Πώς να μεταφέρετε και να λάβετε μετρητά και να ψωνίσετε με ΑΤΜ και πιστωτικές κάρτες στην Κίνα

Εισαγωγή στη χρήση μετρητών και καρτών στην Κίνα

Η χρήση χρημάτων στην Κίνα γίνεται ολοένα και πιο εύχρηστη για όσους από εμάς ζούμε και έχουμε τοπικούς λογαριασμούς. Υπάρχουν συστήματα πληρωμών μέσω διαδικτύου και smartphone (όπως το WeChat Wallet και το Alipay) που πιθανώς θα μας έχουν όλα τα μετρητά μέσα σε ένα χρόνο περίπου. Τούτου λεχθέντος, για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Κίνα, θα χρειαστεί να έχετε έναν τρόπο να πληρώσετε για τα πράγματα. Τα παρακάτω περιγράφουν τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να διαχειρίζεστε τα χρήματα και τις κάρτες σας ενώ ταξιδεύετε στην Κίνα.

Μηχανήματα ΑΤΜ

Σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, υπάρχουν πολλές μηχανές ATM που δέχονται ξένες τραπεζικές κάρτες. Συνήθως μπορείτε να βρείτε μηχανές που θα δέχονται την κάρτα σας που εκδίδεται από ξένη τράπεζα εντός μεγάλων εμπορικών κέντρων και διεθνών ξενοδοχείων. Αυτές οι μηχανές ATM θα έχουν σήμανση που δηλώνει μόνο ξένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ορισμένες μηχανές ATM με επωνυμία της κινεζικής τράπεζας θα δέχονται και ξένες κάρτες, αλλά μπορεί να χτυπήσουν ή να χάσουν. Το ΑΤΜ θα έχει σήμανση που να απεικονίζει το είδος των καρτών που γίνονται δεκτά.

Όλες οι μηχανές ATM θα παραδώσουν τις σημειώσεις RMB (κινεζικού νομίσματος). Θυμηθείτε ότι εάν θέλετε να αλλάξετε το RMB πίσω στο νόμισμα της χώρας σας κατά την έξοδο (μπορείτε να το κάνετε αυτό στο αεροδρόμιο), θα χρειαστεί να κρατήσετε το ΑΤΜ ή την τραπεζική απόδειξη ή η ανταλλαγή δεν θα γίνει αποδεκτή.

ATM Alert

Οι ταξιδιώτες πρέπει να σημειώσουν ότι δεν είναι όλα τα πλήκτρα αριθμών σε μηχανές ATM τα ίδια. Από καιρό σε μια στιγμή, μια μηχανή ΑΤΜ θα έχει τους αριθμούς αντιστρέψιμους έτσι ώστε τα πλήκτρα 7-8-9 να βρίσκονται στην πρώτη σειρά (αντί του κάτω μέρους).

Σημειώστε αυτό όταν κάνετε διάτρηση του PIN σας - ίσως να μην παρατηρήσετε και να διαπιστώσετε ότι έχετε πληκτρολογήσει εσφαλμένα τον κωδικό σας PIN επειδή οι αριθμοί δεν είναι εκεί που είστε συνηθισμένοι σε αυτούς!

Ταξιδιωτικές επιταγές

Οι έλεγχοι των ταξιδιωτών είναι αναμφισβήτητα ο ασφαλέστερος τρόπος να μεταφέρετε μετρητά αλλά και το λιγότερο βολικό. Υποτίθεται ότι μόνο η Τράπεζα της Κίνας έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει τους ελέγχους και θα υπάρχει μια μακρά διαδικασία πίσω από αυτήν.

Αφήστε λίγες ώρες για τη συναλλαγή (εύρεση μιας τράπεζας να το κάνει και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τη διαδικασία). Σημειώστε ότι δεν θέλετε να πιάνεστε σε κανένα μέρος της απομακρυσμένης Κίνας με επιταγές ταξιδιωτών.

Συνιστάται οι ταξιδιώτες στην Κίνα να μην χρησιμοποιούν ταξιδιωτικούς ελέγχους εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες κατά την αλλαγή τους.

Πιστωτικές κάρτες

Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται ευρύτερα αποδεκτές στην Κίνα, αλλά δεν μπορείτε πάντα να εξαρτάτε από το να είστε σε θέση να πληρώσετε μαζί τους. Σίγουρα σε ξενοδοχεία με διεθνή πρότυπα, πολυτελή εστιατόρια και καταστήματα και τουριστικούς πράκτορες θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, ρωτήστε πριν αγοράσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν προστίθεται καμία προμήθεια στην αγορά σας (κατά την εμπειρία μου, αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο στα γραφεία του πρακτορείου τουριστών κατά την αγορά εγχώριων ταξιδιωτικών πτήσεων ή περιηγήσεων).

Προτάσεις εμπειρογνωμόνων για ταξιδιώτες

Σας συμβουλεύω να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω ενώ ταξιδεύετε στην Κίνα:

Μην ξεχάσετε να φτιάξετε αντίγραφα του μπροστινού και του πίσω μέρους όλων των καρτών σας και να έχετε αντίγραφα μαζί σας καθώς αφήνετε αντίγραφα με κάποιον στο σπίτι σας. Έχοντας φωτογραφίες στο τηλέφωνό σας δεν βλάπτει.

Συμπέρασμα