Όλοι για το παντοδύναμο Currywurst της Γερμανίας

Η πανταχού παρούσα wurst της Γερμανίας (λουκάνικο) έρχεται με εκπληκτικό τρόπο στο Βερολίνο . Το Currywurst βρίσκεται σε ολόκληρη τη χώρα σε σχεδόν οποιοδήποτε χώρο από το imbiss , στο biergartens μέχρι τις ανυψωμένες εκδόσεις στα σύγχρονα γερμανικά εστιατόρια. Εκτιμάται ότι 800 εκατομμύρια currywurst πωλούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία.

Το πιάτο αποτελείται από ένα bratwurst που έχει αγαπήσει βαθιά τηγανητά, κομμένο σε κομμάτια σε μεγέθους δαγκώματος και σερβίρεται με μια ξεχωριστή σάλτσα κέτσαπ curry και ένα τελικό ξεσκόνισμα σκόνης curry.

Αυτό το wurst είναι συνήθως ζευγαρωμένο με τηγανητές ( pommes ) ή ένα ρολό ( brötchen ) για να γευτείτε τη νόστιμη σάλτσα.

Ιστορία του Currywurst

Για ένα τόσο δημοφιλές σνακ, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η προέλευσή του δεν είναι ξεκάθαρη. Η πιο δημοφιλής ιστορία υποστηρίζει ότι αυτό το μοναδικό μείγμα καρυκευμάτων προέρχεται από ένα Trümmerfrauen ( γυναίκα ) στο 1949 στο Βερολίνο. Μια γερμανική νοικοκυρά που ονομάστηκε Herta Heuwer ήταν απελπισμένη να ζωντανέψει μια πενιχρή μεταπολεμική διατροφή. Έχει δημιουργήσει ένα εμπόριο ποτού για την αγγλική σκόνη curry και το έθεσε σε μια σάλτσα ντομάτας / κέτσαπ με το Worcestershire και το ζευγάρι με ένα λουκάνικο στη σχάρα. Βιόλα! Κάτι γνωστό πήρε μια εντελώς νέα γεύση και γεννήθηκε το currywurst.

Το πιάτο ήταν ένα άμεσο χτύπημα και η Frau Heuwer άρχισε να το πουλάει από ένα περίπτερο του δρόμου στους πολλούς εργάτες που έβαλαν την πόλη πίσω. Η τιμή? Μόλις 60 pfennig (περίπου $ 0.50). Αυτό ήταν ένα βασικό στοιχείο για να γίνει το φαγητό του λαού. Το λουκάνικο έχει συμβεί ακόμη και να συμβολίζει το προλεταριάτο.

Σήμερα, οι Γερμανοί πολιτικοί αναβαθμίζουν τη θέση τους με τις φωτογραφίες τους στην αγαπημένη τους στάση. Παρακολουθήστε τον χρόνο των εκλογών για τις φωτογραφίες του αγαπημένου σου μεγάλου τρώγοντας ένα λουκάνικο.

Πίσω στην εποχή της Herta, άλλοι πωλητές ήταν γρήγοροι να ανταγωνιστούν, αλλά κανείς δεν πήρε ποτέ την ακριβή συνταγή της. Παρόλο που η Frau Heuwer άνοιξε ένα μόνιμο σνακ μπαρ στην Kantstraße (στη γωνία του Kaiser-Friedrichs-Straße), έκλεισε στη δεκαετία του 1970 και ποτέ δεν έλεγε σε μια ψυχή το μυστικό της σάλτσας της - ούτε καν ο σύζυγός της.

Ο Birgit Breloh διευθύνει το Μουσείο Currywurst και αναφέρει ότι η Frau Heuwer "... πήρε [τη συνταγή] μαζί της στον τάφο της όταν πέθανε το 1999."

Αυτή η αδυναμία αναπαραγωγής μιας συγκεκριμένης γεύσης σημαίνει ότι κάθε πωλητής έχει τη δική του σάλτσα. Ενώ μπορείτε να αγοράσετε σούπες μαζικής πώλησης στο κατάστημα, η γεύση μπορεί να είναι εντυπωσιακά διαφορετική σε κάθε βάση. Είναι σχεδόν αδύνατο να ορίσουμε τις καλύτερες στάσεις, καθώς η προσωπική γεύση ποικίλλει. Μερικά είναι πιο ντοματίνια, μερικά πιο γλυκά και τα περισσότερα προσφέρουν την επιλογή με το δέρμα ( mit Darm ) ή χωρίς ( ohne Darm ). Ενώ οι Γερμανοί γενικά αποφεύγουν τα περισσότερα πράγματα πικάντικα, το currywurst μπορεί να αποδώσει θερμότητα στη γλώσσα.

Μουσείο Currywurst

Το πιάτο έχει δικό του ναό στο Deutsches Currywurst Museum Berlin. Άνοιξε στα 60α γενέθλιά του, το μουσείο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στο Mitte κοντά στο Checkpoint Charlie.

Είναι αφιερωμένο στην περίπλοκη ιστορία του currywurst και σε πολλές παραλλαγές του wurst. Ο μικρός χώρος περιλαμβάνει καναπέδες λουκάνικων, εικονικά τραγούδια για το Currywurst, ένα currywurst χάρτη της πόλης, κάρι καρυκεύματος καρυκεύματος, κινηματογραφική τοποθέτηση κάμερων currywurst και μια αυθεντική σνακ μπαρ στους τροχούς. Αυτό το μουσείο έκανε ακόμη μια εμφάνιση στη λίστα των πιο περίεργων μουσείων στη Γερμανία .

Διεύθυνση: Schützenstraße 70 10117 Βερολίνο Γερμανία

Τηλέφωνο #: 49 30 88718647

Είσοδος (περιλαμβάνει δοκιμή Currywurst): 7-11 ευρώ

Ώρες λειτουργίας : 10 - 18:00