Κατανόηση της ιστορικής γεωγραφίας και των περιφερειών του Θιβέτ

Θιβέτ στο δρομολόγιο

Πολλοί επισκέπτες στην Κίνα θέλουν να δουν το Θιβέτ. Φαντάζονται τα πανύψηλα μοναστήρια και τους μοναχούς που φοριούνται από μπορντό, πολύχρωμες σημαίες προσευχής που κυματίζουν σε ομορφιά υψηλού υψομέτρου, γιάκς και νομάδες. Και νομίζουν ότι πρέπει να πάνε στη Λάσα για να τα δουν όλα. Έτσι, αρχίζουν να ερευνούν πώς να φτάσουν εκεί και τότε συνειδητοποιούν ότι η προσθήκη του Θιβέτ σε ένα ταξίδι 10 ημερών στην Κίνα είναι αρκετά δύσκολο. Η Κίνα είναι μια τεράστια θέση.

Δεν μπορείτε να πετάξετε στη Λάσα από το Πεκίνο. Πρέπει να προσθέσετε μια άλλη ημέρα ταξιδιού, καθώς και ειδικές ταξιδιωτικές άδειες και ανάλογα με τον οργανισμό, την εποχή του χρόνου και ανεξάρτητα από τους αυθαίρετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μπορείτε ή όχι να ταξιδέψετε εκεί.

Εγώ προσωπικά ήθελα πάντα να επισκεφθώ το Θιβέτ. Είναι στη λίστα. Όμως η λίστα είναι μεγάλη και έχω ακούσει πολλούς ταξιδιώτες αναφέρει ότι η Λάσα έχει χάσει κάποια από την αρχική της γοητεία, ότι τώρα υπάρχει τόσο πολύς τουρισμός που καταλήγετε να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε μια Disneyed έκδοση του Θιβέτ. Η Λάσα έχει τώρα τόσα πολυτελή ξενοδοχεία και τεράστιες ομάδες ξενάγησης μέσα από τις οποίες η ιδέα μου να δει ένα σύνορο έχει εξαφανιστεί μαζί με την επιθυμία να πάει.

Και τότε κατά λάθος πήγα στο Θιβέτ.

Πού είναι το Θιβέτ;

Πώς μπορείτε να πάτε κατά λάθος στο Θιβέτ; Θα σας πω: όταν δεν συνειδητοποιείτε ότι το Θιβέτ είναι κάτι περισσότερο από το TAR. Το Θιβέτ είναι κάτι περισσότερο από τη Λάσα ή ένα σύνορο που οριοθετείται από την κινεζική κυβέρνηση.

Το Θιβέτ, ιστορικά, είναι μια τεράστια περιοχή που έχει μια σχέση με την Κίνα για πολύ περισσότερο από ό, τι από την ταραχώδη δεκαετία του 1950.

Πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στο Xining της επαρχίας Qinghai τον Οκτώβριο του 2012 και στην έρευνά μου ήταν η πρώτη φορά που βρήκα την αναφορά στην Amdo, τη βορειοανατολική περιοχή του Θιβέτ.

Πήγαμε στη δυτική Κίνα αλλά εισερχόμασταν στο ιστορικό θιβετιανό έδαφος και ήταν σίγουρα προφανές μόλις φτάσαμε εκεί.

Σύντομη ιστορία

Κατά τη διάρκεια του ύψους της Θιβετιανής Αυτοκρατορίας, κάτω από τους βασιλιάδες Yarlung, το θιβετιανό έδαφος εξαπλώθηκε από τα ινδικά σύνορα μέχρι την κινεζική επικράτεια της δυναστείας των Τανγκ. Ιστορικά, η σύγχρονη επαρχία Qinghai και τμήματα επαρχιών Gansu, Sichuan και Yunnan ήταν όλα μέρος του Θιβέτ. Η επιρροή προχώρησε και πέρα ​​καθώς η Θιβετιανή αυτοκρατορία κατέρρευσε και αποτρίχτηκε, αλλά σήμερα η επικράτεια αυτή εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό θιβετιανού λαού.

Περιφέρειες του Θιβέτ

Για να βοηθήσετε τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα την επικράτεια, ακολουθεί μια περιγραφή της περιοχής, τα ονόματα των περιοχών του Θιβέτ και των Κινέζων καθώς και σημαντικά αξιοθέατα εκεί.

Παραδοσιακά, κατά την εξέταση του Θιβέτ, υπάρχουν τέσσερις κύριες περιοχές:

Για δύο εξαιρετικούς χάρτες που δείχνουν τις περιοχές, δείτε εδώ.

Στα πλαίσια των κινεζικών επαρχιών, ορίζονται επίσης οι αυτόνομες νομούς και οι κομητείες του Θιβέτ και οι επισκέπτες μερικές φορές βλέπουν αυτά τα γεωγραφικά ονόματα να χρησιμοποιούνται.

Επαρχία Qinghai (γνωστή στο Θιβέτ ως περιοχή Amdo) , σπίτι της λίμνης Qinghai και Μονή Kumbum

Επαρχία Gansu (γνωστό στο Θιβέτ ως περιοχή Amdo)

Επαρχία Σιτσουάν (κατοικία στις περιοχές που είναι γνωστές στο Θιβέτ ως οι Amdo και Kham)

Η επαρχία Yunnan (γνωστή στο Θιβέτ ως περιοχή Kham)

Επισκέψεις στις θιβετιανές περιφέρειες

Οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να πάνε μέχρι το TAR για να δουν το Θιβέτ. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη συζήτηση και συζήτηση για την κατάσταση του θιβετιανού πολιτισμού υπό την κινεζική κυριαρχία, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι μπορείτε ακόμα να ζήσετε τη θιβετιανή ζωή, τη θρησκεία, τα τρόφιμα και τον πολιτισμό, επισκεπτόμενοι θιβετιανούς χώρους έξω από το TAR. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε:

Γεωγραφικές πηγές: