Ο οδηγός σας για την περιοχή Kreuzberg-Friedrichshain του Βερολίνου

Όπως και πολλές από τις πιο γοητευτικές γειτονιές του Βερολίνου , το Kreuzberg-Friedrichshain έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές και ανακαινίσεις από τα κτίριά του στους κατοίκους του. Μόλις το σπίτι για τους μετανάστες, έχει αναλάβει διάφορες καταλήψεις από καταληψίες, καλλιτέχνες και φοιτητές και τώρα ξεπερνάει ένα πολύ διαφορετικό διεθνές πλήθος.

Μόλις ξεχωριστές γειτονιές, από το 2001 έχουν προσχωρήσει επίσημα οι Friedrichshain και Kreuzberg.

Διαχωρίζονται από τον ποταμό Spree και συνδέονται με το εικονικό Oberbaumbrücke . Ενώ είναι και οι δύο γνωστές για την ατέλειωτη νυχτερινή ζωή , τις σκηνές τέχνης και την εναλλακτική ατμόσφαιρα, είναι ξεχωριστές γειτονιές με δικά τους αξιοθέατα και προσωπικότητες. Εδώ είναι ο οδηγός για τη συνοικία Kreuzberg-Friedrichshain του Βερολίνου.

Ιστορία της γειτονιάς Kreuzberg-Friedrichshain του Βερολίνου

Kreuzberg: Μέχρι τον 19ο αιώνα η περιοχή αυτή ήταν αρκετά αγροτική. Όμως, καθώς η περιοχή εκβιομηχανίστηκε, τα χωριά που έγιναν γνωστά ως Βερολίνο εξαπλώθηκαν και επεκτάθηκαν, προσθέτοντας στέγαση. Πολλά από τα περίτεχνα κτίρια του Kreuzberg χρονολογούνται από εκείνη την εποχή γύρω στο 1860. Οι άνθρωποι συνέχισαν να κινούνται στην περιοχή, καθιστώντας την τελικά την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, παρόλο που είναι γεωγραφικά η μικρότερη.

Το Kreuzberg είναι επίσης μια από τις νεότερες γειτονιές στο Βερολίνο. Το Groß-Βερολίνο-Γκέσετ (Πράξη του Βερολίνου για το ευρύτερο Βερολίνο) επανέλαβε την πόλη τον Οκτώβριο του 1920, οργανώνοντάς την σε είκοσι συνοικίες.

Ανακηρύχθηκε το VI ο δήμος, ονομάστηκε για πρώτη φορά Hallesches Tor μέχρι να αλλάξει το όνομα ένα χρόνο αργότερα μετά από το κοντινό λόφο, Kreuzberg. Αυτό είναι το υψηλότερο υψόμετρο στην περιοχή στα 66 μ. (217 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (ναι, η πόλη είναι αυτή η επίπεδη).

Μετονομάστηκε το Horst-Wessel-Stadt από τους Ναζί το 1933, οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου πυροδότησαν την πόλη.

Πολλά από τα ωραιότερα κτίρια της έχασαν τη ζωή τους και ο πληθυσμός τους κατέστρεψε. Η ανοικοδόμηση ήταν οδυνηρά αργή και ένα μεγάλο μέρος της νέας κατοικίας ήταν φθηνό και λιγότερο από γραφικό. Μόνο τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού επέστρεψαν στο Kreuzberg, κυρίως ξένους επισκέπτες από την Τουρκία. Αν και στη δυτική πλευρά του τείχους του Βερολίνου , αυτή η περιοχή ήταν αναμφισβήτητα φτωχή.

Τα χαμηλά ενοίκια άρχισαν να προσελκύουν νέους μαθητές τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ένας αριστερός, εναλλακτικός πληθυσμός βρήκε ένα σπίτι - μερικές φορές δωρεάν - καθώς οι καταληψίες ανέλαβαν ακατοίκητα κτίρια. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αλλοδαπών που έκαναν το Kreuzberg σπίτι τους και πολιτογραφήθηκαν ως Γερμανοί, και οι νεότεροι δυτικοί μετανάστες ως gentrification μεταβάλλουν τεράστια την εμφάνιση και την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Η διαμαρτυρία είναι κοινή με την Ημέρα Εργασίας ( Erster Mai ), την αιτία για ετήσιους εορτασμούς που συχνά μεταβιβάζονται σε ταραχές μετά το σκοτάδι.

Στο άλλο άκρο, το Kreuzberg φιλοξενεί το περιεκτικό Karneval der Kulturen (Καρναβάλι των Πολιτισμών). Ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του έτους , γιορτάζει τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν το Βερολίνο με μια φανταστική παρέλαση δρόμου καθώς και πολλές ζωντανές παραστάσεις, εθνοτικές γεύσεις και εκθέματα.

Το Kreuzberg χωρίζεται περαιτέρω σε υποδιαιρέσεις της Δυτικής (Kreuzberg 61) και της Ανατολής (SO36):

Kreuzberg 61 - Η περιοχή γύρω από το Bergmannkiez είναι αστική και εξαιρετικά επιθυμητή με φυλλώδη δέντρα που περικλείονται από τα πανέμορφα Altbaus (παλιά κτίρια). Το Graefekiez είναι παρομοίως όμορφο και βρίσκεται δίπλα στο κανάλι.

SO36 - Grittier από τη δυτική πλευρά του και εκπέμπει από Kotti (Kottbusser Tor), αυτή είναι η πραγματική καρδιά του Kreuzberg. Eisenbahnkiez είναι η "ωραιότερη", πλησιέστερη γειτονιά.

Friedrichshain: Αυτή η προπολεμική βιομηχανική μονάδα είχε υποστεί σοβαρή ζημιά κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ πολλά κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, εξακολουθούν να εμφανίζονται οπές σφαίρας σε ορισμένες δομές σήμερα.

Όταν το Βερολίνο διαιρέθηκε το 1961, τα σύνορα μεταξύ των αμερικανικών και των σοβιετικών κατεχόμενων τομέων έτρεξαν μεταξύ του Friedrichshain και του Kreuzberg με τον ποταμό Spree ως τη διαχωριστική γραμμή. Το Friedrichshain ήταν στα ανατολικά και το Kreuzberg στα δυτικά.

Μια από τις κύριες αρτηρίες της έχει υποστεί διάφορες μετονομασίες από το Große Frankfurter Straße έως το Stalinallee στο σημερινό Karl-Marx-Allee και το Frankfurter Allee. Συνορεύει με την εντυπωσιακή κοινωνική κατοικία γνωστή ως «παλάτια των εργαζομένων» που είχαν βραβευτεί για τις σύγχρονες ανέσεις τους όπως ανελκυστήρες και κεντρικός αέρας όταν χτίστηκαν τη δεκαετία του '40 και του '50. Είναι επίσης διάσπαρτα με πολιτιστικά μνημεία όπως το Kino International και το Cafe Moskau.

Οι καλλιτέχνες και οι γκαλερί τους έχουν εδώ και καιρό βρει ένα σπίτι εδώ, με ανεπίσημες ετικέτες του δρόμου να επισημαίνουν κάθε εξωτερική επιφάνεια. Οι Squatters κάποτε κατείχαν πολλά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια γύρω από το Βερολίνο, αλλά έχουν μείνει λίγα μόνο φρούρια. Η περιοχή εξακολουθεί να προσκολλάται στην αμμώδη πλευρά της - παρά την αχαλίνωτη εξωραϊσμό. Πηγαίνετε εδώ για τα κλαμπ που δεν σημαίνονται κάτω από το S-Bahn, την Ιστορία των Τειχών και τα νόστιμα φτηνά γεύματα.

Τι να κάνετε στη γειτονιά Kreuzberg-Friedrichshain του Βερολίνου

Το Oberbaumbrücke είναι η γέφυρα από κόκκινο τούβλο που διασχίζει από το Friedrichshain στο Kreuzberg και παρόλο που τώρα ενώνει την περιοχή, ήταν κάποτε μια διέλευση των συνόρων στο διαιρεμένο Βερολίνο. Οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν αυτή τη γραφική γέφυρα με τα πόδια, το ποδήλατο, το αυτοκίνητο ή με το φωτεινό κίτρινο U-Bahn που οδηγεί πάνω από το κεφάλι.

Αξιοθέατα σε Kreuzberg

Αξιοθέατα σε Friedrichshain

Πώς να έρθετε στην γειτονιά Kreuzberg-Friedrichshain του Βερολίνου

Πώς να φτάσετε στο Kreuzberg

Ενώ το Βερολίνο έχει μεγάλη δημόσια συγκοινωνία, το Kruezberg έχει μερικά περίεργα σημεία σύνδεσης και η εξάρτηση του από τα λεωφορεία έναντι των τραμ μπορεί να κάνει φορές λιγότερο ακριβή από άλλα μέρη της πόλης. Τούτου λεχθέντος, είναι εύκολο να φτάσετε και να περάσετε μέσω S-Bahn, U-Bahn ή λεωφορείου.

Η Bergmannstraße είναι εύκολα προσβάσιμη από το U6 στο Mehringdamm. Για το SO36, το Kottbusser Tor είναι το ιδανικό σημείο αποβίβασης για το Erster Mai ή το καλύτερο τουρκικό φαγητό στην πόλη. Για την ολοένα αυξανόμενη περιοχή Kreuzkölln , κατεβείτε από το U8 στους σταθμούς Schönleinstraße ή Hermannplatz.

Πώς να φτάσετε στο Friedrichshain

Το Friedrichshain συνδέεται καλά με τον κεντρικό σταθμό του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, Ostbahnhof, που βρίσκεται εδώ. Το Warschauer Straße είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο σύνδεσης εδώ και η κοντινότερη στάση από το Friedrichshain στο Kreuzberg.

Σε αντίθεση με το Kreuzberg, οι στάσεις στο Friedrichshain είναι μέρος του εκτεταμένου δικτύου τραμ που είναι ένα βήμα από το λεωφορείο, καθώς και το σύστημα S-Bahn και U-Bahn.