Τι είναι ο Ley Seca;

Ο Ley Seca (στην κυριολεξία "Dry Law" στα ισπανικά) αναφέρεται στην απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ για 24 ώρες πριν από τις εκλογές και καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας εκλογών στο Μεξικό και σε ορισμένες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σκοπός του νόμου είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διεξάγονται με τον μέγιστο βαθμό ευφυίας και ισορροπίας. Ο νόμος εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο, αλλά από το 2007, οι αρχές κάθε κράτους έχουν αποφασίσει αν θα το εφαρμόσουν ή όχι.

Ορισμένα κράτη περιορίζουν την πώληση αλκοολούχων ποτών για πλήρεις 48 ώρες, μερικές μόνο για 24 ώρες και μερικές, κυρίως σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας, δεν εφαρμόζουν το νόμο καθόλου.

Η παράγραφος II του άρθρου 286 του ομοσπονδιακού κώδικα θεσμικών οργάνων και εκλογικών διαδικασιών ( Código Federal de Instituciones y Procedimientos Electorales) έχει ως εξής:

2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, Πηγή

Μετάφραση: Την ημέρα της εκλογής καθώς και την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν σε κάθε ομοσπονδιακό οργανισμό, οι αρχές μπορούν να θεσπίσουν μέτρα για τον περιορισμό των ωρών υπηρεσίας των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν οινοπνευματώδη ποτά.

Οι εγκαταστάσεις που αλιεύονται κατά παράβαση του νόμου αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα.

Πότε είναι οι εκλογές;

Στο Μεξικό διεξάγονται γενικές εκλογές κάθε έξι χρόνια (το επόμενο θα γίνει το 2018) και οι τοπικές εκλογές διεξάγονται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε διαφορετικά χρόνια. Οι εκλογές πραγματοποιούνται συνήθως την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Μεξικάνικα κράτη και Ley Seca

Τα κράτη που εφαρμόζουν τον ξηρό νόμο για τις πλήρεις 48 ώρες (από το πρώτο λεπτό του Σαββάτου πριν από τις εκλογές έως την πρώτη στιγμή της Δευτέρας μετά τις εκλογές) περιλαμβάνουν τα Campeche, Coahuila , Colima, Sonora, Guerrero, Veracruz , Oaxaca, Jalisco , Tamaulipas και Πόλη του Μεξικού .

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Puebla, η Quintana Roo και η Baja California Sur , ο ξηρός νόμος ισχύει μόνο για 24 ώρες. Στο Quintana Roo (που περιλαμβάνει τους τουριστικούς προορισμούς του Κανκούν και της Riviera Maya ) απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών την ημέρα των εκλογών (από τα μεσάνυχτα μέχρι τα μεσάνυχτα), εκτός από ξενοδοχεία και τουριστικές περιοχές όπου μπορεί να σερβιριστεί αλκοόλ εφόσον συνοδεύεται από τρόφιμα . Στο Baja California Sur ο ξηρός νόμος επιβάλλεται την ημέρα των εκλογών, με εξαίρεση τα ξενοδοχεία και τις παραλίες των τουριστικών περιοχών του Los Cabos. Στην πολιτεία της Baja California, ο νόμος δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Όσοι ανησυχούν για το αν είναι σε θέση να αγοράσουν οινοπνευματώδη κατά τη διάρκεια των εκλογών ενδεχομένως να επιθυμούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να προμηθεύσουν αλκοόλ την Παρασκευή πριν από τις εκλογές