Βασιλική τελετή οργώματος - θρησκευτικό βασιλικό τελετουργικό στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Ο βασιλιάς ξεκινά την εποχή της φύτευσης ρυζιού με μια αρχαία τελετή

Η βασιλική τελετή οργώματος χρονολογείται από πάνω από επτακόσια χρόνια, με μια σύντομη διακοπή τον 19ο αιώνα. Ο σημερινός βασιλιάς τον αναζωπύρωσε το 1960, συνεχίζοντας μια μακρά βασιλική παράδοση που εξασφάλιζε την επιτυχία της νέας περιόδου φύτευσης ρυζιού.

Είναι κάτι περισσότερο από μια θρησκευτική τελετή - αυτό το τελετουργικό είναι μια εκδήλωση που υποστηρίζεται από το κράτος και περιλαμβάνει πολιτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου. Ο Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας και Συνεταιρισμών αναλαμβάνει τη θέση του Κυρίου της Συγκομιδής. τέσσερις μόνο θηλυκοί υπάλληλοι του Υπουργείου διορίζονται ως Θεόφιλοι για να τον βοηθήσουν.

(Τα τελευταία χρόνια, ο πρωτοπόρος Vajiralongkorn ανέλαβε την ηγεσία στην τελετή.)

Με το ήμισυ του πληθυσμού της Ταϊλάνδης που εξακολουθεί να εξαρτάται από τη γεωργία για να ζήσει, η Βασιλική Τελετή Οργώματος είναι ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός που τιμά τον δεσμό μεταξύ του βασιλιά, της κυβέρνησης και των αγροτών που στηρίζουν τη χώρα.

Βασιλικά τελετουργικά όρμου

Στην παρούσα μορφή της, η τελετή αποτελείται από δύο ξεχωριστά τελετουργικά:

Η τελετή καλλιέργειας, ή Phraraj Pithi Peuj Mongkol . εδώ, ο Κύριος της Συγκομιδής ευλογεί τον ορυζώνα, τους σπόρους και τα τελετουργικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν για την τελετή οργώματος την επόμενη μέρα.

Ο βασιλιάς επιβλέπει αυτήν την τελετή, επιβλέποντας επίσης την ευλογία του Κυρίου της Συγκομιδής και των τεσσάρων Ουρανών Θεοτόκων. Δίνει επίσης ένα τελετουργικό δαχτυλίδι και σπαθί στον Κύριο της Συγκομιδής που θα χρησιμοποιήσει στις τελετές της επόμενης ημέρας.

Αυτή η τελετή εκτελείται στο Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα, μέσα στο συγκρότημα Grand Palace.

(Για μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στο συγκρότημα Grand Palace, εξερευνήστε το Grand Palace Walking Tour).

Η τελετή οργώματος, ή Phraraj Pithi Jarod Phranangkal Raek Na Kwan . Κερδισμένη την ημέρα μετά την Τελετή Καλλιέργειας, η τελετή οργώματος πραγματοποιείται στο Sanam Luang, οικόπεδο κοντά στο Μεγάλο Παλάτι.

Ρόλος του Κυρίου της Συγκομιδής

Ο Άρχοντας της Συγκομιδής εκτελεί διάφορες τελετουργίες που υποτίθεται ότι προβλέπουν τις συνθήκες της εποχής του ρυζιού που έρχεται. Κατ 'αρχάς, επιλέγει ένα από τα τρία ρούχα ρούχων - το μακρύτερο προβλέπει λίγη βροχή για την επόμενη σεζόν, το μεσαίο προβλέπει μέση βροχόπτωση και το συντομότερο προβλέπει πολύ βροχή.

Ακολούθως, ο Άρχοντας της Συγκομιδής ξεκινάει το όργωμα του εδάφους, συνοδευόμενο από ιερούς ταύρους, βαρελοποιούς, φορέα ομπρέλας και τις Ουράνιες Παρθένες που φέρουν καλάθια γεμάτα με σπόρους ρυζιού. Αφού οι ταύροι όργωσαν τη γη, τα θηρία παρουσιάζονται με μια επιλογή από επτά τρόφιμα - οι επιλογές τους θα προβλέψουν ποιες καλλιέργειες θα είναι άφθονα για την επόμενη εποχή.

Στο τέλος της τελετής, ο Κύριος της Συγκομιδής θα διασκορπίσει σπόρους ρυζιού πάνω από τα αυλάκια. Οι επισκέπτες θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν μερικούς από τους διάσπαρτους κόκκους ρυζιού ως γούρια καλής τύχης για τις δικές τους συγκομιδές στο σπίτι τους.

Παρακολουθώντας την τελετή βασιλικού οργώματος

Η επόμενη τελετή βασιλικού οργώματος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στο Sanam Luang, το μεγάλο ανοικτό πεδίο και το γήπεδο παρέλασης δίπλα στο Βασιλικό Παλάτι (διαβάστε για τα κορυφαία αξιοθέατα της Μπανγκόκ). Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά ζητείται σεβαστή ενδυμασία - τελικά πρόκειται για θρησκευτική τελετή.

(Διαβάστε σχετικά με το dos και δεν υπάρχει εθιμοτυπία στην Ταϊλάνδη .)

Οι τουρίστες που επιθυμούν να δουν την τελετή μπορούν να επικοινωνήσουν με την τουριστική αρχή της Ταϊλάνδης
στον αριθμό τηλεφώνου +66 (0) 2250 5500, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@tat.or.th.