Εισαγωγή στο φημισμένο αρχαίο δρόμο μετάξι και πώς να το ταξιδέψετε σήμερα

Ο δρόμος μετάξι της Κίνας

Ο Δρόμος του Μεταξιού (ή Sichou zhi lu 絲綢之路) είναι ένας όρος που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα από έναν Γερμανό μελετητή για να περιγράψει τις εμπορικές οδούς που συνδέουν τη Μέση Ανατολή, την Αρχαία Ινδία και τη Μεσόγειο με την Κίνα. Δεν ήταν μια μοναδική διαδρομή, αλλά μάλλον ένα δίκτυο χερσαίων διαδρομών και θαλάσσιων διαδρομών που επέτρεψαν το εμπόριο μεταξύ αυτοκρατοριών.

Zhang Qian και το άνοιγμα του δρόμου μετάξι

Η ιστορία αρχίζει με Zhang Qian .

Αυτός ο εξερευνητής και διπλωμάτης απεστάλη από τον αυτοκράτορα Han Wudi για να δημιουργήσει δεσμούς με τους ανθρώπους του Yuezhi με τους οποίους ο άρχοντας Χαν ήλπιζε να δημιουργήσει μια κοινή συμμαχία ενάντια σε ενοχλητικούς εισβολείς του Xiongnu. Ο Zhang Qian απέτυχε στη διπλωματία του, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του (που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία) κατόρθωσε να ανταλλάξει μετάξι για πρώτη φορά εκτός Κίνας. Αυτή η ανταλλαγή δημιούργησε μια πείνα στη Δύση για μετάξι και ξεκίνησε την ανταλλαγή και το εμπόριο κατά μήκος των διαδρομών που θα γινόταν ο Δρόμος του Μεταξιού. Διαβάστε την πλήρη ιστορία Zhang Qian και το άνοιγμα του δρόμου μετάξι .

Εμπόριο δρόμου μετάξι

Ξεκινώντας κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.), το μετάξι αποτέλεσε το σημαντικότερο προϊόν που εξήχθη από την Κίνα, αλλά κατά τις διαδρομές αυτές οι πολιτιστικές, τεχνολογικές και γεωργικές καινοτομίες αντάλλαξαν τα χέρια. Για παράδειγμα, ο Βουδισμός εξαπλώθηκε μέσω της Κίνας κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού τον 1ο αιώνα. Υπήρχαν πολλές στάσεις κατά μήκος της διαδρομής που έληξε στο Chang'an, πρωτεύουσα της δυναστείας Tang (618-907), όπου σήμερα βρίσκεται η σύγχρονη πόλη Xi'an.

Μετά τη δυναστεία των Τανγκ, η σημασία του μεταξωτού δρόμου επιδεινώθηκε κάπως καθώς το επίκεντρο του εμπορίου μετατοπίστηκε προς τα ανατολικά, αλλά οι διαδρομές παρέμειναν ανοιχτές και σημαντικές και είδαν μια αποκατάσταση της σπουδαιότητας υπό τον κανόνα της Μογγόλης. Ήταν κατά μήκος αυτών των διαδρομών που ο Μάρκο Πόλο ήρθε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των γιουάν (1279-1368).

Καθώς η λαβή της δυναστείας των γιουάν στην Κίνα εξαφανίστηκε, η διαφωνία κατά μήκος των διαδρομών επικράτησε με την άνοδο των ξεχωριστών κρατών και την αυξημένη χρήση θαλάσσιων διαδρομών για το εμπόριο.

Η σημασία του Road Silk μειώθηκε απότομα μετά την πτώση της Δυναστείας Yuan.

Ταξιδέψτε στον Δρόμο του Μεταξιού

Σήμερα, όταν αναφέρεται το ταξίδι "Road Silk", δημιουργεί εικόνες καραβάνων καμήλας, τοπία της ερήμου και πράσινες οάσεις. Ταξιδεύοντας κατά μήκος του σύγχρονου δρόμου μετάξι είναι ένα από τα πιο αποδοτικά ταξίδια που είχα στην εμπειρία μου στην Κίνα.

Ο Χάρτης μετάξι της Κίνας περιλαμβάνει περιοχές από το σύγχρονο Xi'an, βόρεια έως Lanzhou στην επαρχία Gansu , μέσω του Hexi Corridor στο Dunhuang και στη συνέχεια στο Xinjiang, όπου η διαδρομή διαιρείται σε μια βόρεια και νότια διαδρομή γύρω από την έρημο Taklamakan για να επανενωθεί στο Kashgar . Ο Δρόμος του Μεταξιού άφησε στη συνέχεια [τη σημερινή] Κίνα και διέσχισε την περιοχή Pamir Mountain στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Λαμβάνοντας μια περιήγηση στο δρόμο μετάξι μπορεί να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να δείτε και να καταλάβετε την αρχαία ιστορία της Κίνας και τους δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Έκανα πολλά ταξίδια κατά μήκος του δρόμου μετάξης της Κίνας. Ενώ δεν θα βρείτε σκηνές που φουντώνουν στο caravanserai, υπάρχουν πολλά να δούμε.