Χρήσιμες λέξεις και φράσεις στην ισλανδική

Ισλανδικά για ταξιδιώτες

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα γλωσσικό εμπόδιο για τους αγγλόφωνους επισκέπτες στην Ισλανδία. Ισλανδικά στελέχη επιχειρήσεων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν άπταιστα αγγλικά και σχεδόν όλοι οι Ισλανδοί μιλούν αγγλικά σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, αν θέλετε να κολακεύσετε μερικούς Ισλανδοί με μια μέτρια προσπάθεια σε λίγα λόγια, ελέγξτε τις ακόλουθες κοινές λέξεις που μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή να χρειαστείτε στο ταξίδι σας.

Πριν ξεκινήσεις

Το ισλανδικό είναι μια γερμανική γλώσσα , όπως και άλλες σκανδιναβικές γλώσσες, και είναι στενά συνδεδεμένη με τη νορβηγική και τη νήσο Φερόε.

Το ισλανδικό είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τα γερμανικά , τα ολλανδικά και τα αγγλικά. Δεδομένου ότι μοιράζεται την καταγωγή με τα αγγλικά, υπάρχουν πολλές συγγενείς λέξεις στις δύο γλώσσες. που σημαίνει ότι το καθένα έχει το ίδιο ή παρόμοιο νόημα και προέρχεται από μια κοινή ρίζα. Ο κτητικός, αν και όχι ο πληθυντικός, ενός ουσιαστικού, συχνά υποδηλώνεται με το τέλος, όπως στα αγγλικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ισλανδών ομιλητών - περίπου 320.000 - ζουν στην Ισλανδία. Περισσότεροι από 8.000 ισλανδοί ομιλητές ζουν στη Δανία. Η γλώσσα ομιλείται επίσης από περίπου 5.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στον Καναδά.

Οδηγός προφοράς

Όταν προσπαθούμε να προφέρουμε λέξεις στα ισλανδικά, είναι χρήσιμες κάποιες γνώσεις σκανδιναβικής γλώσσας . Σε σύγκριση με τα αγγλικά, τα φωνήεντα είναι διαφορετικά, ωστόσο, τα περισσότερα συμφώνια εκφωνούνται παρόμοια με τα αγγλικά.

Το ισπανικό αλφάβητο διατηρεί δύο παλιές επιστολές που δεν υπάρχουν πλέον στο αγγλικό αλφάβητο: Þ, þ (þorn, σύγχρονη αγγλική "αγκάθι") και Ð, ð (εð, anglicised ως "eth" ή "edh" και εξέφραζαν "τους" ήχους (όπως στα αγγλικά "thin" και "this"), αντίστοιχα.

Παρακάτω είναι ένας οδηγός για την προφορά.

Γράμμα Προφορά στα Αγγλικά
ΕΝΑ "ένα" ήχο στον πατέρα
μι "e" ήχος στο κρεβάτι
Εγώ, Y "εγώ" ακούγεται λίγο
U "ü" ήχος στο γερμανικό für ή "u" ήχος στα γαλλικά
Æ "æ" ακούγεται στο μάτι
ö "ö" ήχος στο γερμανικό höher ή "eu" ήχος στα γαλλικά neuf
ρε "th" ήχος στον καιρό (φωνητική)
þ "th" ήχος στο thord (unvoiced TH)

Κοινές λέξεις και χαιρετισμούς

Η Ισλανδία δεν είναι μια κοινωνία με πολλούς πολιτιστικούς κανόνες και οι Ισλανδοί είναι γενικά ανεπίσημοι μεταξύ τους ακόμη και σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μερικές συνηθισμένες λέξεις που κάθε "Outlander" μπορεί να θέλει να μάθει:

Αγγλικά Λέξη / Φράση Ισλανδικό Word / Phrase
Ναί
Οχι Νέοι
Ευχαριστώ Takk
Ευχαριστώ πολύ Takk fyrir
Παρακαλώ þú ert velkominn / Gerðu svo vel
Σας παρακαλούμε Vinsamlegast / Takk
Με συγχωρείτε Fyrirgefðu
Χαίρετε Halló / Góðan daginn
Αντιο σας Ευλογώ
Πως σε λένε? Hvað heitir þú?
Χάρηκα για τη γνωριμία Gaman đ kynnast ér
Πώς είσαι; vernig hefur þú það?
Καλός Góður / Góð (αρσενικό / fem.)
Κακό Vondur / Vond (αρσενικό / fem.)

Λέξεις για να ξεφύγεις από την Ισλανδία

Η ενοικίαση αυτοκινήτου για να δείτε τη γη είναι ένας δημοφιλής τρόπος να επισκεφθείτε. Ωστόσο, μην οδηγείτε απερίσκεπτα ή δεν εμφανίζετε τις ικανότητες οδήγησης. Οι ντόπιοι δεν θα εντυπωσιαστούν. Επίσης, μην οδηγείτε πολύ αργά, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση. Και ό, τι κι αν κάνετε, μην σταματάτε στο μέσο του δρόμου εάν θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία. Τραβήξτε πρώτα.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Ισλανδικό Word / Phrase
Που είναι ...? Hvor er ...;
Ένα εισιτήριο για ..., παρακαλώ Einn miða til ... (takk fyrir).
Πού πηγαίνεις? Hvert ertu að fara?
Λεωφορείο Strætisvagn
Στάση λεωφορείου Umferðarmiðstöð
Αεροδρόμιο Flugvöllur
Αναχώρηση Brottför
Αφιξη Κομά
Γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων Bílaleiga
Ξενοδοχειο Ξενοδοχειο
Δωμάτιο Herbergi
Κράτηση Bókun

Χρήματα σε Ισλανδία

Αντί για μια γενική κούπα Ισλανδίας ή ένα μπλουζάκι, ένα ωραίο σουβενίρ από την Ισλανδία θα μπορούσε να είναι χειροποίητο ηφαιστειακό ροκ κοσμήματα ή ένα μπουκάλι σκληρό ποτό Brennivin. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η ανατροπή στην Ισλανδία δεν αναμένεται και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι προσβλητική. Η υπηρεσία υπολογίζεται ήδη στο κόστος.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Ισλανδικό Word / Phrase
Πόσο κοστίζει αυτό? Hvað kostar þetta (mikið)
Ανοιξε Opið
Κλειστό Lokað
Θα ήθελα να αγοράσω ... Ég mundi vilja kaupa ...
Δεχτείτε πιστωτικές κάρτες ; Takið Þð við krítarkortum?
Ενας einn
Δύο tveir
Τρία þrír
Τέσσερα fjórir
Πέντε fimm
Εξι φύλο
Επτά sjö
Οκτώ átta
Εννέα ηνού
Δέκα tíu
μηδέν μηδενικό