Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Oplenac, Σερβία: Ο πλήρης οδηγός

Όπως και πολλοί ορθόδοξοι ναοί, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Οπλένακ, λίγο έξω από το Τοπάλα της Σερβίας, φαίνεται απρόσβλητη στο εξωτερικό. Βέβαια, η λευκή μαρμάρινη πρόσοψη με χάλκινους θόλους ξεχωρίζει από το περιβάλλον τοπίο, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι βρίσκεται μέσα: πάνω από 40 εκατομμύρια πλακάκια μωσαϊκού γυαλιού Murano γυαλιστερό, καλύπτοντας σχεδόν κάθε γωνιά του ναού και του υπόγειου ναού κρύπτη.

Ιστορία

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε από τον βασιλιά Peter Karađorđević I για να χρησιμεύσει ως βασιλικό μαυσωλείο για την οικογένειά του, τη δεύτερη δυναστική οικογένεια της Σερβίας, η οποία κυβέρνησε μέχρι να γίνει μέρος της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας το 1945. Η τοποθεσία επιλέχθηκε για την εκκλησία το 1903 μέχρι το 1907, είχε τοποθετηθεί η πρώτη πέτρα στο ίδρυμα της εκκλησίας. Αλλά η κατασκευή στην εκκλησία θα αναγκαστεί να σταματήσει δύο φορές το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1900 τόσο για τους βαλκανικούς πολέμους όσο και για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο βασιλιάς Πέτρος πέθανε το 1921, προτού να δει την ολοκλήρωση του έργου του. Το σχέδιο αναλήφθηκε από τον διάδοχό του Αλέξανδρο Ι και ολοκληρώθηκε το 1930.

Σήμερα, στο επίπεδο του εδάφους της εκκλησίας φιλοξενούνται τα ερείπια δύο βασιλικών: ο ιδρυτής της δυναστείας οικογένειας-Karađorđe-και ο δημιουργός της εκκλησίας, ο βασιλιάς Πέτρος Ι. Κάτω από την κρύπτη, οικογενειακά υπόλοιπα ηλικίας Karađorđević έξι γενεών, με δωμάτιο για περισσότερα.

Σχέδιο

Η σταυροειδής εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σχεδιάστηκε σε σέρβικο-βυζαντινό ύφος, με τέσσερις μικρούς θόλους που ακτινοβολούν γύρω από έναν μεγαλύτερο κεντρικό θόλο. Το λευκό μάρμαρο για την απότομη πρόσοψη του κτιρίου προήλθε από το κοντινό βουνό Venčac, αλλά ο εξωτερικός λευκός καμβάς του κτηρίου είναι αντίθετος από αυτό που μπορείτε να περιμένετε όταν μπείτε μέσα.

Όλο το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά γυαλιού Murano. Τα ψηφιδωτά, αποτελούμενα από περισσότερα από 40 εκατομμύρια πλακάκια σε μια σειρά από 15.000 διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών με πλακάκια 14 και 20 καρατίων. Οι σκηνές που απεικονίζονται στο έργο κεραμιδιών είναι αντίγραφα από 60 μοναστήρια και εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένας χάλκινος πολυέλαιος τριών τόνων κρέμεται κάτω από τον κεντρικό θόλο, που λέγεται ότι έχει κατασκευαστεί από λιωμένα όπλα μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι άλλο να δούμε στο Oplenac

Το σπίτι του βασιλιά Πέτρου: Στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας βρίσκεται ένα μικρό σπίτι από το οποίο ο βασιλιάς Πέτρος Ι επιβλέπει την κατασκευή της εκκλησίας για πέντε χρόνια. Σήμερα το σπίτι φιλοξενεί εκθέματα σχετικά με τη δυναστεία Karađorđević, συμπεριλαμβανομένων των πορτρέτων των μελών της οικογένειας και την παράδοση του Μυστικού Δείπνου στη μητέρα του μαργαριταριού, ένα ανεκτίμητο οικογενειακό κειμήλιο.

Τα οινοποιεία του βασιλιά: Πίσω από την εκκλησία είναι σαρωτικές απόψεις αμπελώνων, και κάτω από το λόφο βρίσκεται το κρασί του βασιλιά, που χτίστηκε από τον διάδοχο του βασιλιά Peter, βασιλιάς Αλέξανδρος. Σήμερα το οινοποιείο είναι περισσότερο ένα μουσείο όπου δύο υπόγεια κελάρια φιλοξενούν 99 αρχικά δρύινα βαρέλια, συμπεριλαμβανομένων των βαρελιών που δόθηκαν στο βασιλιά ως δώρα γάμων από γειτονικές χώρες.

Πώς να επισκεφθείτε

Το συγκρότημα Oplenac βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Topola, περίπου πενήντα μίλια νότια του Βελιγραδίου - και μιάμιση ώρα σε ένα αυτοκίνητο.

Η γραφική πόλη του Topola προσφέρει εστιατόρια δίπλα στο δρόμο και πολύ κοντά στα πολλά οινοποιεία της περιοχής Šumadija της Σερβίας.

Τέλη εισόδου: Ένα εισιτήριο για το 400 Σερβικό δηνάριο (περίπου 4,00 δολάρια ΗΠΑ) που αγοράστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου επιτρέπει επίσης την είσοδο στο σπίτι του βασιλιά Πέτρου και στο κρασί του βασιλιά.