Μια σύντομη ιστορία του καρναβαλιού στην Καραϊβική

Καρναβάλι της Καραϊβικής έχει μικτές ρίζες στον αφρικανικό πολιτισμό και τον καθολικισμό

Μόλις τελειώσει η εποχή των Χριστουγέννων στην Καραϊβική, ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούν τα παπούτσια που χορεύουν και να αρχίσετε να σκέφτεστε το Καρναβάλι, αυτή την ηδονιστική γιορτή που κορυφώνεται με το Fat Τρίτη, την ημέρα πριν από την Τετάρτη. (Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνη την ημέρα και αυτή η γιορτή είναι γνωστή ως Mardi Gras.)

Αν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στην Καραϊβική τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν η πτώση της Τρίτης πέφτει ανάλογα με το έτος, μπορείτε να πιάσετε αυτή την τραγανή γιορτή, που είναι μια εμπειρία μια φορά στη ζωή.

Το Τρινιντάντ, το αρχικό του σπίτι, είναι ακόμα το μεγαλύτερο και πιο άγριο πάρτι, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα νησιά όπου μπορείτε να απολαύσετε το Καρναβάλι , σχεδόν όλο το χρόνο.

Ρίζες του Καρναβαλιού

Το Καρναβάλι στην Καραϊβική έχει ένα περίπλοκο δικαίωμα: είναι δεμένο με την αποικιοκρατία, τη θρησκευτική μετατροπή και τελικά με την ελευθερία και τον εορτασμό. Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τους Ιταλούς Καθολικούς στην Ευρώπη και αργότερα εξαπλώθηκε στους Γάλλους και Ισπανούς , οι οποίοι έφεραν μαζί τους την προδηλωτική παράδοση όταν εγκατέστησαν (και έφεραν σκλάβους) το Τρινιντάντ , τη Δομινίκα , την Αϊτή , τη Μαρτινίκα και άλλα νησιά της Καραϊβικής.

Η λέξη «Καρναβάλι» θεωρείται ότι σημαίνει «αποχαιρετισμός στο κρέας» ή «αποχαιρετισμός της σάρκας», ο πρώην αναφερόμενος στην καθολική πρακτική της αποχής από το κόκκινο κρέας από την Τετάρτη μέχρι το Πάσχα . Η τελευταία εξήγηση, αν και πιθανόν αποκρυφική, λέγεται ότι είναι εμβληματική για την αισθησιακή εγκατάλειψη που έφτασε να καθορίσει τον εορτασμό της Καραϊβικής των διακοπών.

Οι ιστορικοί δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι το πρώτο «μοντέρνο» Καρναβάλι της Καραϊβικής προήλθε από το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν μια πλημμύρα από γάλλους εποίκους έφερε μαζί τους στο νησί την παράδοση του Μαστού Τριήμερου, ενώ οι εορτασμοί της Τρίτης τουλάχιστον έναν αιώνα πριν από αυτό.

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, υπήρχε ήδη ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων μαύρων στο Τρινιδάδ αναμεμιγμένους με Γάλλους μετανάστες, πρώην ισπανούς αποίκους και Βρετανούς υπηκόους (το νησί βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο το 1797). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μετασχηματισμό του Carnival από εμφυτευμένη ευρωπαϊκή γιορτή σε έναν πιο ετερογενή πολιτιστικό αφρό που περιλαμβάνει παραδόσεις από όλες τις εθνοτικές ομάδες που συμβάλλουν στην γιορτή. Με το τέλος της δουλείας το 1834, ο πλέον εντελώς ελεύθερος πληθυσμός θα μπορούσε να γιορτάσει προς τα έξω τη γηγενή κουλτούρα και τη χειραφέτησή τους μέσα από φόρεμα, μουσική και χορό.

Αυτά τα τρία στοιχεία-dressing σε μεταμφίεση, μουσική και χορό-παραμένουν κεντρικά για τις εκδηλώσεις Καρναβάλι. Αυτό συμβαίνει σε περίτεχνα μπάλες (την ευρωπαϊκή παράδοση) και στους δρόμους (την αφρικανική παράδοση), με κοστούμια, μάσκες, φτερά, κεφαλίδες, χορούς, μουσική, χαλκομανίες και τύμπανα,

Μια κινούμενη παράδοση

Από το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, το Καρναβάλι εξαπλώθηκε σε πολλά άλλα νησιά, όπου η παράδοση συγχωνεύθηκε με μοναδικές τοπικές κουλτούρες - σάλτσες για την Αντίγκουα, για παράδειγμα, και calypso στη Δομίνικα. Ορισμένες γιορτές έχουν αποσταλεί από το ημερολόγιο του Πάσχα και γιορτάζονται αργά την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες , υπάρχει Vincy Mas, ένα καρναβάλι που αρχικά κρατήθηκε στις ημέρες πριν από τη Σαρακοστή, αλλά τώρα είναι ένας καλοκαιρινός εορτασμός. Το Vincy Mas περιλαμβάνει φεστιβάλ δρόμων, παραστάσεις καλυψών και χαλύβδινων τύμπανων, και πιο περίφημα εκδηλώσεις και παρελάσεις από το δρόμο Mardi Gras και J'Ouvert. Είναι η ίδια παράδοση καρναβαλιού, αλλά πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό χρόνο.

Στη Μαρτινίκα , οι ταξιδιώτες μπορούν να ελέγξουν το καρναβάλι της Μαρτινίκα, το οποίο λαμβάνει χώρα στις ημέρες που οδηγούν στη Σαρακοστή και αποτελείται από τοπικές και τουριστικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα στη Μαρτινίκα είναι η εορταστική εκδήλωση "Καρναβάλι βασιλιά" στην Τετάρτη της Τέχνης που περιλαμβάνει μια τεράστια πυρκαγιά στην οποία ο βασιλιάς Βαβάλ, ο «βασιλιάς του καρναβαλιού», είναι φτιαγμένος από καλάμια, ξύλο και άλλο υλικό που καίγεται και έπειτα καίγεται ως σκίτσα σε εορτασμό.

Στην Αϊτή , οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν να γιορτάσουν το "Haitian Defile Kanaval", ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλι στα νησιά της Καραϊβικής που εκτείνεται σε πολλές πόλεις της Αϊτής.

Αυτή η γιορτή Καρναβαλιού παίρνει σοβαρά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Τριτης Τρίτης, με γλέντια, κοστούμια, μουσική και κάθε είδους διασκέδαση.

Στα νησιά Καϊμάν , το Batabano, ένας από τους νεότερους καρναβαλικούς εορτασμούς στην Καραϊβική, είναι ένα δημοφιλές γεγονός Μαΐου που γιορτάζει την αφρικανική ιστορία στην Καραϊβική, καθώς και την επιτυχία των σημερινών και μελλοντικών Cayman Islanders. Το "Batabano", είναι ένα κίνητρο για τα ίχνη που αφήνουν οι χελώνες στην άμμο όταν μετακινούνται από τις φωλιές τους στην παραλία, ένας όρος που έχει επιλεγεί για να αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη των νησιών του Cayman για γενιές.