Πώς να δείτε τις ταπετσαρίες Unicorn στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Σκωτία

Ξετυλίγοντας ένα μυστήριο ιστορίας τέχνης 500 ετών

Αφού μόλις επέζησαν από τα πεντακόσια χρόνια πολέμου και επανάστασης, οι Μονόχρωμες Ταπετσαρίες τώρα κρέμονται με ασφάλεια στους τοίχους των Met Cloisters , του μεσαιωνικού υποκαταστήματος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Βυθίζουν τον θεατή σε ένα μεσαιωνικό δάσος, καθώς η ιστορία ενός κυνηγού μονόκερου ξεδιπλώνει τη σκηνή με τη σκηνή, σε διαδοχικές εικόνες σχεδιασμένες να καλύπτουν πλήρως τους τοίχους ενός κάστρου της Αναγέννησης. Οι σκηνές δείχνουν ότι οι κυνηγοί κυνηγούν έναν μονόκερο σε χωράφια και δάση, έτσι ώστε να κατέχουν το μαγικό, καθαριστικό κέρας του.

Λίγο είναι γνωστό ή κατανοητό για τις ταπετσαρίες. Οι ιδέες είναι πλούσιες, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο, περιγραφή ή παραλαβή από το πιθανό πολυετές έργο που ανέλαβαν δεκάδες καλλιτέχνες σε δύο χώρες. Το set στο Met Cloisters που αναφέρεται ως " The Hunt for the Unicorn " είναι ένα τεράστιο μυστήριο.

Στο Musée Cluny του Παρισιού , υπάρχει μια διαφορετική σειρά ταπετσαριών που ονομάζονται Ταπετσαρίες Unicorn, αλλά ονομάζονται πιο συγκεκριμένα " Η Παναγία και ο Μονόκερος ". Αυτά υποτίθεται ότι έχουν υφανθεί στη δεκαετία του 1480, επίσης στο γαλλικό δικαστήριο, αλλά στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν ή πού εκτέθηκαν αρχικά, μόνο ότι συμπεριλήφθηκε το οικόσημο του Jean le Viste, ενός ευγενή.

Η σειρά "Η Παναγία και η Μονόκερος" ήταν γνωστή ήδη από τον 18ο αιώνα, αλλά δεν ήταν παρά μόνο όταν ο συγγραφέας Prosper Mérimée τους είδε το 1841 και επέστησε την προσοχή στην φθίνουσα κατάσταση τους. Τότε ο συγγραφέας George Sand τους γνώριζε και το 1847 έγραψε ένα άρθρο γι 'αυτούς, το οποίο απεικονίζεται με σχέδια του γιου της. Δύο φορές δημοσίευσε κομμάτια για την "Η Παναγία και ο Μονόκερος", έως ότου η Επιτροπή των Μνημείων Ιστορικό τους αγόρασε το 1882 για να κρεμάσει στο Musee des Thermes.

Οι ερμηνείες των σκηνών μιας κυρίας, ενός κοριτσιού, ενός σκύλου, ενός μαϊμού και ενός μονόκενου αφθονούν, αλλά όπως και οι Μονόχρωμες ταπετσαρίες στις Αδελφότητες, κανένας θεωρία δεν είναι ευρέως αποδεκτός. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι μια αλληγορία των πέντε αισθήσεων. Άλλοι λένε ότι δημιούργησαν την ατμόσφαιρα ενός κλειστού κήπου που κρέμεται στους τοίχους του υπνοδωματίου μιας κυρίας. Αλλά για ποιον; Το μυθιστόρημα "Η κυρά και ο μονόκερος" του Tracy Chevalier είναι μια φανταστική εξερεύνηση του μυστηρίου.

Έχοντας περάσει σχεδόν δεκατρία χρόνια σπουδάζοντας και διδάσκοντας για τις ταπετσαρίες "The Hunt for the Unicorn", ελπίζω να απολαύσετε αυτή την καταστροφή των μυστηρίων που κάνουν ακόμα πιο ελκυστικές αυτές τις εκπληκτικά όμορφες ταπετσαρίες.