Εξερευνώντας την απομακρυσμένη Μογγολία στο άλογο με το μονοπάτι Tusker

Όταν πρόκειται για απομακρυσμένους προορισμούς ταξιδιού, είναι δύσκολο να βρεθείτε στην κορυφή της Μογγολίας . Βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, η χώρα περιβάλλεται από τη Ρωσία στο βορρά και η Κίνα από τα νότια και η πλούσια κουλτούρα και ιστορία της είναι τόσο ελκυστική όσο οι πολλές εκπληκτικές της όψεις.

Υπάρχουν λίγες εταιρίες ταξιδιών περιπέτειας που προσφέρουν οργανωμένες διαδρομές στη Μογγολία, αλλά λίγοι δεν έχουν τίποτα που συγκρίνει με το τι συνέβη το Tusker Trail.

Για τα τελευταία δέκα χρόνια, η εταιρεία έχει οδηγήσει ένα ταξίδι της Μογγολίας που είναι τόσο καλό που ήταν κάποτε ονομασμένο ένα από τα ταξίδια του περιοδικού Outside του έτους. Θα πραγματοποιήσω το ταξίδι αυτό τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αλλά πριν ξεκινήσω στην Ασία είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον αφεντικό Tusker Eddie Frank για να μάθω περισσότερα για αυτή την εκπληκτική εμπειρία.

Τι είναι το Ταξίδι

Το ταξίδι ξεκινάει στην πρωτεύουσα της Μογγολίας του Ulaanbaatar, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο άφιξης και αναχώρησης για τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα. Ωστόσο, η διαμονή είναι σύντομη και δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν οι πελάτες της Tusker προσελκύσουν άλλη πτήση προς την Bayan Ulgii, μια απομακρυσμένη πόλη που βρίσκεται κοντά στα κινεζικά σύνορα στη δυτική Μογγολία. Από εκεί, βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Altai Tavn Bogd, ένα υπαίθριο τοπίο των θαυμάτων με επική τοπία που περιλαμβάνουν παρθένες ορεινές λίμνες, χιονισμένες κορυφές και πέντε βουνά που θεωρούνται ιερά από Μογγόλους.

Ο Eddie Frank λέει ότι αυτές οι εκπληκτικές απόψεις φαίνονται σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά ιδιαίτερα καθώς η ομάδα κάνει κατασκήνωση κάθε βράδυ. Μου λέει ότι τα κάμπινγκ είναι μερικά από τα κορυφαία σημεία του ταξιδιού, με το καθένα πιο θεαματικό από το τελευταίο. Οι ταξιδιώτες μένουν σε φιλόξενες βουνικές σκηνές και ακόμη και παραδοσιακές μογγολικές γκέδες καθώς χαλαρώνουν μετά από μια μέρα στο μονοπάτι λαμβάνοντας ταυτόχρονα θέα στις λίμνες που τρέφονται από παγετώνα και την πλατιά ανοιχτή στέπα που η χώρα είναι τόσο διάσημη.

Το σπίτι για ίσως οι καλύτεροι ιππέα που έζησαν ποτέ, η Μογγολία είναι μια τεράστια θάλασσα ανοιχτών πεδιάδων και λιβαδιών. Ποιος καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε αυτή την έκταση παρά από τον έφιππο; Ο Franks λέει ότι οι περισσότεροι πελάτες έχουν περιορισμένη εμπειρία οδήγησης σε μεγαλύτερη απόσταση όταν εγγράφονται για το ταξίδι, αλλά σύντομα γίνονται πιο άνετοι στη σέλα. Έχει εισάγει αυστραλιανές σέλες ιππασίας που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε σύγκριση με εκείνες που παραδοσιακά απασχολούνται από τους Μογγόλους, αλλά τα ανθεκτικά, ασφαλισμένα βουνά γεννιούνται και εκτρέφονται για να διασχίσουν το απομακρυσμένο έδαφος των βουνών Altai.

Πεζοπορία Αντί της ιππασίας

Για όσους προτιμούν να μην οδηγούν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να περπατήσετε τα 8-10 μίλια που καλύπτονται καθημερινά. Είτε με τα πόδια ή με άλογο, οι ταξιδιώτες καλύπτουν την ίδια διαδρομή και μοιράζονται την ίδια εμπειρία. Δεν αναχωρούν μόνο από το ίδιο στρατόπεδο, αλλά γενικά σπάνε για μεσημεριανό γεύμα στο ίδιο σημείο και φτάνουν στο νυχτερινό κάμπινγκ περίπου την ίδια εποχή.

Ο Eddie έχει κάνει αυτό το ταξίδι για περισσότερο από μια δεκαετία και λέει ότι ενώ τα τοπία είναι πραγματικά όμορφα και η αυθεντική περιπέτεια είναι ο νομαδικός λαός που συναντά αυτό που βοηθάει πραγματικά να θέσει αυτό το ταξίδι εκτός από άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

"Η φιλοξενία των νομάδων είναι ασύγκριτη", λέει, σημειώνοντας ότι είναι παράδοση στη στέπα για να πάρουν σε οποιονδήποτε φτάνει στο κατώφλι τους, παρέχοντάς τους καταφύγιο και φαγητό για το βράδυ.

Ωστόσο, οι πελάτες της Tusker δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις ανησυχίες αυτές. Εκτός από τη διαμονή σε πολύ άνετα στρατόπεδα, θα είναι καλά τρέφονται πάρα πολύ. Ενώ τα μέσα θα είναι απλά, τα τρόφιμα είναι άφθονα και ετοιμάζονται από σεφ που εκπαιδεύονται από το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής, κάτι που γνώρισα από πρώτο χέρι όταν ανέβηκα στο Kilimanjaro με την Tusker πέρυσι. Το φαγητό σε αυτό το ταξίδι ήταν εξαιρετικά καλό, ακόμη και όταν κάναμε κάμπινγκ σε έναν παγετώνα πάνω από 18.000 πόδια.

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Altai Tavn Bogd είναι φημισμένη περιοχή με backpackers, αν και οι περισσότερες ομάδες Tusker αντιμετωπίζουν πολύ λίγους άλλους αλλοδαπούς ενώ βγαίνουν στο μονοπάτι.

Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καμία άλλη ταξιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η απομόνωση και η μοναξιά αποτελούν μέρος της εμπειρίας, καθιστώντας το ταξίδι αυτό κατάλληλο για όσους θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν από όλα αυτά.

Έτσι πόσο καλό είναι αυτό το ταξίδι; Ο Eddie Frank, ένας πολύ έμπειρος τυχοδιώκτης και οδηγός, λέει: "Αν μπορούσα να πάρω μόνο ένα ταξίδι κάθε χρόνο, αυτό θα ήταν αυτό." Αυτό θα σας δώσει μια ένδειξη για το πόσο θαυμάσια είναι η εμπειρία αυτής της αποστολής Tusker. Είναι κυριολεκτικά μια ευκαιρία μια φορά στη ζωή για να δείτε ένα μέρος του κόσμου που παραμένει απομακρυσμένο, άγριο και σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από τον τρόπο που ήταν πριν από αιώνες.