Ο μεγαλύτερος ναός στον κόσμο

Υποτίθεται ότι ανήκει σε λατρεία, επίσημα χρηματοδοτούμενη από δημόσιες συνεισφορές

Μια από τις πιο αστείες αλήθειες που έχω μάθει να αποδέχομαι τα τελευταία δύο χρόνια, καλύπτοντας παράξενα, εκπληκτικά ταξιδιωτικά θέματα εδώ στο About.com, είναι ότι μερικά από τα πιο περίεργα μέρη στον κόσμο είναι ακριβώς κάτω από το δρόμο από μερικά από τα πιο quotidian .

Υπόθεση: Το Wat Phra Dhammakaya, ο μεγαλύτερος ναός του κόσμου, βρίσκεται τόσο κοντά στο αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ που μπορείτε να το δείτε όταν το αεροπλάνο σας απογειώνεται ή προσγειώνεται.

Το μόνο πρόβλημα? Ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ότι είναι ένας ναός.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά το τεράστιο μέγεθος του, το Wat Phra Dhammakaya δεν μοιάζει με κανένα άλλο ναό που έχετε δει, σίγουρα δεν υπάρχει κανένας ναός στην Ταϊλάνδη. Είναι επίσης πολύ πιο αμφιλεγόμενο από τους άλλους βουδιστικούς ναούς, κάτι που υποθέτω ότι δεν λέει πολλά από τότε που ο Βουδισμός δεν έχει κάνει αντιπαράθεση μέρος της μάρκας του.

Αλλά αποκλίνω.

Πόσο μεγάλο είναι το Wat Phra Dhammakaya;

Πριν φτάσω στη μεγάλη διαμάχη πίσω από το Wat Phra Dhammakaya (και προειδοποιώ: υπάρχουν πολλά), ας ξεκινήσουμε με μια πιο επιφανειακή μεγαλοπρέπεια: Το μέγεθος του ναού.

Κατασκευασμένο σε ένα τεράστιο οικόπεδο (800 στρέμματα) το 1970, το Wat Phra Dhammakaya έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 150 κτίρια κατά τη διάρκεια λιγότερο από 50 χρόνια ύπαρξης, τα οποία καλύπτουν πλέον περισσότερα από 320 εκτάρια. Το κέντρο του εδάφους είναι μια σφαίρα (που είναι μοναδική από μόνη της), η οποία είναι τόσο τεράστια ώστε καλύπτεται με 300.000 εικόνες του Βούδα, οι οποίες είναι περίπου το μέγεθος των ανθρώπινων μοναχών.

Όσον αφορά την ανθρώπινη ικανότητα, είναι δύσκολο να μετρήσετε ακριβώς πόσα άτομα μπορούν να χωρέσουν στον τόπο, αν και είναι δελεαστικό να προεκτείνουμε έναν αριθμό που κυμαίνεται από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες: Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν στην αίθουσα συναρμολόγησης του διοικητικού κέντρου, αναλαμβάνει μόνο ένα μέρος του αποτυπώματος του ναού.

Πράγματι, περισσότεροι από 3.000 μοναχοί καλούν τον ναό σπίτι καθημερινά, καθιστώντας τον τον πολυπληθέστερο ναό στο Βασίλειο της Ταϊλάνδης. Όλοι προσυπογράφουν στην ίδια σχολή της Βουδιστικής σκέψης: Το Κίνημα Dhammakaya.

Διαμάχη για το κίνημα Dhammakaya

Η διαμάχη γύρω από το Κίνημα Dhammakaya και η Wat Phra Dhammakaya ίδια ήταν τόσο μεγάλη όσο ο ναός. Σε γενικές γραμμές, οι επικριτές κατηγορούν το ίδρυμα ότι συμβάλλει και επωφελείται από την εμπορευματοποίηση του βουδισμού. Επιπλέον, το τεράστιο κόστος του ναού, το οποίο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, προέρχεται αποκλειστικά από δημόσιες συνεισφορές.

Εσωτερικά, πολλοί Θάιντες και ξένοι βουδιστές πιστεύουν ότι το Κίνημα Dhammakaya είναι λατρεία, χρησιμοποιώντας υπερβολικές αναφορές για θαύματα και θεραπεία για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους να ενταχθούν - και να δώσουν χρήματα. Πιο συγκεκριμένοι ισχυρισμοί κυμαίνονταν μεταξύ της διαφθοράς, της υπεξαίρεσης, της απάτης, αλλά αν και η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έφερε μερικές από αυτές τις κατηγορίες εναντίον του ιδρύματος, τελικά η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Sangha τις εξαίρεσε μία για πάντα, το 2006.

Εννέα χρόνια αργότερα, όμως, ανακαλύφθηκε ότι ένας γνωστός ταϊλανδός τραπεζίτης, Supachai Srisuppa-aksorn, εξουσιοδότησε 674 εκατομμύρια τσιγγάνικα baht (περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια) αξίας ψευδόμενων επιταγών που προέρχονταν από το ναό ως «δωρεές», αν και γράφτηκαν για να αποφευχθεί η εκκαθάριση του οργανισμού Srisuppa-aksorn από την αφερεγγυότητά του.

Πιο διασκεδαστικό, το Κίνημα Dhammakaya ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τον τόπο της επανενσωματωμένης ψυχής του Steve Jobs λίγο μετά το θάνατό του το 2012. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, αυτή η άποψη δεν διατυπώθηκε ποτέ από την ηγεσία των κινήσεων αλλά από μεμονωμένα μέλη του κινήματος και πέτυχε ένα επίπεδο ρωσικής διαδικτυακής φήμης που ήταν δυσανάλογο προς την επιρροή της στο μεγαλύτερο κίνημα ή στο δόγμα της.

Η άλλη πλευρά του Κινήματος Dhammakaya

Φυσικά, το κίνημα Dhammakaya δεν είναι καθόλου κακό και το καλό του δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη του Wat Phra Dhammakaya ή στην μεγαλοπρέπειά του.

Η άλλη πλευρά των κατηγοριών ότι το κίνημα Dhammakaya συνέβαλε στην εμπορευματοποίηση του βουδισμού είναι ότι οι δραστηριότητές του επέτρεψαν στον Βουδισμό να επηρεάσει τον κόσμο με πιο απτά μέσα. Η παγκόσμια επιτυχία του Dhammakaya Meditation παρά το Ίδρυμα Dhammakaya συνέβαλε στη μείωση του καπνίσματος και του ποτού από τους ανθρώπους της Ταϊλάνδης μέσω ποικίλων δημόσιων προγραμμάτων προβολής, τα οποία κέρδισαν την οργάνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2004.

Επιπλέον, ο ναός έχει χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει τους μικρότερους ναούς στη νότια Ταϊλάνδη, όπου οι μουσουλμανικές ανταρσίες συχνά απειλούν την ύπαρξη βουδιστικών κοινοτήτων. Μεταδίδει επίσης τη διδασκαλία της σε περισσότερες από 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, 24 ώρες την ημέρα, χάρη σε ένα υπερσύγχρονο δορυφορικό δίκτυο.

Πώς να επισκεφθείτε το Wat Phra Dhammakaya

Wat Phra Dhammakaya βρίσκεται περίπου μια ώρα βόρεια της κεντρικής Μπανγκόκ με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί. Δεδομένου ότι οι οδηγοί ταξί της Μπανγκόκ επιβάλλουν τα τέλη αντί να υπακούν στο νόμο και χρησιμοποιούν μετρητές, είναι απίθανο να απολαύσετε το επιτόκιο που έχετε μετρήσει εδώ και θα πρέπει να διαπραγματευτείτε τον τρόπο σας με μια τιμή - φαντάζομαι ότι αυτή η τιμή θα να είναι τουλάχιστον 500 THB μετ 'επιστροφής, εκτός εάν είστε ταϊλανδικά ή μιλάτε τη γλώσσα πειστικά.

Εναλλακτικά, μια σειρά δημόσιων λεωφορείων τρέχει σε Wat Phra Dhammakaya σε τακτική βάση. Το Dhammakaya Ιδρύματα έχει μια σελίδα στην ιστοσελίδα του που απαριθμεί τα τελευταία χρονοδιαγράμματα αναχώρησης.

Πρέπει να σημειώσετε ότι ενώ το Wat Phra Dhammakaya καλωσορίζει ανοιχτά τους τουρίστες, δεν είναι γενικά γνωστό ότι είναι επιθετικό στις προσπάθειές του για στρατολόγηση, τουλάχιστον μεταξύ μη-Ταϊλανδών. Από την άλλη πλευρά, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να προχωρήσουμε στο ναό και να θέσουμε ερωτήματα σχετικά με το αν ο οργανισμός είναι λατρευτικός ή όχι. Όχι επειδή θα πρέπει να φοβηθείτε την τιμωρία, φυσικά, αλλά από την ευγένεια.