Ημέρα Μαΐου στο Βερολίνο

Ημέρα Εργασίας (Erster Mai) στην πρωτεύουσα της Γερμανίας

Ο Μάιος είναι γεμάτος φεστιβάλ και η πρώτη μέρα του μήνα ξεκινάει από την ανοιξιάτικη θερμότερη σεζόν με ένα κτύπημα. Η Ημέρα Εργασίας ( Tag der Arbeit) είναι μια μεγάλη υπόθεση στο Βερολίνο με τις ρίζες της εργατικής τάξης και τον αιώνιο αγώνα κατά της εξευγενισμού.

Παρόλο που είχα λίγη ιδέα για το τι να περιμένω από την Πρωτομαγιά όταν έφτασα για πρώτη φορά στο Βερολίνο, τώρα περιμένω με ανυπομονησία αυτές τις διακοπές ως το επίσημο λανσάρισμα σε καλοκαίρι μετά τη μεγάλη χειμερινή περίοδο.

Εδώ είναι τι μπορείτε να περιμένετε από την Πρωτομαγιά στο Βερολίνο.

Ιστορία της Πρωτομαγιάς στο Βερολίνο

Εργατικά ζητήματα έκαψαν τους Βερολινέζους σε μια φρενήρη Erster Mai (1η Μαΐου) από τη δεκαετία του 1920. Οι ανοικτές διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν το 1924, αλλά οι εκδηλώσεις του 1929 μεταξύ των κομμουνιστών και της αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή τον θάνατο περίπου 100 ατόμων. Η εκδήλωση ήρθε γνωστή ως blutmai (Bloody May), και ήταν μόνο μια προκατάληψη των μελλοντικών συγκρούσεων.

Στη δεκαετία του 1980, η φτωχή, μεταναστευτική γειτονιά του Δυτικού Βερολίνου του Kreuzberg βρισκόταν στο επίκεντρο των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη. Οι ομάδες αριστεράς συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους συνδικαλιστές ηγέτες με πορείες που έληξαν σε ένα φεστιβάλ δρόμου.

Η σχετική ειρήνη έληξε στις 1 Μαΐου 1987, όταν ξέσπασε βία μεταξύ της αστυνομίας ( polizei ) και των διαδηλωτών. Ο θυμός στην πολιτική κατάσταση στη χώρα βράζει και οι ακτιβιστές ανατρέπουν τα αστυνομικά αυτοκίνητα και καταστρέφουν την ιδιοκτησία, ενώ η αστυνομία υπερθεματίζει το χάος επιτίθεται στα πλήθη του φεστιβάλ.

Η συνοικία Kreuzberg του SO 36 μπήκε στο εμπόριο και μερικοί από τους φεστιβάλ έπεσαν σε λεηλασίες, με πυρκαγιά και χάος κρατώντας προσωρινά την αστυνομία και τους πυροσβέστες. Ένα τουρκικό σούπερ μάρκετ Bölle κάηκε στο έδαφος απέναντι από το Görlitzer Bahnhof και τα ερείπια του αποτελούσαν έντονη υπενθύμιση εδώ και χρόνια.

Αυτό τελικά αντικαταστάθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της πόλης.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ης Μαΐου, η αστυνομία σχημάτισε μια αντεπίθεση και ήταν σε θέση να ηρεμήσει την περιοχή - αλλά όχι πριν ξεπεραστούν πάνω από 30 καταστήματα και οποιαδήποτε εμπιστοσύνη μεταξύ της αρχής και του λαού είχε σπάσει. Μακριά από το να είναι ένα εφάπαξ, αυτό το γεγονός οδήγησε σε χρόνια βίαιων συγκρούσεων. Το 1988, περίπου 10.000 άνθρωποι συσπειρώθηκαν στην κοντινή πλατεία Oranienplatz, φωνάζοντας "Δεν υπάρχει απελευθέρωση χωρίς επανάσταση" και έκλεισαν και πάλι σε ταραχές. Ενώ υπάρχουν πολλοί αληθινοί πιστοί που εμφανίζονται για να διαμαρτυρηθούν για την αδικία, υπάρχουν και άλλοι αντάρτες χωρίς αιτία που εμφανίζονται την Πρωτομαγιά για να κάνουν ακριβώς προβλήματα.

MyFest στο Βερολίνο

Είναι κατανοητό ότι πολλοί πολίτες (και κυβερνητικές υπηρεσίες του Βερολίνου) εργάζονται για να κάνουν τον εορτασμό ένα πιο ειρηνικό γεγονός. Από το 2003, η MyFest έχει αγκαλιάσει τον πολιτιστικό εκλεκτικισμό της περιοχής με διεθνή σκηνικά και σκηνικά τροφίμων, παρέχοντας μουσικές ενέργειες που κυμαίνονται από το hip-hop έως το τουρκικό folk έως το heavy metal.

Εάν προτιμάτε κάτι πιο χαλαρωτικό, τα πάρκα της περιοχής είναι γεμάτα με ομάδες ανθρώπων που απολαμβάνουν τον ήλιο. Πιάσε μια μπύρα späti (convenience store), δοκιμάστε ένα εξωτικό πιάτο που δεν είχατε ποτέ πριν και βρείτε ένα μέρος για να χαλαρώσετε στο γρασίδι.

Ασφάλεια στην Πρωτομαγιά του Βερολίνου

Το MyFest κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να συγκεντρώσει τις ομάδες ανθρώπων για την Πρωτομαγιά χωρίς την απειλή της βίας, αλλά υπάρχουν λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε αυτήν την περίοδο, είναι πιθανό ότι δεν πρέπει να μείνετε κοντά στο Kottbusser Tor, καθώς θα υπάρξουν περιοδικές διακοπές λειτουργίας των δημόσιων συγκοινωνιών και κλεισίματος δρόμων, καθώς και πλήθους. Προσπαθήστε να μείνετε κοντά, ή στις άλλες δημοφιλείς συνοικίες Friedrichshain και Neukölln.

Αν οδηγείτε στην πόλη, αποφύγετε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας οπουδήποτε στο δρόμο στο Kreuzberg. Αν και τα περιστατικά πυρκαγιάς αυτοκινήτων είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό, τι στο παρελθόν, συμβαίνει τυχαία ζημιά στην ιδιοκτησία και είναι καλύτερο να αποφευχθεί η δελεαστική τύχη.

Τα γεγονότα της ημέρας παρακολουθούνται από μια βαριά αστυνομική παρουσία, αλλά δεν πρέπει να τακτοποιούνται. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των εκβιαστών και της αστυνομίας μέχρι το σκοτάδι.

Εάν ρωτάτε ωραία, ίσως σας επιτρέψουν να τραβήξετε μια φωτογραφία μαζί τους σε ταραξίες.

Να γνωρίζετε ότι ο ήλιος και τα πλήθη μπορεί να είναι συντριπτική για μερικούς ανθρώπους. Η κίνηση μέσα από τους πολυσύχναστους δρόμους σημαίνει συχνά να σπρώχνετε το δρόμο σας μέσα από ρέματα άλλων σωμάτων. Εάν αυτή δεν είναι η ιδέα σας για μια καλή στιγμή, μείνετε στα περίχωρα ή πηγαίνετε νωρίς. Επίσης, παραμείνετε ενυδατωμένοι και ανιχνευμένοι στον ήλιο, καθώς αυτό το πρώτο σημάδι του καλοκαιριού μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο χτυπά την επόμενη μέρα.

Εάν σας αρέσει ένας μικρός κίνδυνος, η νύχτα αναδεικνύει τα άγρια. Το Kreuzberg SO 36 εξακολουθεί να είναι το κέντρο της αναταραχής αργά τη νύχτα καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στα μπαλκόνια και καλούν την αστυνομία. Μπουκάλι που ρίχνει από ψηλά συνήθως ακολουθεί, με μάσκα νεολαία που ρίχνει βράχια και μπουκάλια και συντρίβοντας καταστήματα τράπεζας γύρω από Kottbusser Tor. Η αστυνομία έχει προπονηθεί σχολαστικά ώστε να μην προκαλεί ή να αντιδρά, οπότε αν δεν θέλετε να είστε μέρος της τρέλας, απλώς μείνετε μακριά και μην συμμετέχετε. Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλές κάμερες της αστυνομίας που καταγράφουν γεγονότα, οπότε αν μπείτε στον πειρασμό να πάρετε αχαλίνωτα. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να πιάσετε ταινία.