέχεια χτυπά τα αυγά τους εναντίον του αντιπάλου του. Το αυγό του παίκτη που παραμένει άθικτο είναι ο νικητής του παιχνιδιού.

Ένα χωριό στη Σερβία, Mokrin, έχει ενισχύσει αυτό το οικογενειακό παιχνίδι σε ένα δημόσιο εορτασμό, θεσπίζοντας ένα αυστηρό βιβλίο κανόνων και αποδεικνύοντας την πραγματικότητα του νικητήριου αυγού με fanfare.

Η γιορτή του Πάσχα ενσωματώνει τα σπασμένα αυγά, ενώ το αυγό που κερδίζει λαμβάνει ειδικές τιμές. Εκτός από τα ψημένα αυγά του Πάσχα, το δείπνο αυτή τη μέρα μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πιάτα. Αρνί, διαφορετικοί τύποι σαλατών που φτιάχνονται από φρέσκα λαχανικά και διάφορα επιδόρπια κοσμούν το Πάσχα. Το σερβικό ψωμί του Πάσχα συχνά κατασκευάζεται από πλεκτή ζύμη στην οποία έχουν χρωματιστεί τα χρωματιστά αυγά, δημιουργώντας ένα εορταστικό κεντρικό στοιχείο για το τραπέζι. Ένα άλλο δημοφιλές ψωμί είναι ένα αλμυρό ψωμί σε σχήμα κυλίνδρου κανέλας, όπως τα τριαντάφυλλα, τα οποία μπορούν να τραβηχτούν χωριστά σε μεμονωμένες μερίδες.