Ένα αφιέρωμα στον εικονικό αμυντικό Land Rover

Όσον αφορά τα οχήματα που δημιουργούν εικόνες εξερεύνησης και περιπέτειας, υπήρξε ποτέ πιο εικονικό μοντέλο από τον κλασικό Defender του Land Rover; Η πρώτη έκδοση αυτού του οχήματος εκτός δρόμου έσπασε από τη γραμμή συναρμολόγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1948 και για 67 χρόνια παρέμεινε βασικός άξονας του ταξιδιού σε απομακρυσμένες περιοχές. Αλλά στα τέλη του 2015 η εταιρεία θα σταματήσει την παραγωγή των 4x4, σηματοδοτώντας ένα τέλος μιας εποχής για ένα όχημα που έχει κυριολεκτικά περάσει στα άκρα της Γης.

Αρχικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ως όχημα που χρησιμοποιείται σε αγροκτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αρχικά μοντέλα Land Rover χρησιμοποίησαν το ίδιο πλαίσιο με το American Jeeps, το οποίο είχε κερδίσει τη φήμη ότι ήταν σε θέση να πάει οπουδήποτε ενώ χρησιμοποιούταν στα πεδία μάχης του Παγκοσμίου Πολέμου II. Αλλά καθώς εξελίχθηκε ο Σειρά I Land Rover, πήρε μια δική του ζωή, δείχνοντας τη δική του ικανότητα να κατακτήσει δύσκολο έδαφος. Σύντομα, ξεπέρασε το αγρόκτημα και έγινε μια βάση εξερευνητών και τυχοδιωκτών σε όλο τον κόσμο.

Στην μεταπολεμική εποχή της δεκαετίας του '50 και του '60 Land Landers έγιναν τα οχήματα επιλογής σε μέρη όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική και η Κεντρική Ασία. Ανθεκτικός και αξιόπιστος, ο Defender θεωρήθηκε συχνά ως η μόνη πραγματική επιλογή για μακρινές και δύσκολες χερσαίες διαδρομές και ως οχήματα υποστήριξης στις αποστολές στα Ιμαλάια, στην ανατολική Αφρική και πέραν αυτής.

Μία από τις πρώτες αποστολές που βοήθησαν να τοποθετηθούν τα οχήματα Land Rover στο χάρτη ήταν το ταξίδι του 1955 στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη.

Αυτό θα ήταν ένα επικό οδικό ταξίδι ακόμα και σήμερα, αλλά μόλις δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη, ήταν μια σημαντική πρόκληση να πούμε το λιγότερο. Έξι νέοι άνδρες ξεκίνησαν σε δύο οχήματα για να οδηγήσουν στα μισά του δρόμου τον κόσμο, περνώντας από άγνωστες τοποθεσίες, αντιμετωπίζοντας τον άσχημο καιρό και τους δύσκολους δρόμους και το έδαφος που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου.

Ήταν επιτυχής σε αυτή την προσπάθεια, και απέδειξε την αξία του Defender, σφραγίζοντας τη φήμη του για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένα άλλο ιστορικό ταξίδι Land Rover ήταν το περασμένο 1959 το Darien Gap στη Νότια Αμερική. Η περιοχή αυτή παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς προορισμούς για ταξίδια μέχρι σήμερα και κατά τη στιγμή της αποστολής δεν είχε ποτέ διασταυρωθεί ποτέ από μηχανοκίνητο όχημα. Περνώντας μέσα από πυκνές ζούγκλες και πυκνούς βάλτους, το πλήρωμα κατά μέσο όρο ήταν μόλις 220 μέτρα την ώρα, καθώς ο Defender απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Τα ίδια θα διερευνηθούν και πάλι το 1972, όταν δύο Range Rover έκαναν το πρώτο ταξίδι πάνω από τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ο Land Rover ταξίδεψε σε όλες τις επτά ηπείρους και έχει επισκεφτεί μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει αποδειχθεί ως ένα όχημα που μπορεί να προσφέρει τους επιβάτες του με ασφάλεια στον προορισμό τους, ανεξάρτητα από το πού θα μπορούσε να είναι. Έχει λάβει αμέτρητους ταξιδιώτες περιπέτειας σε σαφάρι στην Αφρική και σε όλο το Θιβέτ οροπέδιο στα Ιμαλάια. Και είναι αναμφισβήτητα το μοναδικό όχημα που συνδέεται στενότερα με την εξερεύνηση στη σύγχρονη εποχή.

Πρόσφατα, ο Land Rover έσπευσε το μοντέλο δύο εκατομμυρίων Defender από τη γραμμή συναρμολόγησης στο Solihull, Αγγλία, που ήταν και η αιτία για εορτασμό και προβληματισμό. Η εταιρία κάλεσε ένα ολοκαίνουριο cast του πρεσβευτή μάρκας για να βοηθήσει το όχημα μαζί, συμπεριλαμβανομένων των όμοιων των Bear Grylls και Monty Halls.

Το αρχικό μοντέλο Land Rover που κυκλοφόρησε το 1948 αναφέρθηκε ως η σειρά I, και τα επόμενα μοντέλα κέρδισαν τα πακέτα Series II και III. Το όνομα του Defender δεν γεννήθηκε πριν από το 1983, όταν υπήρξε μετατόπιση του τρόπου παραγωγής των οχημάτων και η εταιρεία εξέτασε ένα νέο στυλ branding. Αργότερα, το όνομα εφαρμόστηκε αναδρομικά και στις προηγούμενες γενιές, γι 'αυτό και παράγονται δύο εκατομμύρια εκδόσεις.

Η ειδική έκδοση Defender θα πωληθεί σε πλειστηριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και περιλαμβάνει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που βοηθούν να το ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Μεταξύ αυτών είναι ένας ειδικός χάρτης του κόλπου Red Warf στην Ουαλία, όπου ο πρώτος σχεδιασμός Land Rover σχεδιάστηκε στην άμμο πριν από την είσοδο στην παραγωγή. Αυτός ο χάρτης βρέθηκε κυρίως ραμμένος στα καθίσματα, αλλά στο ίδιο το σώμα μεταξύ των αψίδων των εμπρός τροχών και των ανοιγμάτων των θυρών. Σαν να μην ήταν αρκετό, ο αριθμός "2.000.000" είναι ραμμένο στο προσκέφαλο, και μια πλάκα στην ταμπέλα έχει υπογραφεί από κάθε άτομο που βοήθησε τη συναρμολόγηση του οχήματος. Έρχεται επίσης σε ένα ξεχωριστό ασημί χρώμα και περιλαμβάνει μαύρα σημεία γύρω από τους τροχούς, τη στέγη, τους μεντεσέδες των πορτών, τα καλύμματα καθρέφτη και τη σχάρα.

Η δημοπρασία για αυτό το κομμάτι της ιστορίας των οχημάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, καθώς η Land Rover ετοιμάζεται να τερματίσει την παραγωγή στον ίδιο τον Defender. Αλλά οι οπαδοί του εικονικού θηρίου εκτός δρόμου δεν χρειάζεται να ανησυχούν πάρα πολύ. Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για ένα μοντέλο αντικατάστασης, το οποίο έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2018. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει την κληρονομιά που έχει τεθεί ενώπιον του.