Είναι η Μογγολία μέρος της Κίνας;

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Μογγολία

Επισήμως: Όχι, η Μογγολία δεν είναι μέρος της Κίνας.

Η Μογγολία είναι ένα κυρίαρχο κράτος στην Ασία και διαθέτει τη δική του γλώσσα, νόμισμα, πρωθυπουργό, κοινοβούλιο, πρόεδρο και ένοπλες δυνάμεις. Η Μογγολία εκδίδει τα δικά της διαβατήρια στους πολίτες για διεθνή ταξίδια. Τα τρία εκατομμύρια περίπου κάτοικοι της ευρύτερης, μεσόγειας χώρας πιστεύουν υπερήφανα ότι είναι "Μογγολικοί".

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η Μογγολία είναι μέρος της Κίνας επειδή η Εσωτερική Μογγολία (δεν είναι η ίδια με τη "Μογγολία") είναι μια αυτόνομη περιοχή την οποία διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το Θιβέτ είναι μια άλλη διάσημη αυτόνομη περιοχή που καταλαμβάνεται από την Κίνα.

Η διαφορά μεταξύ της εσωτερικής Μογγολίας και της εξωτερικής Μογγολίας

Από τεχνική άποψη, δεν υπάρχει τόπος όπως η "Εξωτερική Μογγολία" - ο σωστός τρόπος για να αναφερθούμε στο ανεξάρτητο κράτος είναι απλώς μόνο "Μογγολία". Οι ετικέτες "Εξωτερική Μογγολία" και "Βόρεια Μογγολία" χρησιμοποιούνται μερικές φορές ανεπίσημα για την αντίθεση της Εσωτερικής Μογγολίας με την κυρίαρχη κατάσταση. Η επιλογή του τρόπου με τον οποίο αναφέρεστε στη Μογγολία έχει κάποια πολιτική σημασία στην Ασία.

Αυτό που είναι γνωστό ως Εσωτερική Μογγολία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και το κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος της Μογγολίας. Είναι μια αυτόνομη περιοχή που θεωρείται μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η εσωτερική Μογγολία έγινε μια αυτόνομη περιοχή το 1950, πολύ πριν από το Θιβέτ.

Μια γρήγορη ιστορία της Μογγολίας

Μετά την κατάρρευση της δυναστείας Qing στην Κίνα, η Μογγολία δήλωσε την ανεξαρτησία της το 1911, ωστόσο, η Δημοκρατία της Κίνας είχε άλλα σχέδια για την περιοχή. Οι κινεζικές δυνάμεις κατέλαβαν μέρος της Μογγολίας μέχρι να εισβάλει η Ρωσία το 1920.

Μια κοινή προσπάθεια από τη Μογγόλο και τη Ρωσία απέλασε τις κινεζικές δυνάμεις.

Η Ρωσία αποφάσισε να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, κομμουνιστικής κυβέρνησης στη Μογγολία. Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, η Μογγολία δήλωσε για άλλη μια φορά την ανεξαρτησία της - δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα - στις 11 Ιουλίου 1921.

Μόνο το 2002 η Κίνα σταμάτησε να θεωρεί τη Μογγολία ως τμήμα της ηπειρωτικής περιοχής της και την απέσυρε από τους χάρτες της επικράτειάς τους!

Οι σχέσεις με τη Ρωσία παρέμειναν ισχυρές, ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση θέσπισε σθεναρά ένα κομμουνιστικό καθεστώς στη Μογγολία - χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η εκτέλεση και ο τρόμος.

Δυστυχώς, η συμμαχία της Μογγολίας με τη Σοβιετική Ένωση για την ανατροπή της κυριαρχίας της Κίνας οδήγησε σε μεγάλη αιματοχυσία αργότερα. Κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Καθαρίσματος» του Στάλιν της δεκαετίας του 1930, δεκάδες χιλιάδες Μογγόλοι, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων βουδιστών μοναχών και λαμάδων, εκτελέστηκαν στο όνομα του κομμουνισμού.

Η Σοβιετική Ένωση αργότερα βοήθησε στην υπεράσπιση της Μογγολίας από την ιαπωνική εισβολή. Το 1945, μια από τις προϋποθέσεις για τη Σοβιετική Ένωση να ενταχθεί στους Συμμάχους στον αγώνα για τον Ειρηνικό ήταν ότι η Μογγολία θα διατηρούσε την ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο.

Παρά τη μάχη για ανεξαρτησία και μια αιματηρή ιστορία, η Μογγολία εξακολουθεί να διατηρεί ταυτόχρονα καλές διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία - χώρες που συχνά έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα!

Το 1992, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μογγολική Λαϊκή Δημοκρατία άλλαξε το όνομά της σε "Μογγολία". Το Μογγολικό Λαϊκό Κόμμα (MPP) κέρδισε τις εκλογές του 2016 και ανέλαβε τον έλεγχο του κράτους.

Σήμερα, η ρωσική εξακολουθεί να είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ξένη γλώσσα στη Μογγολία, αλλά η χρήση της αγγλικής γλώσσας εξαπλώνεται.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Μογγολία