Ο Καιρός και το Κλίμα στη Δανία

Λόγω της θέσης του στη μέση αρκετών θαλασσών, ο καιρός της Δανίας είναι ήπιος και το κλίμα είναι εύκρατο όλο το χρόνο, με τους δυτικούς ανέμους να φυσάουν θερμό αέρα σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας της Δανίας δεν κυμαίνονται τόσο πολύ, οπότε αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε σε αυτήν την σκανδιναβική χώρα , δεν θα χρειαστεί να συσκευάσετε ξεχωριστά ρούχα για δραστηριότητες ημέρας και νύχτας.

Η μέση θερμοκρασία της Δανίας στον ψυχρότερο μήνα Φεβρουάριο είναι 0 C ή 32 F και στον θερμότερο μήνα του Ιουλίου είναι 17 C ή 63 F, αν και οι ριπές των πτέρυγων και οι μετατοπίσεις στην κατεύθυνση του ανέμου μπορούν να αλλάξουν δραματικά τον καιρό κάθε φορά του χρόνου.

Η βροχή στη Δανία έρχεται σε τακτική βάση όλο το χρόνο και δεν υπάρχουν πραγματικές ξηρές περίοδοι, αν και το Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο φέρνει την πιο υγρή εποχή. Οι ετήσιες βροχοπτώσεις στη Δανία είναι κατά μέσο όρο 61 cm (24 in) βροχόπτωσης με την Κοπεγχάγη να έχει κατά μέσο όρο 170 βροχερές ημέρες.

Μεταβαλλόμενο μήκος ωρών ημέρας

Λόγω της βόρειας θέσης της Δανίας στην Ευρώπη, η διάρκεια της ημέρας με το φως του ήλιου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας . Υπάρχουν σύντομες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα με την ανατολή του ηλίου να έρχεται γύρω στις 8 π.μ. και το ηλιοβασίλεμα στις 3:30 μ.μ. καθώς και τις μακριές καλοκαιρινές ημέρες με ανατολές στις 3:30 π.μ. και ηλιοβασιλέματα στις 10 μ.μ.

Επιπλέον, οι πιο σύντομες και μακρύτερες ημέρες του έτους γιορτάζονται παραδοσιακά στη Δανία. Ο εορτασμός για τη συντομότερη ημέρα αντιστοιχεί περίπου στα Χριστούγεννα, ή "Ιουλ" στα δανικά , και είναι επίσης γνωστός ως χειμερινό ηλιοστάσιο.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η μεγαλύτερη ημέρα του έτους γιορτάζεται στα μέσα Ιουνίου (γύρω στο 21ο) με μια ποικιλία από εορτασμούς Καλοκαιρινής Ηλιοστασίας, όπως η καύση μάγισσες στις φωτιές για την παραμονή του Αγίου Ιωάννη.

Βλέποντας τα βόρεια φώτα

Οι πιθανότητες είναι εάν ταξιδεύετε στη Σκανδιναβία, θα θελήσετε να δείτε το μοναδικό φαινόμενο του καιρού γνωστό ως Aurora Borealis (Northern Lights) , αλλά εάν επισκέπτεστε τη Δανία την εποχή για βέλτιστη προβολή σε πολύ μικρότερη από τις περισσότερες βόρειες σκανδιναβικές χώρες.

Αν και οι βόρειες Σκανδιναβικές χώρες απολαμβάνουν κορυφαίες πολικές νύχτες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, οι νότιες χώρες όπως η Δανία δοκιμάζουν λίγο περισσότερο φως στους μήνες πριν και μετά τον χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καλύτερος χρόνος για να δείτε αυτό το φαινόμενο είναι μεταξύ των μέσων Οκτωβρίου και των αρχών Μαρτίου.

Όποια και να είναι η βέλτιστη ώρα νύχτας για να δείτε το Aurora Borealis είναι μεταξύ 11 μ.μ. και 2 π.μ., αν και πολλοί τουρίστες και σκανδιναβικοί κάτοικοι ξεκινούν τις νύχτες τους γύρω στις 10 μ.μ. και τελειώνουν στις 4 π.μ. λόγω της απρόβλεπτης φύσης την εμφάνισή της.

Καιρός σε άλλες περιοχές της Σκανδιναβίας

Για να μάθετε περισσότερα για τον καιρό σε συγκεκριμένο μήνα, επισκεφθείτε το άρθρο μας " Σκανδιναβία ανά μήνα ", το οποίο προσφέρει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, συμβουλές για είδη ένδυσης και εκδηλώσεις για τη Σκανδιναβία, ανεξάρτητα από το μήνα που αποφασίζετε να επισκεφθείτε.

Χρήσιμα στοιχεία και στοιχεία σχετικά με τη Δανία και τις γενικές πληροφορίες ταξιδιού που πρέπει να έχετε κατά την επίσκεψή σας στη Δανία υπάρχουν στο "Destination Copenhagen" ενώ το "Destination Denmark" προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για κάθε χώρα, όπως τοπικά σχόλια για ξενοδοχεία και εστιατόρια, συμβουλές εκδήλωσης για τους τουρίστες που ταξιδεύουν σε αυτή τη Σκανδιναβική χώρα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες της Νορβηγίας , της Ισλανδίας και της Σουηδίας , ακολουθώντας εδώ τις συνδεδεμένες σελίδες πόρων.