Πραγματικά στοιχεία για τον 14ο Δαλάι Λάμα

20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Αγιότητά του, Τενζίν Γυάτσο, τον 14ο Δαλάι Λάμα

Αυτά τα ενδιαφέροντα γεγονότα για τον σημερινό Δαλάι Λάμα θα βοηθήσουν στην καλύτερη εικόνα του ανθρώπου πίσω από τον τίτλο.

Η Αγιότητά Του, ο Τενζίν Γιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι ο τελευταίος της γραμμής του. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ήταν σε θέση να επωφεληθεί από την εποχή της πληροφορίας για να διαδώσει ένα μήνυμα ειρήνης. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και ταξιδεύει στον κόσμο κάθε χρόνο για να μιλήσει πριν από μεγάλα πλήθη.

Ο Δαλάι Λάμα μπορεί να δει ενώ βρίσκεται στο σπίτι του στην εξορία στο McLeod Ganj της Ινδίας . Χιλιάδες παρακολουθούν τις ομιλίες του για να ακούσουν το μήνυμά του για μη-βία.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα είναι ο πνευματικός επικεφαλής του θιβετιανού βουδισμού και ένας ήρωας σε εκατομμύρια.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα γεννήθηκε στη φτώχεια

Ο 14ος Δαλάι Λάμα γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1935, όπως ο Lhamo Thondub (μερικές φορές μεταγράφεται ως Dondrub). Το όνομά του άλλαξε σε Tenzin Gyatso, η οποία είναι σύντομη για Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso. Το πλήρες όνομά του σημαίνει: "Άγιος Κύριος, Ευγενής Δόξα, Παρηγορητικός, Οπαδός της Πίστης, Ωκεανός της Σοφίας".

Γεννήθηκε στο πάτωμα των βόθρων των ιπποειδών της οικογένειάς του. Αν και ήταν ένα από τα 16 παιδιά, μόνο επτά από τα αδέλφια του έζησαν να βλέπουν την ενηλικίωση.

Αυτός ο Δαλάι Λάμα έζησε το μακρύτερο

Ο σημερινός Δαλάι Λάμα είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός και μακρύς βασιλεύς όλων των προκατόχων του. Έχει αναφέρει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι και ο τελευταίος της γραμμής του αν δεν αλλάξει κάτι.

Η οικογένειά του δεν μίλησε για το Θιβέτ

Η 14η οικογένεια του Δαλάι Λάμα μίλησε στην πραγματικότητα μια τροποποιημένη έκδοση μιας κινεζικής διάλεκτο από τις δυτικές επαρχίες της Κίνας και δεν μίλησε τη γλώσσα του Θιβέτ.

Ξεκίνησε "Αργά"

Ο 14ος Δαλάι Λάμα ήταν ήδη 4 ετών το 1939 όταν συνόδευε σε τροχόσπιτο στη Λάσα.

Θεωρήθηκε "παλαιός" για να ανακαλυφθεί ως Δαλάι Λάμα και ορισμένοι λαμάς εξέφρασαν ανησυχίες για την έναρξη της εκπαίδευσής του τόσο αργά.

Είχε μεγάλη ευθύνη σε νεαρή ηλικία

Τη νεαρή ηλικία των 15, ο 14ος Δαλάι Λάμα έλαβε πλήρη εξουσία πάνω από το Θιβέτ μετά την κινεζική εισβολή στο Θιβέτ. Ως έφηβος, αναγκάστηκε να συναντηθεί με κινέζους ηγέτες και να διαπραγματευτεί το μέλλον του λαού του.

Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε τόσο πνευματικός όσο και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα αργότερα εγκατέλειψε τις πολιτικές δυνάμεις και επικεντρώθηκε στην ύπαρξη πνευματικής φιγούρας.

Η Συμμετοχή της CIA

Παρά πολλά λόγια για βοήθεια σε όλες τις υπερδυνάμεις του κόσμου, δεν έγιναν πολλά για να βοηθήσουν το Θιβέτ όταν επρόκειτο να συγκλονιστούν και να εισβάλλουν.

Η CIA διαδραμάτισε ενεργό ρόλο βοηθώντας τον Δαλάι Λάμα να εγκαταλείψει το Θιβέτ και να αναχωρήσει στην Ινδία το 1959.

Ο Δαλάι Λάμα έλαβε ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Το 1989, ο 14ος Δαλάι Λάμα απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Σε αντίθεση με αρκετούς άλλους ηγέτες του κόσμου στη λίστα των βραβευθέντων, δεν έχει ακόμη παραγγείλει απεργία με τρακτέρ ή καθαρισμό προσφύγων.

Το 2007, έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου - την υψηλότερη πολιτική τιμή που δόθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα αντιτάσσεται έντονα στα πυρηνικά όπλα.

Εργάζεται ως σύμβουλος στο Ίδρυμα Ειρήνης για την Πυρηνική Εποχή.

Θέλει να πάει στο σπίτι

Ο Δαλάι Λάμα θέλει να επιστρέψει στο Θιβέτ αλλά έχει πει ότι θα το κάνει μόνο εάν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Η αντίκρουση της κινεζικής κυβέρνησης ήταν ότι ο Δαλάι Λάμα πρέπει να επιστρέψει ως Κινέζος πολίτης για να δείξει πατριωτισμό.

Δυστυχώς, ο Δαλάι Λάμα ταξιδεύει με συνοδεία ασφαλείας - ακόμη και στο σπίτι του στην Ινδία. Η ζωή του έχει απειληθεί πολλές φορές.

Μπορεί να είναι ο τελευταίος

Ο 14ος Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι ο επόμενος Δαλάι Λάμα δεν θα γεννηθεί κάτω από κινεζικό έλεγχο. Έχει επίσης υπαινιχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι μπορεί να είναι ο τελευταίος Δαλάι Λάμα για να ανακαλυφθεί.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, ο 14ος Δαλάι Λάμα υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα να αναγνωριστεί ο διάδοχός του σε μια δυτική χώρα και οι γυναίκες να είναι υποψήφιοι.

Το 2011, ο 14ος Δαλάι Λάμα υπογράμμισε ότι μπορεί να "συνταξιοδοτηθεί" στην ηλικία των 90 ετών.

Ο Δαλάι Λάμας μπορεί να χρειαστεί άδεια να επανενσωματήσει!

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει σχέδια για την εκλογή του επόμενου Δαλάι Λάμα μέσω μιας επιτροπής. Το σχέδιο, ως μέρος του "Διατάγματος 5" της Κρατικής Διοίκησης Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι να απαιτηθεί άδεια για μετενσάρκωση!

Το πώς θα εφαρμοστούν οι απαιτήσεις για μετενσάρκωση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα Hid ως Στρατιώτης

Όταν έφυγε από την Λάσα για να πάει στην εξορία στην Ινδία, ο Δαλάι Λάμα μεταμφιέστηκε ως στρατιώτης και έδωσε ένα πραγματικό όπλο ως προπόνηση.

Σε μια συνέντευξη βίντεο αργότερα, γέλασε θυμάται πόσο βαρύ ήταν το τουφέκι που έπρεπε να φέρει ως έφηβος. Στο 1997 ταινία Martin Scorsese Kundun , ένα επικό για τη ζωή του 14ου Δαλάι Λάμα, αποφασίστηκε να αποκλίνει από την ιστορία και να μην έχει τον Δαλάι Λάμα να αγγίξει ένα τουφέκι.

Δεν είναι πάντα χορτοφάγος

Παρά τη συμπόνια για όλα τα ζωντανά πράγματα, ο Δαλάι Λάμα μεγάλωσε να τρώει κρέας, όπως κάνουν οι περισσότεροι θιβετιανοί μοναχοί. Η κατανάλωση κρέατος θεωρείται καλή, εφόσον ο ίδιος ο μοναχός δεν σκοτώνει το ζώο. Η κατανάλωση κρέατος είναι συχνά μια αναγκαιότητα για τη διατήρηση της υγείας σε υψηλά υψόμετρα όπου τα λαχανικά δεν αναπτύσσονται εύκολα.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα δεν πέρασε σε χορτοφαγική δίαιτα μέχρι να ζήσει στην εξορία στην Ινδία όπου η χορτοφαγία είναι ευκολότερη. Λόγω προβλημάτων υγείας, επέστρεψε στην κατανάλωση κρέατος μερικές φορές, αλλά δείχνει ότι οι άνθρωποι ακολουθούν μια πιο χορτοφαγική διατροφή, όταν είναι δυνατόν.

Η κουζίνα του στο σπίτι είναι μόνο χορτοφάγος.

Η επιλογή του για τον Panchen Lama απαλλάχθηκε

Το 1995, ο Δαλάι Λάμα επέλεξε τον Gedhun Choekyi Nyima ως τον 11ο Panchen Lama - τον υψηλότερο κατάταξη του λαμά κάτω από τον Δαλάι Λάμα.

Η επιλογή του για τον Panchen Lama εξαφανίστηκε στην ηλικία των έξι ετών (υποτίθεται ότι είχε απαχθεί από την κινεζική κυβέρνηση) και ο Gyaincain Norbu επιλέχθηκε ως ο νέος Panchen Lama. Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την επιλογή της κυβέρνησης για τον Panchen Lama και υποψιάζουν το φάουλ.

Είναι καλά ταξίδεψε

Ο 14ος Δαλάι Λάμα περιηγείται στον κόσμο, συνέρχεται με κυβερνήσεις και διδάσκει στα πανεπιστήμια. οι μαθητές συχνά έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις για να απαντήσουν. Εμφανίζεται επίσης σε τηλεοπτικές εκπομπές και συναντά τακτικά με διασημότητες.

Καθώς ταξιδεύει στο εξωτερικό, ο Δαλάι Λάμα διδάσκει στα αγγλικά. Ενώ στην κατοικία του Tsuglakhang στη Βόρεια Ινδία , οι διδασκαλίες δίνονται στη θιβετιανή γλώσσα, έτσι ώστε οι Θιβετιανοί να μπορούν να ωφεληθούν άμεσα. Οι συνομιλίες του είναι πάντα ελεύθερες να παραστούν στην Ινδία. Οι δυτικοί ταξιδιώτες χαιρετίζονται θερμά .

Αγαπά την επιστήμη και τη μηχανική

Ο 14ος Δαλάι Λάμα ενδιαφέρεται πολύ για την επιστήμη και τα μηχανικά πράγματα από την παιδική ηλικία.

Έχει πει ότι αν δεν είχε εκτραφεί ένας μοναχός, πιθανότατα θα είχε επιλέξει να είναι μηχανικός. Μια επίσκεψη στο τμήμα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ήταν μέρος του πρώτου ταξιδιού του στη Δύση.

Κατά τη διάρκεια της νεολαίας του, ο 14ος Δαλάι Λάμα απολάμβανε επισκευή ρολογιών, ρολογιών, και ακόμη και αυτοκινήτων όποτε μπορούσε να χάσει το χρόνο.

Υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών

Το 2009, ενώ μίλησε στο Μέμφις του Τενεσί, ο 14ος Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή και παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η στάση του απέναντι στην άμβλωση είναι ότι είναι λάθος σύμφωνα με τη βουδιστική πεποίθηση, εκτός εάν ο τοκετός είναι απειλή για τη μητέρα ή το παιδί. Συνέχισε να λέει ότι οι λόγοι δεοντολογίας πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα είναι δημοφιλής

Σε μια δημοσκόπηση του Harris τον Μάιο του 2013, ο Δαλάι Λάμα ξεπέρασε τον πρόεδρο Ομπάμα στη δημοτικότητα κατά 13%.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα έχει 18,5 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter και συστηματικά tweets για συμπόνια και επίλυση συγκρούσεων χωρίς βία.

Το 2017, ο John Oliver διεξήγαγε μια συνέντευξη με τον 14ο Δαλάι Λάμα για την επερχόμενη νύχτα του HBO show, την περασμένη εβδομάδα απόψε .

Οι εικόνες του Δαλάι Λάμα είναι παράνομες στο Θιβέτ

Αν και ο Δαλάι Λάμα αγαπάει ως πνευματικό ηγέτη και μοντέλο, οι φωτογραφίες και οι εικόνες του έχουν απαγορευτεί στο Θιβέτ που ασχολείται με την Κίνα από το 1996.

Οι σημαίες του Θιβέτ είναι επίσης παράνομες. οι άνθρωποι έχουν λάβει σκληρές ποινές φυλάκισης και ακόμη και κτύπημα για κατοχή σημαίας Θιβέτ.

Είχε δυτική επιρροή σε νεαρή ηλικία

Όπως παρουσιάστηκε στην ταινία Επτά Χρόνια στο Θιβέτ , ο Δαλάι Λάμα συναντήθηκε με τον Αυστριακό ορειβάτη Heinrich Harrer σε ηλικία 11 ετών. Ο Harrer κλήθηκε να γίνει μεταφραστής ξένων ειδήσεων και φωτογράφου δικαστηρίου, ώστε ο νέος Δαλάι Λάμα να τον κρατήσει κοντά. Ο Αυστριακός εκτιμήθηκε ως ένα πηγάδι γνώσης για τον δυτικό κόσμο.

Ο Harrer έγινε ένας από τους πρώτους δασκάλους του Δαλάι Λάμα και εισήγαγε πολλές δυτικές ιδέες και επιστημονικές ιδέες. Οι δύο παρέμειναν φίλοι μέχρι το θάνατο του Harrer το 2006.

Μπορείτε να τον βρείτε σε απευθείας σύνδεση

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο 14ος Δαλάι Λάμα μπορεί να ακολουθηθεί σε Facebook, Twitter και Instagram.