Το Φεστιβάλ Τροφίμων Ζαχαροπλαστείων Yulin Dog

Προειδοποίηση: Το παρακάτω υλικό ενδέχεται να προσβάλει ή να αναστατώσει ορισμένους αναγνώστες

Περίπου πριν από πέντε χρόνια, όταν ήμουν πίσω στο Βιετνάμ, είχα μία από τις πιο τραυματικές εμπειρίες της ζωής μου. Βρισκόμουν στο Sa Pa, ένα χωριό στο λόφο κοντά στα σύνορα του Βιετνάμ με το Λάος, περιμένοντας ένα από τα πολλά λεωφορεία που θα με πήγαιναν στην ξηρά των ασβεστολιθικών καρστ. Παρατήρησα ένα όμορφο γερμανικό σκύλο που μοιάζει με βοσκός απέναντι μου.

Όχι 10 δευτερόλεπτα αφού πρώτα κλειδωμένα τα μάτια μαζί του, ένας άνθρωπος περπάτησε πίσω από το σκυλί και τον αποκεφάλισε με ένα θαμπό μαχαίρι κουζίνας.

Δεν παρακολούθησα ολόκληρο το θέαμα, αλλά δεν θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα λεπτό. Το σκυλί δεν φώναξε καν.

Όπως ήταν τραυματικό, το θέαμα ρύθμιζε ένα θέμα που από καιρό υποτίθεται ότι ήταν ρατσιστικό στερεότυπο: Ναι, οι άνθρωποι σε μέρη της Ασίας τρώνε κρέας σκύλου. Και ενώ το επεισόδιο στο Sa Pa πρότεινε ένα είδος διακριτικής ευχέρειας σε ό, τι αφορά την κατανάλωση και τη συγκομιδή κρέατος σκύλου στο Βιετνάμ, οι άνθρωποι σε άλλα μέρη της Ασίας - ήτοι η νότια Κίνα - είναι πιο αποτρόπαιοι γι 'αυτό.

Το Φεστιβάλ Τροφίμων Ζαχαροπλαστείων Yulin Dog

Ναι, διαβάζετε αυτό το δικαίωμα: Ένα φεστιβάλ φαγητού σκύλου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται ετησίως, στην πόλη Yulin στην επαρχία Guangxi της νότιας Κίνας (η οποία, παρεμπιπτόντως, συνορεύει με το Βιετνάμ) στο καλοκαιρινό ηλιοστάσιο. Δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος ότι το σκυλί είναι στο μενού για το φεστιβάλ, εκτός από την παράδοση, πράγμα που κάνει τους αντιπάλους του φεστιβάλ (δηλαδή τον μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου) ακόμα πιο αναστατωμένοι γι 'αυτό.

Οι ντόπιοι (και μάλιστα μερικοί ξένοι) ισχυρίζονται ότι οι Δυτικοί είναι ιδιαίτερα υποκριτικοί, καθώς πολλοί από αυτούς τρώνε το κρέας άλλων ζώων. Πιστεύουν ότι είναι ανόητο να ξεχωρίσουμε ανθρώπους που τρώνε σκυλιά, απλώς και μόνο επειδή μεγάλο μέρος του κόσμου επιλέγει να κρατήσει τα σκυλιά ως κατοικίδια ζώα και όχι τους χοίρους, τις αγελάδες ή τα κοτόπουλα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το Φεστιβάλ Ζωολογικού Κρέατος Yulin Dog είναι ότι ενώ οι ντόπιοι συχνά αναφέρουν την "παράδοση" ως λόγο για να τρώνε σκύλο, το ίδιο το φεστιβάλ χρονολογείται από το 2009.

Ο αντίκτυπος των κοινωνικών μέσων στο σκύλο φαγητού - είναι το τέλος κοντά;

Είτε οι κάτοικοι της Γκουάνγκσι έχουν το θέμα της υποκρισίας των κριτικών τους και ανεξάρτητα από το πόσο καιρό το σκυλί που τρώει ήταν μέρος της παράδοσής τους, το φεστιβάλ της Yulin Dog Food Eat 2015 που έλαβε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης επέστησε διεθνή προσοχή σε αυτό, με διασημότητες και ακόμη και οι πολιτικοί από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να καταδικάσουν το φεστιβάλ και να ζητήσουν το τέλος του.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν αυτή η παγκόσμια πίεση θα απαιτήσει την ακύρωση του κρέατος σκυλιών Yulin τα επόμενα χρόνια, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι οι μέρες του φεστιβάλ μπορεί να είναι αριθμημένες. Πολλοί επικαλούνται δραματικές μειώσεις στον αριθμό των σκοτωμένων σκύλων: 10.000 στα πρώτα χρόνια του φεστιβάλ. σε 5.000 το 2014. σε λιγότερο από 1.000 το 2015.

Η τοπική κυβέρνηση έχει αποσύρει επισήμως την υποστήριξή της από το φεστιβάλ, το οποίο αρχικά προήγαγε με υπερηφάνεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξήσει τον τουρισμό στην επαρχία. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι εκστρατείες κατά του φεστιβάλ θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά οι εραστές σκυλιών σε όλο τον κόσμο είναι ελπιδοφόρες.